Jasmid_Hamid_vaaka

Jasmin Hamid sijoittaa varmistaakseen taloudellisen turvan

Jasmin Hamidin uuden vuoden lupaus on, että tänä vuonna hän alkaa sijoittaa myös rahastoihin. Voi siis olla, että hänen nykyisten osakkeidensa, sijoitusasunnon ja kullan rinnalle tulee myös Joutsenmerkittyjä rahastoja.

Näyttelijä, kaupunginvaltuutettu, yrittäjä ja puhuja Jasmin Hamid kertoo, että hän ei harrasta sijoittamista rikastuakseen. Tärkeämpää on taloudellinen mielenrauha. Hän haluaakin puhua tavissäästäjän äänellä.

– Olen lama-ajan lapsi. Ystäväni perhe menetti kotinsa, omat vanhempani puhuivat yt-neuvotteluista. Niistä tuli epävarma olo ja jo silloin päätin, että kun tienaan rahaa, alan säästää.

Hamid säästää ahkerasti, sijoittaa maltillisesti eikä haaveile aikaisista eläkevuosista. Hän pyrkii pitämään 2–3 kuukauden menojen kokoista käteispuskuria tilillään.

– Siihen ei toivottavasti tarvitse kajota koskaan, eikä sitä ole tarkoitettu kulutukseen kuin hätätilanteessa. Matkoja tai hankintoja varten säästetään erikseen.

Vastuullisuus tärkeä arvo

Vastuullisuus sijoittamisessa on Hamidille tärkeää.

– Seuraan yrityksiä ja valitsen niitä osakesalkkuuni vastuullisuuden ja best in class -periaatteen mukaan. Haluan olla mukana niiden hyvissä tarinoissa.

Ensimmäisille sijoitusrahastoille myönnettiin Joutsenmerkki reilu kolme vuotta sitten. Viime vuonna 50 rahastossa hallinnoitiin jo 18,6 miljardin euron edestä vastuullisia sijoituksia. Joutsenmerkki voidaan myöntää sijoitusrahastolle, joka täyttää 25 pakollista vaatimusta vastuullisen sijoittamisen eri osa-alueilta.

– Vielä en ole ollut mukana rahastosijoittamisessa, mutta tänä vuonna olen ajatellut hankkia myös rahastoja. Merkki on loistava tapa helpottaa vastuullisen sijoituspäätöksen tekemistä, Hamid pohtii.

Vertaistukea kaverilta ja someryhmistä

Hamid aloitti sijoittamisen kahdeksan vuotta sitten. Sijoittamisen maailma oli kiinnostanut pitkään, mutta riskit pelottivat.

– Sitten luin kirjan Mitä jokaisen kotiäidin (ja muidenkin naisten) tulee tietää sijoittamisesta. Ymmärsin, että pienillä summilla pääsee kiinni tuottoihin, kun sijoittamista tekee pitkäjänteisesti.

Hamidilta kysellään paljon siitä, miten uskaltaa aloittaa sijoittamisen.

– Aloita varovasti. Mieti, paljonko voit säästää ja sijoittaa kuukaudessa ja millaisia riskejä olet valmis ottamaan. Mieti sijoittamista pitkällä aikajänteellä, Hamid neuvoo.

Hamidin mielestä on myös hyvä, jos on ystävä, joka myös sijoittaa. Silloin saa vertaistukea, jota voi hakea myös sijoittamiseen keskittyvistä someryhmistä.

Hamid on tällä hetkellä kotona kahden pienen lapsen kanssa. 2-vuotiaalla esikoisella on jo muutamia osakkeita.

Lisätietoa vastuullisesta sijoittamisesta

Kuvat: Laura Iikkanen