Yhä useampi haluaa yöpyä ympäristöystävällisessä hotellissa

"Nykyään Pohjoismaissa sijaitsevista hotelleistamme yhdeksällä kymmenestä on Joutsenmerkki", kertoo Scandicin hankintakoordinaattori Henna Kokko.

“Aloitimme Scandicissa työn ympäristön hyväksi jo noin 25 vuotta sitten. Ensin kiinnitimme huomiota erityisesti energiankulutukseen, sillä sen tehostaminen oli 1990-luvun laman aikaan tärkeä keino säästää rahaa. Pian sen jälkeen aloimme kehittää myös muita ympäristöystävällisiä toimintatapoja. Scandic saikin ensimmäiset Joutsenmerkit hotelleilleen vuonna 1999.

Joutsenmerkitty hotelli on paljon muutakin kuin vain energiatehokas kiinteistö. Energiankulutuksen lisäksi Joutsenmerkki on asettanut vaatimuksia muun muassa vedenkulutuksesta, jätteiden kierrätyksestä ja kemikaalien käytöstä sekä kieltänyt kertakäyttötuotteet.

Joutsenmerkki ohjaa tekemiämme hankintoja: ostamme esimerkiksi Joutsenmerkittyä wc-paperia, käsipyyhkeitä ja paperitarvikkeita. Kilpailutuksissa tuotteen ympäristömerkki on meille tärkeä kriteeri, sillä katsomme tuotteen vastuullisuutta aina ennen sen hintaa.

Näiden asioiden lisäksi kiinnitämme huomiota myös ravintoloidemme vastuullisuuteen. Suosimme lähi- ja sesonkiruokaa, ja meillä on aina tarjolla kasvisvaihtoehto.

Yhä pieneneviä kulutuslukemia

Joutsenmerkki on auttanut meitä suitsimaan ympäristövaikutuksiamme. Hyvä esimerkki on vedenkulutus. Vuonna 1996 yksi asiakas kulutti keskimäärin 240 litraa vettä vuorokaudessa, kun vuonna 2018 kulutus oli vähän alle 190 litraa. Vedenkulutus on siis vähentynyt neljänneksen runsaassa 20 vuodessa. Seuraava tavoitteemme on laskea kulutus 160 litraan.

On ollut hienoa huomata, miten yhä useampi asiakas haluaa yöpyä ympäristöystävällisessä hotellissa. Etenkin yritysasiakkaat kiinnittävät hotellin vastuullisuuteen huomiota omien vastuullisuustavoitteidensa vuoksi. Siksi on selvää, että ympäristömerkit vaikuttavat merkittävästi majoitusalaan. Ilman ympäristösertifikaattia voi olla vaikea toimia. Yhteiskunta luo painetta vastuullisuuteen.”

Scandic on Pohjoismaiden suurin hotelliketju, jolla on toiminnassa tai kehitteillä yli 280 hotellia kuudessa maassa. Suomessa hotelleista sijaitsee noin 70. Scandic työllistää noin 18 000 ihmistä.

Artikkeli on osa Joutsenmerkin vaikuttavuutta kartoittavaa julkaisua. Tutustu julkaisuun ja muihin yritystarinoihin täällä.