Kollaasikuva huonekaluista. Kuvituskuva.

Kestävää ja kierrätettävää – Joutsenmerkin huonekalukriteereissä painotetaan kiertotaloutta ja laatua

Joutsenmerkin huonekalukriteerejä on tiukennettu. Uudet vaatimukset edistävät kiertotaloutta ja siten pienentävät huonekalujen hiilijalanjälkeä.

Joutsenmerkin uusien huonekaluvaatimusten taustalla on kolme suurta teemaa: kiertotalous, ilmasto ja YK:n kestävän kehityksen tavoitteet.

– Joutsenmerkittyjen tuotteiden on oltava ympäristön kannalta markkinoiden parhaimmistoa. Siksi yksittäisten tuoteryhmien vaatimuksia arvioidaan ja tiukennetaan säännöllisesti. Näin varmistetaan, että kriteerit vastaavat tieteen, teknologian ja markkinatilanteen kehitystä, Joutsenmerkin johtava asiantuntija Harri Hotulainen sanoo.

Joutsenmerkityt huonekalut on suunniteltava kierrätettävyys ja korjattavuus mielessä. Tärkeiden varaosien saatavuus varmistetaan muun muassa takuuvaatimuksilla. Lisäksi huonekalujen on oltava korkealaatuisia ja niiden on täytettävä kansainväliset kestävyys- ja turvallisuusstandardit. Pitkä käyttöikä vähentää luonnonvarojen kulutusta, ja jäljitettävät puuraaka-aineet tukevat kestävää metsänhoitoa.

Tuotannossa käytettäville kemikaaleille on myös tiukat vaatimukset. Joutsenmerkki rajoittaa esimerkiksi täyteaineiden ja liimojen päästöjä, mikä edistää hyvää sisäilmaa.

Joutsenmerkin Harri Hotulainen kertoo uusista kriteereistä avoimessa webinaarissa 4. helmikuuta. Lue lisää ja ilmoittaudu täällä.

Kasvavaa kiinnostusta

Joutsenmerkki on Pohjoismaiden virallinen ympäristömerkki. Merkin tunnistaa 93 prosenttia suomalaisista ja vuonna 2020 se arvioitiin Suomen viidenneksi arvostetuimmaksi brändiksi.

Pohjoismaissa lähes 70 yrityksen valikoimassa on Joutsenmerkittyjä huonekaluja. Viime vuonna tarjonta kasvoi 18 prosentilla. Merkki on myönnetty esimerkiksi sängyille, sohville, pöydille, toimistokalusteille ja keittiö- sekä kylpyhuonekalusteille. Joutsenmerkittyjä tuotteita on esimerkiksi Familonin, Iskun, Martelan ja Lekolarin valikoimissa.

Kriteerit pähkinänkuoressa

  • Kierrätettävä ja korjattava design
  • Raja-arvot puulevyjen ja laminaattien valmistuksen energiankulutukselle sekä sähköpöytien ja moottorisänkyjen valmiustilan energiankulutukselle
  • Puuraaka-aineilla on jäljitettävyyssertifiointi
  • Tiukkoja vaatimuksia muun muassa syöpävaarallisille aineille. Kiellettyjä ovat esimerkiksi halogenoidut palonsuoja-aineet, fluoratut aineet ja nanohiukkaset.
  • Tiukat rajat sisäilmaan haihtuville aineille
  • Turvallisuus, kestävyys ja korkea laatu on varmistettu standarditesteillä
  • Vähintään 5 tai 10 vuoden takuu tuotetyypistä riippuen. Myös varaosien saatavuus varmistetaan.