Islannin ympäristöviraston tiloja remontin jälkeen. Kuva: THG Arkitektar

Islannin ympäristövirasto remontoitiin Joutsenmerkitysti – ja taloudellisesti

Korjausrakentamisessa Joutsenmerkki edistää samankaltaisia asioita kuin uudiskohteissakin: esimerkiksi energiatehokkuutta, hyvää sisäilmaa ja kierrätystä.

Ympäristöviraston ympäristömerkitty remontti on hyvä esimerkki siitä, että ekologisuus ja taloudellisuus voivat kulkea käsi kädessä.

Ennen Joutsenmerkin ansainnutta korjausurakkaa Islannin ympäristöviraston tilat olivat hajanainen kokoelma pienehköjä toimistohuoneita. Kokoustiloja ei juuri ollut, akustiikka kehno, päivänvaloa vähän ja ilmanvaihdossa parantamisen varaa. Paikoin rakenteet olivat olleet koskemattomina rakentamisvuodesta 1987 asti.

Vuonna 2020 valmistuneen remontin tavoitteena oli saada virastolle modernit työskentelytilat, joissa materiaaleihin sekä tilojen viihtyisyyteen ja terveellisyyteen on panostettu.

Islannin ympäristöviraston vanhoja sisätiloja. Kuva: THG Arkitektar
Islannin ympäristöviraston tiloja ennen remonttia. Kuva: THG Arkitektar

Ekologista tehokkuutta – taloudellisesti

Ennen remonttia kiinteistössä tehtiin kosteuskartoitus. Vuotoja havaittiin ikkunoissa ja kattorakenteissa. Kattoterassille kertyi vettä ja kellarissa oli jonkin verran kosteusvaurioita, jotka luonnollisesti korjattiin.

Rakenteellisten korjausten ja tilamuutosten lisäksi myös energiatehokkuutta parannettiin esimerkiksi lämmöntalteenotolla varustetulla ilmastointijärjestelmällä. Järjestelmän kustannuksen arvioitiin olevan neljä miljoonaa Islannin kruunua eli noin 27 000 euroa tavanomaista suurempi, mutta matalampien käyttökustannusten ansiosta investointi maksaa itsensä takaisin vain kahdessa ja puolessa vuodessa.

Tiloihin asennettiin myös tarveohjattu LED-valaistus, jonka myötä valaistuksen energiankulutus laski 80 prosenttia. Säästöä kertyy kaksi miljoonaa Islannin kruunua (noin 13 500 euroa) joka vuosi.

Rakennusjätettä remontissa kertyi 76 tonnia, josta noin 94 prosenttia pystyttiin kierrättämään.

Kokoustiloja ja taukohuoneita lisättiin Islannin ympäristöviraston remontissa. Kuva: THG Arkitektar
Kokous- ja taukotiloja lisättiin ympäristöviraston remontissa. Kuva: THG Arkitektar

Kiinteistön arvo nousi 60 prosenttia

Remontin kustannukset vastasivat noin 40 prosenttia kiinteistön arvosta. Samalla sen arvo kuitenkin nousi 60 prosenttia. Ympäristömerkin vaatimusten arvioidaan nostaneen kustannuksia noin 3-5 prosenttia verrattuna tavanomaiseen remonttiin. Lisäpanostuksen takaisinmaksuajaksi kuitenkin arvioidaan vain muutama vuosi – ja pitkällä tähtäimellä syntyy jo taloudellistakin säästöä, ympäristöstä puhumattakaan.

Monet valtiot ja yritykset ovat asettaneet kunnianhimoisia päästövähennystavoitteita tuleville vuosille ja vuosikymmenille. Rakentamisen merkitys tavoitteiden saavuttamiselle on huomattava: Euroopassa jopa kolmannes hiilidioksidipäästöistä aiheutuu rakennuksista. Suurin osa vuonna 2050 olemassa olevista rakennuksista on kuitenkin jo rakennettu, joten myös niiden ylläpitoon ja remontointiin on syytä kiinnittää huomiota.

Joutsenmerkityn uudisrakentamisen suosio kasvaa myös Suomessa kovaa vauhtia. Joko on Joutsenmerkityn remontin vuoro?

Joutsenmerkitty korjausrakentaminen pähkinänkuoressa:

  • Alhainen energiankulutus remontin jälkeen
  • Hyvä sisäilma ja vähäiset kemikaalipäästöt
  • Ympäristökartoitus tehty ja vaaralliset jätteet hävitetty asianmukaisesti
  • Rakennusmateriaalit täyttävät korkeat ympäristö- ja terveysvaatimukset
  • Rakennusmateriaalien kierrätystä edistetään

Lue lisää kokemuksia ympäristösertifioidusta rakentamisesta Sustainable building renovation in Iceland -raportista.