Teijo-Talojen rakentama Merikratoksen perhekuntoutuskeskus Kajo ulkoa. Kuva: Teijo-Talot 2021

Perhekuntoutuskeskus Kajolle Joutsenmerkki – kumppaneina jälleen Teijo-Talot ja Merikratos

Merikratos Oy ja Teijo-Talot Oy vastaanottivat Joutsenmerkki-sertifikaatin perhekuntoutuskeskus Kajolle Liedossa keskiviikkona 29.9.2021.

Teijo-Talojen Salon tehtaalla rakennetut perhekuntoutuskeskus Kajon tilat on toteutettu tilaajan eli Merikratos Oy:n toiveiden mukaan ympäristövastuullisesti, Joutsenmerkin kriteerejä noudattaen. Samalla arvokumppanuusmallilla on toteutettu Merikratoksen viimeiset kolme tilainvestointia ja yrityksen tavoitteena on, että myös tulevaisuudessa kaikki uudet tilainvestoinnit toteutetaan Joutsenmerkittyinä.

– Teijo-Talot on meidän arvokumppanimme, joka meille tarkoittaa sitä, että saamme heiltä enemmän kuin pelkän rakennuksen. Teijo-Talot on Joutsenmerkki-rakentamisen edelläkävijä ja hyöty asiantuntijuudesta tulee suoraan asiakkaalle. Esimerkiksi ekologisuuden näkökulmasta Joutsenmerkki-rakennuksen energiakulutus on vähäistä, mikä alentaa käyttökustannuksia, Merikratoksen hallituksen puheenjohtaja Esko Sillanpää toteaa.

Merikratos pitää rakennuksen ympäristö- ja terveysvaikutuksia toiminnalleen tärkeinä, sillä rakentamisessa käytetyt materiaalit vaikuttavat rakennuksen kestävyyteen ja sisäilman laatuun – jolla taas on vaikutusta käyttäjiensä terveyteen, turvallisuuteen ja hyvinvointiin.

– Haluamme tarjota asiakkaillemme turvallisen ja terveen kuntoutumisympäristön ja työntekijöillemme puhtaan työympäristön. Valitsemalla Joutsenmerkin voimme varmistaa, että nämä toteutuvat joka päivä. Myös työntekijämme pitävät ekologisuus- ja ympäristöarvoja tärkeinä. Meille esimerkiksi hakeutuu työntekijöitä, jotka ovat valinneet meidät arvopohjalta ja ovat siksi erittäin sitoutuneita työhönsä, mikä vaikuttaa positiivisesti hoitotyön laatuun ja kuntoutusvasteeseen, Merikratos Varsinais-Suomen aluejohtaja Hanna Seppälä kertoo.

Teijo-Talojen rakentama Merikratoksen perhekuntoutuskeskus Kajo sisältä. Kuva: Teijo-Talot 2021

Teijo-Talot rakentaa säältä suojassa

Teijo-Talot on Suomen mittapuulla Joutsenmerkki-rakentamisen pioneeri, sillä yritys on toteuttanut viisi Joutsenmerkittyä uudisrakennuskohdetta eli eniten Suomessa, ja lisäksi yritykselle on myönnetty Joutsenmerkki-rakentamisen peruslupa vuonna 2020.

– Hienoa, että saimme jälleen kiinnittää yhden Joutsenmerkki-kyltin rakennuksen seinään. Erityisen merkityksellistä on, että rakennus on toteutettu pitkäaikaiselle ja samat arvot kanssamme jakavalle yhteistyökumppanillemme, Teijo-Talojen toimitusjohtaja Ismo Laitakari iloitsee.

Perhekuntoutuskeskus Kajo on rakennettu Joutsenmerkki-kriteerien lisäksi Teijo-Talojen toimintatavan mukaisesti eli sisäilmaturvallisesti tehdashallissa säältä suojassa.

– Joutsenmerkki-rakentaminen sopii tehdasvalmisteiseen rakennuskonseptiimme erinomaisesti ja pystymme jatkuvasti kehittämään toimintaamme kohti entistäkin ympäristöystävällisempää ja hiilijalanjäljeltään pienempää rakentamista, Teijo-Talojen laatupäällikkö Heidi Karlsson valaisee.

Edelläkävijöitä tarvitaan

Joutsenmerkki ohjaa ekologiseen ja sisäilmaltaan turvalliseen rakentamiseen. Uudisrakennukselle voidaan myöntää Joutsenmerkki, mikäli se täyttää merkin laatu-, ympäristö- ja terveysvaatimukset. Vaatimukset koskevat rakennuksen koko elinkaarta materiaalien tuotannosta itse rakentamiseen ja rakennuksen käyttöön eli esimerkiksi energiankulutukseen.

– Joutsenmerkitty rakentaminen kasvaa vauhdikkaasti kaikissa Pohjoismaissa. Suomessa Teijo-Talojen ja Merikratoksen kaltaiset edelläkävijät ovat olleet tärkeitä. Rakennusten ja rakentamisen osuus kaikista hiilidioksidipäästöistä on suuri eli ekotehokkaamman rakentamisen suunnannäyttäjiä todella tarvitaan, Ympäristömerkintä Suomen toimitusjohtaja Riikka Holopainen sanoo.

Teijo-Talojen, Merikratoksen ja Joutsenmerkin väkeä perhekuntoutuskeskus Kajolla. Kuva: Teijo-Talot
Kyltti perhekuntoutuskeskus Kajon seinässä kertoo talolle myönnetystä Joutsenmerkistä. Kuvassa vasemmalta Esko Sillanpää ja Hanna Seppälä Merikratokselta, Heidi Karlsson Teijo-Taloilta ja Oona Saarinen Ympäristömerkinnästä.

Teijo-Talojen rakentama Merikratoksen perhekuntoutuskeskus Kajo, ilmakuva. Kuva: Teijo-Talot 2021

Kuvat: Teijo-Talot