Ravintolat voivat hakea Joutsenmerkkiä uusien tiivistettyjen ravintolakriteerien mukaan tai vaihtoehtoisesti vanhojen kriteerien mukaan, jossa ravintoloiden vaatimukset ovat osana kokonaisuutta (hotellit, ravintolat ja kongressikeskukset).
Joutsenmerkitty hotelli, ravintola tai kongressikeskus ottaa ympäristön kokonaisvaltaisesti huomioon ja täyttää Joutsenmerkin tiukat vaatimukset. Yrityksen henkilökunta tekee monenlaista työtä, jotta hotellin ympäristökuormitus vähenee. Saadakseen Joutsenmerkin hotellin, ravintolan tai kongressikeskuksen on esimerkiksi täytettävä tietyt raja-arvot. Yksi raja-arvoista on energiankulutus, joka on suurimpia ympäristöä kuormittavia tekijöitä hotelli-, ravintola- ja kongressitoimintaa harjoittavissa yrityksissä.
Katso Joutsenmerkityt hotellit, ravintolat ja kongressikeskukset
Joutsenmerkintä edellyttää myös, että hotelli, ravintola tai kongressikeskus pyrkii aktiivisesti vähentämään jätemääriä ja vedenkulutusta. Lisäksi Joutsenmerkityn yrityksen ympäristötyöhön kuuluu kemiallisten tuotteiden käytön vähentäminen. Monet käytettävistä tuotteista ovat ympäristömerkittyjä.
Joutsenmerkitty ravintola noudattaa raaka-aineiden hankintaa ja käyttöä koskevia tiukkoja ympäristövaatimuksia. Joutsenmerkityssä ravintolassa on aina tarjolla kasvisruokaa. Lisäksi Joutsenmerkitty ravintola käyttää runsaasti luomua, vastuullisia kaloja ja tuntee aina pääraaka-aineidensa alkuperän.
Joutsenmerkityllä yrityksen toimintaa ohjaavat selkeät toimintatavat ja ohjeet muun muassa hankintaan vaikuttavista tekijöistä. Yrityksen henkilöstö on myös sitoutunut ympäristötyöhön.
”Hakemusta varten täytetään hakemuslomake (alapuolella).
Hakemus laaditaan sähköisesti My Swan Account portaalissa.
Kirjautumiseen tarvitset käyttäjätunnuksen ja salasanan, jotka saat ympäristömerkinnästä.”