Joutsenmerkitty pienryhmäkoti tukee traumataustaisten lasten kuntoutusta

Kaarinaan rakennetaan Joutsenmerkkiä tavoittelevaa pienryhmäkotia. Kyseessä on Pohjoismaiden ensimmäinen pienryhmäkoti, jossa Joutsenmerkitty asuinympäristö tukee traumataustaisten lasten ja nuorten kuntoutusta.

– Pysyvien kiintymyssuhteiden ja turvallisen ympäristön tarjoaminen on edelleen hoitotyön ydin. Useissa tutkimuksissa on kuitenkin havaittu, että traumaattisella kasvuympäristöllä on vaikutuksia myös lapsen immunologiaan. Satsaamalla ekologiseen rakentamiseen ja terveeseen sisäilmaan pyritään varmistamaan, etteivät lasten oireet pahene ainakaan asuinympäristön takia, hankkeen vetäjä, palvelujohtaja Mikko Niemelä Merikratokselta kertoo.

– Jos lapsen elimistö on jatkuvassa hälytystilassa esimerkiksi perheväkivallan takia, se voi laukaista jonkin somaattisen sairauden, kuten allergian tai astman. Me pystymme tarjoamaan heille fyysisesti terveen asuinympäristön ja tuomaan sitä kautta lisäarvoa hoitotyöhömme.

Toisena näkökulma on työntekijöiden hyvinvointi. Viihtyisä ja laadukas työskentely-ympäristö on Niemelän mukaan yksi keino sitouttaa työntekijöitä.

– Hoidon tehtävänä on tuottaa lapsille korvaavia ja korjaavia kiintymyssuhteita turvallisen aikuisen vuorovaikutuksessa. Jotta hoito on oikeasti vaikuttavaa, niin aikuisten pitää olla pysyviä. Meille on tärkeää, ettei työntekijöiden tarvitse vaihtaa työpaikkaa ainakaan sen takia, että rakennuksessa olisi sisäilmaongelmia.

Teijo-Talojen toinen Joutsenmerkki-kohde

Pienryhmäkodin rakentaminen alkoi kesäkuussa 2017. Ulkoasultaan pienryhmäkoti tulee muistuttamaan tavallista paritaloa. Tavoitteena on, että talo avataan käyttöön marras-joulukuun vaihteessa 2017. Rakentajana toimii Teijo-Talot, jonka käsialaa on muun muassa Hyvinkäälle elokuussa avattu Suomen ensimmäinen Joutsenmerkitty päiväkoti.

– Se oli meille yksi iso syy, miksi uskalsimme tähän lähteä. Ajattelimme, että jos kuntatoimija uskaltaa, niin miksemme mekin, Niemelä perustelee.

Joutsenmerkkiin sisältyvät kriteerit ja laatuvaatimukset näkyvät Niemelän mukaan muun muassa materiaalivalinnoissa ja myös loppusummassa. Seitsenpaikkaisen pienryhmäkodin kustannusarvio on 1,2 miljoonaa euroa. Joutsenmerkki nostaa rakennuskustannuksia Niemelän arvion mukaan noin 5 prosenttia.

Merikratos aikoo satsata ympäristöystävälliseen rakentamiseen myös tulevaisuudessa. Kaikki uudet tilainvestoinnit ovat Niemelän mukaan suurella todennäköisyydellä Joutsenmerkittyjä.

Joutsenmerkki rakennuksissa

Kaarinaan on valmistumassa myös Suomen ensimmäinen Joutsenmerkitty omakotitalo. Joutsenmerkki voidaan myöntää pientaloille, kerrostaloille, koulu-ja päiväkotirakennuksille, kesämökille tai asuintaloiksi luokiteltaville palvelutaloille.

Joutsenmerkitty talo täyttää tiukat ympäristö- ja terveysvaatimukset, on energiatehokas ja sen sisäilma on terveellinen. Vaatimukset koskevat rakennusvaihetta, materiaaleja ja energiankulutusta. Jotta Joutsenmerkki voidaan myöntää, ympäristö on huomioitava rakennushankkeessa kokonaisvaltaisesti raaka-aineista valmiiseen rakennukseen saakka.