Hotellisänky. Kuvituskuva.

Joutsenmerkittyjen hotellien kriteerit uudistuivat – tehokasta työtä ympäristön puolesta, mukavuudesta tinkimättä

Joutsenmerkityissä hotelleissa tehdään monipuolista ympäristötyötä. Uudistetuissa kriteereissä rimaa nostetaan vielä hieman korkeammalle: esimerkiksi energiankulutuksen raja-arvoa on tiukennettu ja ympäristömerkittyjen hankintojen osuutta nostettu.

Pohjoismaissa jo yli 400 hotellille tai muulle majoituspalvelulle on myönnetty Joutsenmerkki. Se kertoo muun muassa energiatehokkuudesta, jätteiden ja ruokahävikin ehkäisystä sekä ympäristömerkittyjen puhdistusaineiden ja paperituotteiden käytöstä.

Pohjoismaiden virallisen ympäristömerkin eli Joutsenmerkin kriteerejä tarkastellaan säännöllisesti. Vaatimuksia tiukennetaan keskimäärin viiden vuoden välein, muun muassa markkinatilanteen ja teknologian kehityksen mukaisesti. Näin merkki kirittää yritysten ja toimialojen kehitystä sekä auttaa edelläkävijöitä erottumaan.

– Joutsenmerkki on hotellille konkreettinen työkalu ja ohjenuora ympäristövaikutusten vähentämiseen. Kriteerit ulottuvat hotellikiinteistön ominaisuuksista ihan jokapäiväiseen tekemiseen, kuten siivouskäytäntöihin ja ruokahävikin torjumiseen, sanoo hotelli- ja ravintola-alan asiantuntija Malin Lindfors Ympäristömerkintä Suomelta.

– Joutsenmerkittyjä hotelleja on moneen makuun ja tarpeeseen, mutta kattavien kriteerien ansiosta asiakas voi luottaa, että jokainen niistä on ympäristön kannalta hyvä valinta.

Miten Joutsenmerkittyjen hotellien kriteerit ovat muuttuneet?

Ilmasto ja kiertotalous ovat Joutsenmerkin kriteeriuudistuksissa keskeisiä teemoja. Myös uusissa hotellikriteereissä ne ovat vahvasti esillä:

  • Energiankulutusta ja hiilidioksidipäästöjä vähennetään entisestään
  • Lämmityksessä ei sallita fossiilisia polttoaineita
  • Vedenkulutuksen raja-arvo on aiempaa tiukempi
  • Ruokahävikkiä torjuvia toimenpiteitä tehostetaan
  • Hotellien ravintolapalveluilta edellytetään runsaasti kasvisvaihtoehtoja sekä aiempaa enemmän luomutuotteita. Paikallisesti tuotettuja raaka-aineita suositaan ja uhanalaisia kala- ja äyriäislajeja vältetään.
  • Kaikkien paperituotteiden sekä siivoukseen ja astianpesuun käytettävien kemikaalien tulee olla ympäristömerkittyjä.
  • Hotellin ulkoalueilla on huomioitava luonnon monimuotoisuus: kemiallisia rikkaruohomyrkkyjä ei sallita ja vieraslajit on poistettava.

Lisätietoa uusista kriteereistä ja Joutsenmerkin hakemisesta kriteerisivulla. Suomen Joutsenmerkityt hotellit löydät tästä luettelosta.