Ilmastonmuutos vaikuttaa vakuutusyhtiöönkin – oman hiilijalanjäljen pienentämisessä auttaa Joutsenmerkki

"Haluamme Ifissä, että toimintamme hiilijalanjälki on mahdollisimman pieni. Siksi olemme tehneet ympäristötyötä jo pitkään", kertoo If-vakuutusyhtiön kehityspäällikkö Yrjö Luukkanen.

“Aloitimme yhteistyön Joutsenmerkin kanssa jo 20 vuotta sitten. Olimme ensimmäinen jäsen hankintaverkostoissa, jotka Joutsenmerkki perusti Suomeen ja Tanskaan. Norjaan ja Ruotsiin hankintaverkosto oli perustettu jo aiemmin.

Hankintaverkostot ovat meille tärkeitä, koska emme myy itse Joutsenmerkittyjä tuotteita. Sen sijaan pyrimme käyttämään niitä arjessamme. Ifin ympäristövaikutukset syntyvät muun muassa liikematkustamisesta, kiinteistöjen ylläpidosta sekä tavaroiden ja palveluiden hankinnasta. Näillä osa-alueilla haluamme käyttää ympäristöystävällisiä tuotteita ja palveluja.

Hankintaverkoston jäsenenä olemme tilanneet Ympäristömerkkikävelyn, jonka avulla kartoitimme, mitkä kaikki tuotteet toimistollamme ovat ympäristömerkittyjä ja missä voisimme vielä parantaa. Lisäksi osallistumme seminaareihin ja tapahtumiin, joista saamme arvokkaita kontakteja muihin yrityksiin.

33 % Ifin toimistotarvikkeista on saanut joko Joutsenmerkin tai EU-ympäristömerkin

Nykyään noin puolet Suomessa käyttämistämme toimistotarvikkeista on ympäristömerkitty. Joukossa on muitakin ympäristömerkkejä, mutta Joutsenmerkin osuus on verrattain suuri etenkin käyttämissämme paperituotteissa. Pohjoismaisesti Joutsenella tai EU-kukalla merkittyjen tarvikkeiden osuus on 33 prosenttia. Käytämme myös Joutsenmerkittyjä palveluita, joista hyviä esimerkkejä ovat Turun henkilöstöravintolamme Antell sekä käyttämämme kahviautomaattipalvelu.

Arvostamme erityisesti sitä, miten Joutsenmerkityissä tuotteissa ja palveluissa on huomioitu elinkaariajattelu. Esimerkiksi kahviautomaattia korjaavien työntekijöiden täytyy kouluttautua Joutsenmerkin vaatimusten mukaisesti.

Tietyissä tuoteryhmissä ympäristömerkittyjä vaihtoehtoja on kuitenkin vähän. Esimerkiksi tietotekniikkaa on hankalaa ympäristömerkitä, koska teknologinen kehitys on niin nopeaa. Pyrimme silti nostamaan ympäristömerkittyjen tuotteiden osuutta hankinnoissamme.

Ilmastonmuutoksen kiihtyminen vaikuttaa paljon liiketoimintaamme. Kun sään ääri-ilmiöt lisääntyvät, joudumme pohtimaan entistä tarkemmin, mitä vakuutamme ja millä hinnalla. Ympäristöohjelmaamme kuuluu myös päästöjen kompensoiminen. Kompensoimme kaikki Ifin hiilidioksidipäästöt, olivat ne sitten peräisin lentomatkustamisesta tai energian ja veden kulutuksesta.

Näiden rinnalla Joutsenmerkityt toimistotarvikkeet saattavat kuulostaa pikku jutulta, mutta pienistä asioista syntyy suuri kokonaisuus. Meille juuri kokonaisuus on tärkeä.”

If on Pohjoismaiden johtava vahinkovakuutusyhtiö, jolla on noin 3,7 miljoonaa asiakasta. If toimii Pohjoismaiden lisäksi Baltiassa ja palvelee kansainvälisiä asiakkaitaan muun muassa Ranskan, Saksan ja Alankomaiden toimipisteissä. If työllistää noin 7000 henkilöä.

Artikkeli on osa Joutsenmerkin vaikuttavuutta kartoittavaa julkaisua. Tutustu julkaisuun ja muihin yritystarinoihin täällä.