Merimaisemia kylpylähotelli Kasnäsistä

Joutsenmerkitty Kasnäs – lepohetki luonnon äärellä

Kemiönsaaressa sijaitseva Kasnäs tarjoaa rauhallisen levähdyspaikan saaristolaismaisemissa. Vastuullisen lähimatkan kruunaa Joutsenmerkki.

Hotellihuone merimaisemilla, hemmotteluhoitoja kylpylässä, naapurissa kasvatettua kalaa illalliseksi. Kaikkia näitä on tarjolla Kasnäsissä, jonka hotelli, ravintola ja kokouspalvelut ansaitsivat juuri Joutsenmerkin.

Kalanjalostuksesta 80-luvulla alkanut toiminta laajeni matkailupalveluihin ensin kahvilalla, kyläkaupalla ja vierasvenesatamalla. Vuosituhannen vaihteessa alueelle rakennettiin hotelli, jonka yhteyteen avattiin myös kylpylä vuonna 2005.

Kasnäsin matkailupalveluja pyörittää yhä sama perheyritys.

– Meille on erittäin tärkeää, että jätämme tulevillekin sukupolville erinomaiset puitteet, Kasnäsin hotellipäällikkö Tanja Liljeqvist kertoo.

– Näemme vastuullisuuden paitsi eettisesti, myös taloudellisesti tärkeänä. Siksi juuri Joutsenmerkki oli meille sopiva valinta. Uskomme, että ympäristöarvot vaikuttavat yhä useamman asiakkaan ostopäätökseen.

Joutsenmerkki onkin erinomainen keino viestiä ympäristöasioiden ja vastuullisuuden eteen tehtyä työtä asiakkaille. 93 prosenttia pohjoismaisista kuluttajista tunnistaa merkin, ja hiljattain se valittiin Suomen viidenneksi arvostetuimmaksi brändiksi.

Venesatama Kasnäs Hotelin edustalla

Hukkalämpö hyötykäyttöön

Kasnäsissä on pitkään käytetty esimerkiksi Joutsenmerkittyjä pesuaineita. Ympäristömerkki omalle toiminnalle oli luonteva seuraava askel.

– Siitähän se ajatus merkin hakemiseen lähti, että meillä oli jo paljon Joutsenmerkittyjä tuotteita käytössä, Liljeqvist muistelee.

Nykyään käytössä ovat esimerkiksi Joutsenmerkityt saippuat, shampoot, lattianhoitotuotteet, kynttilät ja käsipyyherullat. Painotuotteet tilataan Joutsenmerkityiltä painotaloilta. Hotellin käyttämiltä wc- ja talouspapereilta sekä kopiopapereilta löytyy puolestaan EU-ympäristömerkki.

Hotellin ja ravintolan Joutsenmerkki tarkoittaa tietysti paljon muutakin kuin ympäristömerkittyjen tuotteiden käyttöä. Merkin kriteerit rajoittavat esimerkiksi energian- ja vedenkulutusta sekä jätteiden määrää.

Kasnäsissä esimerkiksi hyödynnetään alueella toimivan kalajauhotehtaan hukkalämpöä rakennusten ja ulkoaltaiden lämmityksessä. Hankittava energia on uusiutuvaa tuulivoimaa. Kaikki hotellissa käytettävä vesi – myös juomavesi – on merivettä, joka puhdistetaan omassa vedenpuhdistamossa.

Kasnäs Paviljong -ravintolan lohiannos
Joutsenmerkityissä ravintoloissa on aina tarjolla myös kasvisvaihtoehto, luomua suositaan ja kalan ja lihan alkuperä tunnetaan. Kasnäsissä on tarjolla myös itse kasvatettua kalaa.

Kotimaan mansikkapaikat

Matkustusrajoitusten takia kotimaan matkailu on nyt aiempaa suositumpaa. Suomalaiset lähimatkailijat eivät ole täysin korvanneet matkailualan menetyksiä, mutta Kasnäsissä asiakkaita on riittänyt. Syysloman aikoihin hotelli oli täyteen varattu jo reilusti etukäteen.

Tanja Liljeqvist uskoo trendin jatkuvan myös matkustusrajoitusten jälkeen. Lähimatka tunnistetaan turvalliseksi ja vastuulliseksi vaihtoehdoksi.

– Löydetään ne omat mansikkapaikat, jotka on ennen etsitty ulkomailta, hän tiivistää.

Kasnäsin Joutsenmerkkiä juhlistettiin virtuaalisessa tilaisuudessa torstaina 29.10. Sertifikaatin luovutti Joutsenmerkin johtava asiantuntija Harri Hotulainen.

Kuvat: Ab Kasnäsudden Oy