Kemikaalit

Kun ostat Joutsenmerkityn tuotteen tai palvelun, voit olla varma, että kemikaaliasiat ovat kunnossa. Joutsenmerkki vähentää haitallisten kemikaalien käyttöä sekä itse tuotteessa että sen valmistuksessa. Kaikkein pahimpien tai tarpeettomien aineiden käytön Joutsenmerkki kieltää kokonaan.

Nykyisin kemikaaleja käytetään kaikkialla: kosmetiikassa, lasten tarvikkeissa, pesuaineissa, elektroniikassa, rakennusmateriaaleissa, tekstiileissä, huonekaluissa jne.

Monet kemikaalit vaikuttavat haitallisesti ympäristöön tai ihmisen terveyteen. Ympäristöongelmia aiheuttavat erityisesti kertyvät tai hajoamattomat aineet, jotka ovat eliöille myrkyllisiä. Terveysongelmia ovat mm. allergiat, hengitysoireet ja ihoärsytys.

Lainsäädäntö rajoittaa vaarallisiksi osoittautuneiden aineiden käyttöä. Silti yhä on käytössä haitallisia aineita, jotka esimerkiksi häiritsevät hormonitoimintaa, aiheuttavat syöpää tai ovat ympäristölle vaarallisia. Käytössä on myös aineita, joiden ominaisuuksia ei tunneta tarkkaan ja jotka saattavat olla vaarallisia.

Lisätietoa