Hotellit, ravintolat ja kongressikeskukset

Ravintolat voivat hakea Joutsenmerkkiä uusien tiivistettyjen ravintolakriteerien mukaan tai vaihtoehtoisesti vanhojen kriteerien mukaan, jossa ravintoloiden vaatimukset ovat osana  kokonaisuutta (hotellit, ravintolat ja kongressikeskukset).

Joutsenmerkitty hotelli, ravintola tai kongressikeskus ottaa ympäristön kokonaisvaltaisesti huomioon ja täyttää Joutsenmerkin tiukat vaatimukset. Yrityksen henkilökunta tekee monenlaista työtä, jotta hotellin ympäristökuormitus vähenee. Saadakseen Joutsenmerkin hotellin, ravintolan tai kongressikeskuksen on esimerkiksi täytettävä tietyt raja-arvot. Yksi raja-arvoista on energiankulutus, joka on suurimpia ympäristöä kuormittavia tekijöitä hotelli-, ravintola- ja kongressitoimintaa harjoittavissa yrityksissä.

Joutsenmerkintä edellyttää myös, että hotelli, ravintola tai kongressikeskus pyrkii aktiivisesti vähentämään jätemääriä ja vedenkulutusta. Lisäksi Joutsenmerkityn yrityksen ympäristötyöhön kuuluu kemiallisten tuotteiden käytön vähentäminen. Monet käytettävistä tuotteista ovat ympäristömerkittyjä.

Joutsenmerkitty ravintola noudattaa raaka-aineiden hankintaa ja käyttöä koskevia tiukkoja ympäristövaatimuksia. Joutsenmerkityssä ravintolassa on aina tarjolla kasvisruokaa. Lisäksi Joutsenmerkitty ravintola käyttää runsaasti luomua, vastuullisia kaloja ja tuntee aina pääraaka-aineidensa alkuperän.

Joutsenmerkityn yrityksen toimintaa ohjaavat selkeät toimintatavat ja ohjeet muun muassa hankintaan vaikuttavista tekijöistä. Yrityksen henkilöstö on myös sitoutunut ympäristötyöhön.

Hakemusta varten täytetään hakemuslomake (alapuolella). Hakemus laaditaan sähköisesti My Swan Account portaalissa. Kirjautumiseen tarvitset käyttäjätunnuksen ja salasanan, jotka saat ympäristömerkinnästä.

Versio 4.7 Voimassa 23.10.2013 - 31.12.2022

Kriteeridokumentit: Hotellit, ravintolat ja kongressikeskukset

Ravintoloiden kriteerit

Hakemuslomake hotelleille, ravintoloille ja kongressikeskuksille

Joutsenmerkin maksut

Uusi hakemus:                      3 000 €/yksikkö
Uusintahakemus:                 1 500 €/yksikkö
Laajennus/muutos tuntiveloituksena:

  • < 4 h -> 375 €
  • 4-8 h -> 750 €
  • ≥ 8 h -> 1 500 €

Pohjoismaiden ulkopuolisten matkojen tarkastuskäyntimaksut:

Eurooppa 1 500 € , muu maailma 2 500 €. Mahdolliset lisäpäivät 1 000 €/ per päivä, myös erityiset lisäkustannukset laskutetaan asiakkaalta. Pohjoismaissa lisätarkastuksesta laskutetaan 500 € per käynti.

Mikroyrityksille (alle 10 työntekijää ja lvv alle 2 M€) myönnetään 50 % alennus hakemusmaksusta. Sekä hakijan että valmistajan on oltava mikroyritys.

Vuosimaksut:

  • 0, 15 % alle 1,5 M€ kokonaisliikevaihdosta/yksikkö
  • 0,03 % yli 1,5 M€ menevästä kokonaisliikevaihdosta / yksikkö.

Minimimaksu on 2 000€ / yksikkö ja maksimimaksu on 5 500 € / yksikkö.

Kaikkiin hintoihin lisätään alv 24 %. Maksettuja maksuja ei palauteta.

Lisätietoja

Malin Lindfors 09 6122 5008 044 373 3707

Myynti ja markkinointi

Sari Korteniemi 09 6122 5065 045 205 5662