Joutsenmerkittyyn kotiin ovat tyytyväisiä ympäristön lisäksi asukkaat

Vantaan Hakunilassa vuonna 2018 valmistunut Kaskelantien asuinkerrostalo on suurin Suomessa toteutettu asuinrakennus, jolle Joutsenmerkki on myönnetty. 127 asunnon kiinteistö rakennettiin NCC:n toimesta VAV:in omistukseen. Ympäristön lisäksi asukkaat ovat kotiinsa tyytyväisiä.

Kaskelantien kiinteistön toteuttamisen jälkeen VAV päätti muuttaa ekologisen rakentamisen kokeilun osaksi arkipäivää ja toteuttaa kaikki tulevat vuokra-asuntonsa Joutsenmerkin kriteerien mukaisesti.

VAV Asunnot Oy:n toimitusjohtaja Teija Ojankosken mukaan päätöksessä painoi Vantaan kaupungin toiminnassaan korostama resurssiviisaus eli luonnonvarojen vastuullinen hyödyntäminen sekä kiinteistöalan rooli ilmastonmuutoksen hillinnässä.

Rakennukset tuottavat yli kolmanneksen Suomen ilmastopäästöistä ja kuluttavat lähes 40 prosenttia energiasta. Rakennuksen elinkaaren aikaisista päästöistä noin 20 prosenttia syntyy rakentamisesta ja rakennusmateriaaleista. Rakennusala on siis tärkeässä osassa kestävämmän tulevaisuuden rakentamisessa. Ympäristömerkin kriteerit varmistavat, että talo on ympäristöystävällinen koko sen elinkaaren ajan, rakennusvaiheesta materiaalien kierrätykseen asti.

Joutsenmerkitty talo 2018, Kaskelantie

Joutsenmerkin saadakseen kiinteistön on oltava energiatehokas ja siinä on kiinnitettävä erityistä huomiota sisäilmaan sekä käytettyihin kemikaaleihin ja rakennusmateriaaleihin.

Esimerkiksi Joutsenmerkityn Kaskelantien asuinkerrostalon hiilijalanjälki sen koko elinkaaren aikana on viidenneksen tavanomaista kerrostaloa pienempi. Ympäristömerkki edellyttää myös jätehuoltoon panostamista. Rakennusvaiheessa Kaskelantien työmaalla saavutettiin peräti 73 prosentin kierrätysaste kaikesta rakennusjätteestä.

Talon asukkaat ovat tyytyväisiä ja kiittelevät hyvästä sisäilmasta.

– Muutin tänne tämän vuoden huhtikuussa ja olen viihtynyt koska rakennus on uusi, metsä on lähellä ja naapurit mukavia. Asunnon jätehuolto on kattava ja sisäilma on täällä hyvä, kehuu Kaskelantie 1:ssä kahden lapsen ja puolisonsa kanssa asuva Tatjana.

Vaikka kiinteistö toteutettiin Joutsenmerkin vaatimusten mukaisesti, ei se kuitenkaan merkitse suurempia kustannuksia asukkaille. Kaskelantien asunnot valmistuivat kohtuuhintaisiksi kodeiksi, jotka vuokrattiin samaan tapaan kuin muutkin VAV:n asunnot.

– Vuosi sitten vierailin täällä ja unelmoin tässä talossa asumisesta. Kun tein hakemuksen VAV:ille, sain asunnon melkein heti.

Tatjana asuu Kaskelantie 1:ssä puolisonsa ja kahden lapsen kanssa.