Juoksija ja puistonpenkki. Kuvituskuva.

Joutsenmerkittyjen ulkokalusteiden kriteerit uudistuivat – ytimessä kiertotalous ja ilmasto

Kiinnostus Joutsenmerkittyihin ulkokalusteisiin ja leikkikenttävälineisiin kasvaa. Vuonna 2018 tuotteita oli Pohjoismaissa 12 – nyt jo yli 750. Uusien kriteerien keskeisiä teemoja ovat ilmasto ja kiertotalous.

Luontokato ja liikakulutus ovat ilmastokriisin ohella aikamme suurimpia haasteita: resursseja kulutetaan 1,6 maapallon kantokyvyn edestä vuosittain. Tämä on huomioitu Joutsenmerkin uusissa vaatimuksissa sekä tuotteiden suunnittelun että raaka-aineiden osalta.

Kierrätys, laatu ja kestävyys

Joutsenmerkittyjen ulkokalusteiden osien täytyy olla helposti eroteltavissa, jotta puu, muovi ja metalli voidaan elinkaaren lopussa lajitella ja kierrättää. Muovisten ja metallisten osien on myös oltava suurelta osin kierrätettyä materiaalia.

Ulkokalusteiden kuten penkkien, kiipeilytelineiden ja ulkokuntoilulaitteiden metalliosat muodostavat suuren osan tuotteiden ilmastovaikutuksista. Joutsenmerkityissä tuotteissa 75 prosenttia kaikesta teräksestä ja alumiinista on oltava kierrätettyä tai valmistuksen kasvihuonepäästöt muulla tavoin todistetusti alhaiset.

Ulkokalusteiden on kestettävä kaikenlaista säätä ja kovaakin käyttöä. Siksi puumateriaalien on täytettävä tiukat laatu- ja kestävyysvaatimukset ja niiden on oltava pitkäikäisiä. Joutsenmerkittyjen ulkokalusteiden takuuaika onkin 10-20 vuotta osasta riippuen.

Tuoteryhmään kuuluvat esimerkiksi ulkopöydät- ja tuolit, penkit, kiipeilytelineet, keinut, leikkimökit, leikkikenttien hiekkalaatikot ja liukumäet, kiinteät liikunta- ja parkourvälineet, aidat, ristikot, jäteastiat, lipputangot, polkupyörätelineet ja katokset.

Ulkokalusteiden kriteereistä järjestetään webinaari 5. toukokuuta. Tutustu ohjelmaan ja ilmoittaudu täällä.

Joutsenmerkityt ulkokalusteet pähkinänkuoressa

  • Puu on peräisin kestävästä metsänhoidosta: raaka-aineen on oltava jäljitettävää ja vähintään 70 % sertifioitua.
  • Kierrätysmateriaaleja suositaan
  • Tiukkoja rajoituksia syöpävaarallisille ja geneettistä perimää vahingoittaville aineille. Halogenoitujen palonestoaineiden, fluoridien ja nanohiukkasten käyttö on kielletty.
  • Rajoituksia kemikaalien ja materiaalien kuten liimojen ja puulevyjen  formaldehydipitoisuuksille ja päästöille.
  • Raja-arvot pintakäsittelyn VOC-pitoisuuksille
  • Testatusti laadukas ja kestävä, pitkä takuu
  • Varaosien saatavuus ja kierrätettävyys varmistettu

Myös Joutsenmerkittyjen huonekalujen kriteerit uudistettiin hiljattain. Lue lisää.