Joutsenmerkityssä päiväkodissa sekä lapset että aikuiset tyytyväisiä
Kenttäkadun päiväkoti Hyvinkäällä on Suomen ensimmäinen Joutsenmerkitty päiväkoti. Kysyimme, mitä taloon kuuluu puolitoista vuotta avaamisen jälkeen. Selvisi, että henkilökunta on erittäin tyytyväinen etenkin hyvään sisäilman laatuun.
– Kaikista tärkeintä on se, että meillä on äärimmäisen hyvä sisäilma. Meillä pystyy työskentelemään sellainen henkilö, joka on jossain vaiheessa joko kotona tai työssä altistunut sisäilman epäpuhtauksille, päiväkodin johtaja Päivi Paasonen toteaa.
Teijo-Talojen rakentama päiväkoti täyttää tiukat ympäristö- ja terveysvaatimukset ja voitti syksyllä 2017 merkittävän julkisten hankintojen kestävän kehityksen Procura+ -palkinnon. Päiväkotirakennuksessa käytetään turvallisia rakennus- ja sisämateriaaleja ja energiatehokkuus, eli veden, lämpöenergian ja sähkön kulutus huomioidaan.
Ympäristöystävällisyyden lisäksi Joutsenmerkin kriteerit näkyvät niin lasten kuin aikuisten hyvinvointina. Esimerkiksi rakentamisessa ja sisustamisessa käytetyt materiaalit ovat olennaisia myös terveyden kannalta.
– Materiaalien tulee olla turvallisia. Meillä on täällä paljon pieniä lapsia, jotka tutustuvat eri aistien kautta ympäristöön ja saattavat vaikka nuolaista lattiaa, Paasonen sanoo.
Lisäksi ääniergonomia huomioidaan siirrettävien väliseinien avulla.
– Huoneissa ei ole kaikua ja lapsiryhmien erottaminen seinän avulla mahdollistaa sen, että toisella puolella voi touhuta vilkkaasti ja toisella taas tehdä keskittymistä vaativia tehtäviä, Paasonen kertoo.
Vedenkäyttö ja sähkönkulutus on energiatehokasta. Vettä säästetään automaattihanojen avulla ja sisätilan valoisuusaste noudattaa päivänvaloa. Valot loistavat kirkkaammin pimeällä ja valoisena päivänä taas himmeämmin.
Henkilöstö avainasemassa
Ympäristönäkökulma huomioidaan laajasti koko rakennusprosessin ajan, sitä ennen ja sen jälkeen. Kenttäkadun päiväkodin rakennusprojektissa mukana ollut Teijo-Talojen projektipäällikkö Heidi Karlsson korostaa henkilöstön perehdytyksen tärkeyttä. Työntekijöiden on hyvä ymmärtää, kuinka rakennuksen tekniikka palvelee sen käyttöä.
– Työntekijät ovat tärkeässä roolissa vihreän toiminnan ylläpitämisessä. He pitävät huolen siitä, ettei se katoa rakennuksen valmistuttua, hän sanoo.
Karlssonin mukaan rakennuttajan ja asiakkaan yhteistyö toimii parhaiten silloin, kun kestävä kehitys ei ole vain julkisuuskuvan kiillottamista, vaan osa koko toiminnan ydintä.
– Sitoutuminen on erilaista, kun ympäristö on tilaajalle sydämen asia, hän sanoo.
Kenttäkadun päiväkodissa henkilöstön ympäristötietoudesta pidetään huolta. Vihreää henkeä täydennetään myös omalla toiminnalla. Esimerkiksi henkilökunnan omat muovipakkaukset kierrätetään.
– Pyritään noudattamaan kotimaisuutta ja muun muassa kalusteissa tuetaan kotimaista tuotantoa ja muotoilua, Paasonen kertoo.
Joutsenmerkki herättää kiinnostusta ja arvostusta
Suomen ensimmäinen Joutsenmerkitty päiväkoti on kuluneen puolentoista vuoden aikana saanut kansan kiinnostumaan. Taloon on tehty lukuisia vierailuja ja medianäkyvyyttä on saatu. Pohjoisimmat vieraat ovat tulleet Oulusta saakka ja aihe on herättänyt kiinnostusta myös lähikunnissa.
Lasten vanhemmat arvostavat päiväkodin kestävää ja turvallista toimintaa. Paasosen mukaan joitain asioita on merkin myötä helpompi sopia vanhempien kanssa.
– Vanhemmille on helppo sanoa, että tämä on Joutsenmerkitty talo, ja sen jälkeen arjen käytäntöjä ei kyseenalaisteta.
Rakentaminen ympäristön ja terveyden ehdoilla on lopulta sen arvoista.
– Jos tällä voidaan välttää sairastumiset ja jopa pidentää työuraa, niin kyllähän tämä suuria asioita ihmisten elämässä edistää. Siihen kannattaa satsata, Paasonen kiteyttää.