Joutsenmerkitty talo 2018, Kaskelantie

Edullisempi asuntolaina Joutsenmerkittyyn kotiin

Nordea tuo markkinoille ympäristöä vähemmän kuormittavaan asumiseen kannustavan vihreän asuntolainan.

Nordean uudesta vihreästä asuntolainasta ei peritä järjestelypalkkiota ja lainalle saa korkosuojan tavallista edullisemmin. Edellytyksenä on energiatehokkaan kodin hankinta. Yksi energiatehokkuuden mittareista on Pohjoismainen ympäristömerkki eli Joutsenmerkki.

– On hienoa, että kuluttajaa kannustetaan niiden monien pienten tekojen lisäksi myös suuriin tekoihin. Pankkien mukaantulo auttaa kuluttajia tekemään vastuullisia valintoja myös elämän isoimmissa asioissa, kuten oman asunnon hankinnassa, toteaa Joutsenmerkkiä hallinnoivan Ympäristömerkintä Suomen toimitusjohtaja Riikka Holopainen.

Vihreän asuntolainan voi saada myös A-energialuokkaan kuuluvaan tai Rakennustietosäätiön ympäristöluokitukseltaan vähintään kahden tähden arvoiseen kotiin.

Vastuullisuus ja ympäristötietoisuus kasvussa

Pankit saavat vihreille lainoille edullisempaa rahoitusta, joten toiminta on kannattavaa. Nordea lanseerasi vastaavat asuntolainat Ruotsissa viime vuonna, ja pankin mukaan kysyntää on riittänyt.

– Ilmastonmuutokseen liittyvä keskustelu on viime aikoina ollut vilkasta Suomessakin, ja suomalaiset haluavat tehdä yhä vastuullisempia valintoja. Tästä syystä uskomme, että vihreä asuntolaina kiinnostaa, kertoo Nordea Kiinnitysluottopankin toimitusjohtaja Tom Miller tiedotteessa.

Viime vuosina vastuullisuus on noussut vahvasti esille myös muilla sektoreilla kuin kulutustavaroissa.

Esimerkiksi Joutsenmerkin kriteerit asuintaloille, kouluille ja päiväkodeille kannustavat rakennusten ympäristökuormituksen minimoimiseen. Joutsenmerkittyjen rakennusten markkinat ovatkin kovassa kasvussa.

Vuonna 2017 Joutsenmerkki julkaisi kriteerit myös sijoitusrahastoille.