Xamkin Mikkelin kampuksella kahvit ja välipalat tarjoilee Suomen ensimmäinen Joutsenmerkitty kahvila
Yksi Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun opiskelijoiden hengailupaikoista on Kahvila Alfa, jossa nautitaan niin erikoiskahveja kuin välipaloja. Kesällä 2023 Alfasta tuli Suomen ensimmäinen Joutsenmerkitty kahvila. Sen seurauksena Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoululla eli Xamkilla on viisi Joutsenmerkittyä ravintolaa: Talli, DeXi, Kasarmina, Kaari ja Kahvila Alfa.
Xamkin Mikkelin ja Savonlinnan kampusten kaikilla ravintoloilla on Joutsenmerkki. Ravintoloita ylläpitää Xamkin ravintolapalvelut, ja jokainen niistä on omanlaisensa. Kaikkia kuitenkin yhdistää ympäristöteemojen kokonaisvaltainen huomioiminen.
– Xamkilla ymmärretään Joutsenmerkin arvo ja tärkeys. Olemme oppilaitos, minkä vuoksi on tärkeä toimia esimerkkinä ympäristövastuullisuudessa. Joutsenmerkin kautta olemme myös edelläkävijöitä, Ravintola Kaaren ravintolapäällikkö Jaana Luukkanen kertoo.
Kesällä 2023 Mikkelin kampuksen Kahvila Alfasta tuli Suomen ensimmäinen Joutsenmerkitty kahvila. Vuonna 2021 avatun viihtyisän kahvilan toimintaa rytmittää opiskelijoiden lukuvuosi. Ravintolapäällikkö Margit Neuvosen mukaan hakemusprosessi vaati tutustumista muun muassa luomutuotteiden valikoimaan, jonka hintalaatu-suhde yllätti hänet positiivisesti. Hän ilahtuu kuullessaan Alfan olevan Suomen ensimmäinen Joutsenmerkitty kahvila ja toivoo tämän näyttävän suuntaa myös muille kahvilatoimijoille.
– Xamkilaisena ympäristötyötä on tehty jo pitkään ja aina pyritään parempaan. Uusimme Mikkelin kampusten ravintoloiden luvat ja samalla haimme Joutsenmerkkiä Kahvila Alfalle sekä Savonlinnan Ravintola Kaarelle. Hakemista helpotti se, että noudatamme toiminnassamme kestävän kehityksen periaatteita. Joutsenmerkin saaminen on hieno virstanpylväs, jota on hyvä juhlistaa, Neuvonen iloitsee.
Lähiruokaa ja kulutuksen vähentämistä
Joutsenmerkityissä ravintoloissa ympäristö otetaan kokonaisvaltaisesti huomioon. Kriteerit ohjaavat muun muassa vähentämään kulutusta, tekemään ympäristölle parempia hankintoja sekä ehkäisemään hävikkiä. Mikkelin ja Savonlinnan kampusten ravintoloissa tämä näkyy päivittäin tarjolla olevan luomu- ja lähiruoan valikoimassa ja määrässä. Kaikissa ravintoloissa on tarjolla kasvisruokavaihtoehto ja kahvin saa mukaan vain biohajoavassa take away -kupissa. Lisäksi ravintoloissa on satsattu energiaa ja vettä säästäviin koneisiin, laitteisiin ja toimenpiteisiin, sekä jatkuvaan ympäristötietoisuuden kasvattamiseen ja lajittelun ohjeistamiseen.
– Joutsenmerkki näkyy monissa toimissa. Ravintoloissa tarjoillaan luomutuotteita ja vastuullisesti pyydettyä kalaa ja myös esimerkiksi puhdistusaineet ovat ympäristömerkittyjä. Lisäksi energiankulutusta on vähennetty. Näkyyhän Joutsenmerkin logo myös ruokalistassa, Luukkanen toteaa.
Mikkelin ja Savonlinnan ravintoloiden ympäristötoimenpiteet ovat osa ammattikorkeakoulun vastuullisuustyötä. Tavoitteita toteutetaan ja seurataan ravintolapalveluissa muun muassa tarkkailemalla hävikin määrää sekä mittaamalla säännöllisesti energiankulutusta. Nämä kuuluvat olennaisesti myös Joutsenmerkin kriteereihin.
– Aina kun kriteerejä kiristetään, odotan mielenkiinnolla, että millaisia muutoksia on tiedossa. Kriteerien toteuttaminen myös opettaa etsimään jatkuvasti ratkaisuja ympäristön hyväksi. Joutsenmerkkiin voi luottaa ja samalla itsekin kiinnittää enemmän arjessa huomiota Joutsenmerkittyihin tuotteisiin. Toivottavasti merkki on myös asiakkaillemme valinnan peruste, Neuvonen kertoo.
Tavoitteena olla suunnannäyttäjä
Ravintola-ala on kehittynyt viime vuosina kovaa vauhtia. Luukkasen mukaan ala on muuttunut viime vuosikymmeninä perusteellisesti. Esimerkiksi vegaaniset tuotteet ja kasvisproteiinit ovat tulleet keskeisemmäksi osaksi ruokalistan suunnittelua.
– Muutokseen ovat vaikuttaneet myös ruokailijoiden muuttuneet arvot ja valinnat, minkä vuoksi kaurapohjaiset tuotteet sekä vegaanisuus ovat muokanneet myös ruokalistaa. Kehitys avaa myös uuden maailman ruoan valmistamiseen, mikä on ollut hieno huomata, Luukkanen toteaa.
– Lisäksi lähiajattelu ja luomutuotteet ovat korostuneet. Kun näille tuotteille on paljon kysyntää, se myös huomioidaan. On kiinnostava seurata, mitä tulevaisuus tuo tullessaan, Neuvonen jatkaa.
Tulevaisuuden suunnitelmina Neuvonen ja Luukkanen toteavat nykyisen ympäristötyön ylläpitämisen. Lisäksi he pitävät tärkeänä pyrkiä tekemään aina hiukan enemmän, mitä Joutsenmerkin kriteerit vaativat.
– Haluamme vahvistaa nykyisiä toimintoja ja olla suunnannäyttäjinä siinä, millaisia valintoja tehdään ympäristö huomioiden. Me teemme ympäristötyötä sen perusteella, millainen vaikutus sillä on ympäristöömme, sen sijaan, että pyrkisimme vain täyttämään Joutsenmerkin kriteerit. Kun ajattelee tulevaisuutta, uskon myös, että oma henkilökohtainen vastuullisuusajattelu ja -toiminta kasvaa. Haluamme myös jatkaa Xamkin ravintolapalveluiden ympäristötyön kehittämistä, Neuvonen summaa.