Jatkuva kehitys on vastuullisen sijoittamisen elinehto

Yhä useampi sijoittaja on kiinnostunut salkkunsa ympäristövaikutuksista. Vastuullinen sijoittaminen on jatkuvaa oppimista ja yhteiskunnallisiin muutoksiin reagoimista, kertoo Joutsenmerkityn rahaston salkunhoitaja Jyrki Nyberg.

Jyrki Nyberg on hoitanut Handelsbankenilla sijoituksia salkunhoitajana jo 15 vuoden ajan. Joutsenmerkityn Suomalaiset Pienyhtiöt -rahaston salkunhoitajana hän on toiminut viime vuoden maaliskuusta alkaen. Nybergin mukaan vastuullisuusnäkökulmasta on keskeistä, että kaikki finanssialan toimijat ja asiakkaat ymmärtävät oman osuutensa tärkeyden.

– Ympäristömerkkien avulla vastuullisuudesta voidaan viestiä myös niille asiakkaille, joilla ei itsellään ole syvällistä tietoa vastuullisuuskäytännöistä. Yhä useampi sijoittaja on kiinnostunut sijoitustensa vaikutuksista, mikä on pelkästään hyvä asia.

Ilmastokriisin kuvasto muovaa asenteita

Rivisijoittajan kiinnostus vastuullisuutta kohtaan on verrattain uutta. Kun Nyberg aloitti uraansa salkunhoitajana, YK:n vastuullisen sijoittamisen periaatteet oli vasta hiljattain muodostettu, ja ESG oli terminä melko tuntematon. Vastuulliset rahastot olivat marginaalisemmassa asemassa ja pienemmän asiakaskunnan intressi.

– Suurin muutos taisi tapahtua niihin aikoihin, kun aloimme laajemmassa mittakaavassa nähdä kuvia muoviroskasta täyttyvistä meristä ja sulavista jäätiköistä. Se piirsi aivan tavallisten asiakkaiden verkkokalvoille synkän maiseman ja herätteli siihen, että nyt täytyy tehdä jotain, Nyberg muistelee.

Muuttuvat asenteet ja suosion kasvu eivät liity ainoastaan kasvaneeseen ilmastohuoleen. Kehitys on osoittanut, että tiukassa istuneet ennakkoluulot vastuullisesta sijoittamisesta ja heikommasta tuotosta eivät päde.

– Melko pitkään vallitsi yleinen harhaluulo, että vastuullinen sijoittaminen on hyväntekeväisyyttä. Oikeastihan tuotot eivät suinkaan kärsi siitä, että sijoituskohteita seulotaan vastuullisuus huomioiden.

Nyberg kertoo, että kun yritys ottaa vastuullisuuden tosissaan ja ennakoi riskejä, tulevaisuus näyttää usein myös tuottojen kannalta valoisalta.

Vihreää siirtymää ei voi sivuuttaa

Sijoittamisen megatrendeistä Nyberg nimeää ensimmäisenä uusiutuvan energian. Tällä hetkellä ajankohtaisia vaikuttimia ovat erityisesti EU-taksonomia sekä Fit for 55 –valmiuspaketti eli EU:n vihreän siirtymän suunnitelma.

– Vihreä siirtymä on suurimpia sijoittamiseen ja ympäristövastuuseen liittyvistä kysymyksistä. Nyt käsiteltävät käytännöt ja tukipolitiikka tulevat vaikuttamaan paljon alan sijoituksiin, Nyberg ennustaa.

Uusiutuva energia on tällä hetkellä tapetilla useammastakin syystä.

– Juuri nyt käydään paljon keskustelua siitä, miten pääsemme eroon riippuvuudesta Venäjän kaasusta. Akuutti huoli on vauhdittanut jo meneillään olevaa kehitystä, sillä ratkaisuja etsitään nopealla aikataululla uusiutuvasta energiasta, Nyberg kertoo.

”Se mitä teemme nyt, tulee todennäköisesti viiden vuoden päästä näyttäytymään alkeelliselta”

Suomalaisiin pienyhtiöihin keskittyvän rahaston salkunhoitajana Nyberg korostaa vastuullisen sijoittamisen lähitulevaisuudessa myös innovatiivisuuden merkitystä erityisesti kotimaisten yhtiöiden näkökulmasta.

– Lupaavia vastuullisia sijoituskohteita voi löytyä hyvin erilaisilta aloilta. Meillä on kilpailukykyinen toimintaympäristö ja hyvä koulutustaso. Se luo puitteet innovatiivisuudelle,  joka Suomessa on yhä globaalissa mittakaavassa suurta.

Megatrendit ohjaavat sijoituksia ja antavat osviittaa selkeistä suuntaviivoista. Vastuullista sijoittamista määrittelee kuitenkin Nybergin mukaan ennen kaikkea yksi perussääntö: työ ei ikinä tule valmiiksi.

– Se mitä teemme nyt, tulee todennäköisesti viiden vuoden päästä näyttäytymään alkeelliselta. Ja näin pitää ollakin. Kehitys on elinehto. Joko mennään etujunassa ja sitoudutaan jatkuvaan oppimiseen sekä reagoidaan yhteiskunnallisiin muutoksiin reagointiin, tai pannaan pillit pussiin, salkunhoitaja summaa.

Joutsenmerkin uudet rahastokriteerit julkaistiin helmikuussa 2022. Lue uusista kriteereistä lisää täältä.

Kuva: Minna Hatinen