Ympäristötietoiset asiakkaat kirittävät Keskon vastuullisuustyötä
Paljon tapahtuu ja päästöjä syntyy ennen kuin tuotteet ehtivät kaupan hyllylle. Siksi Keskon vastuullisuusjohtaja toivoo kunnianhimoisia ilmastotavoitteita kaikilta kaupan alan toimijoilta.
K-ruokakaupoissa tavoitellaan oman toiminnan hiilineutraaliutta esimerkiksi energiankierrätysjärjestelmien, kuljetusten optimoinnin ja hävikin ehkäisyn avulla. Vuonna 2017 Kesko siirtyi käyttämään Suomessa vain uusiutuvaa sähköä, ja nyt hiilineutraalin ruokakaupan konseptia kehitetään yhdessä Luonnonvarakeskuksen kanssa.
– Jos uusiutuva sähkö pyörittää kylmälaitteita ja niiden lauhdelämpö kattaa lämmityksen, on ruokakaupassa aika hyvin jo pullat uunissa, Keskon vastuullisuusjohtaja Matti Kalervo tiivistää.
Kauppojen oma toiminta kattaa kuitenkin vain pienen osan koko tuotanto- ja toimitusketjun päästöistä. Kestävämmän kulutuksen kannalta ratkaisevassa asemassa on tuotevalikoima. Kalervon mukaan tavarantoimittajien vastuullisuus on kehittynyt paljon esimerkiksi työolosuhteiden kannalta, mutta ympäristöasioissa on vielä tekemistä.
– Pahimmassa tapauksessa tehtaalla ei ole mitään käsitystä päästöistä. Siinä on työkenttää.
Asiakkaat odottavat ympäristötekoja
Jopa sadalle K-ryhmän oman Pirkka-merkin tuotteelle on myönnetty Joutsenmerkki tunnustuksena pienemmästä ympäristökuormituksesta. Rautakaupan puolella on saatavilla esimerkiksi Joutsenmerkittyjä Cello-maaleja.
Myös asiakkaat odottavat ympäristömerkittyä tuotevalikoimaa. Kalervon mukaan kuluttajat ovat vuosi vuodelta selvästi valveutuneempia, ja monet ovat perehtyneet tuotteiden ympäristövaikutuksiin syvällisestikin. Se vaatii myös kauppaketjulta laajaa osaamista.
– Hämmästyttävän yksityiskohtaista asiantuntemusta on välillä ja kaikkeen olisi osattava vastata samalla mitalla.
Vastaukset eivät kuitenkaan aina ole yksinkertaisia. Esimerkiksi muovista keskustellaan paljon ja sen käyttöä pyritäänkin vähentämään myös Keskolla. Toisaalta järkevästi käytettynä muovi on joskus ympäristön kannalta paras vaihtoehto.
– Elintarvikepakkauksena muovi on hyvä materiaali, etenkin jos sillä pystytään pienentämään hävikkiä. Muovilinjauksessamme todetaankin tämä heti alussa. Joissakin rakentamiseen liittyvissä jutuissakin se on hyvä materiaali. Puutarhakalusteissakin kierrätetty muovi on hyvä vaihtoehto trooppiselle puulle.
Ilmastotavoitteet kaikille
Vaikkapa aurinkovoimala marketin katolla saattaa saada paljon positiivista huomiota, mutta suuri osa ilmaston ja ympäristön eteen tehdystä työstä on arkista ja näkymätöntä perustekemistä – esimerkiksi energiatehokkuuden parannuksia ja kuljetusten optimointia. Kalervo peräänkuuluttaakin pitkäjänteisyyttä ilmastotyöhön.
– Ilmastotavoitteita pitäisi ainakin olla kaikilla. Sitkeästi puurtamalla pienin askelin päästään eteenpäin.
Ilmastonmuutoksen rinnalle puheenaiheeksi on viime aikoina noussut luonnon monimuotoisuus. Eliölajien väheneminen uhkaa esimerkiksi ekosysteemien vastustuskykyä vieraslajeille ja taudeille. Tärkeiden pölyttäjähyönteisten katoaminen vaikuttaa myös maatalouteen eli ruoantuotantoon. Ihminen on riippuvainen monimuotoisesta ja elinvoimaisesta luonnosta.
– Korona on lastenleikkiä siihen verrattuna, jos biodiversiteetti sössitään, Kalervo toteaa.
Joutsenmerkki ehkäisee luonnon monimuotoisuuden köyhtymistä esimerkiksi metsätalouden kestävyyteen kohdistetuilla vaatimuksilla. Lue lisää Joutsenmerkin kriteereistä.