Mitä talon Joutsenmerkki tarkoittaa asukkaan kannalta?
Miltä kuulostaisi, jos voisit asua talossa, jossa kaikki käytetyt rakennusmateriaalit on käyty tarkasti läpi, päivänvaloa on riittävästi ja energiatehokkuus on parasta A-luokkaa? Muun muassa nämä asiat toteutuvat Joutsenmerkityssä talossa.
Joutsenmerkityn talon rakennusmateriaalit ovat läpäisseet tavanomaista tiukemman seulan. Näin varmistetaan, etteivät lattiat, keittiökaapistot, maalit ja monet muut materiaalit sisällä esimerkiksi ympäristölle ja terveydelle haitallisimpia yhdisteitä.
Vietämme keskimäärin 90 prosenttia ajastamme sisätiloissa. Useiden tutkimusten mukaan päivänvalolla on positiivisia terveysvaikutuksia ja siksi Joutsenmerkki vaatiikin, että merkkiä tavoitteleville kohteille laaditaan päivänvalotarkastelu. Sillä varmistetaan, että päivänvaloa on riittävästi.
Vuonna 2021 Suomessa valmistuneista kerrostaloista vain 26 prosenttia oli energiatehokkuudeltaan A-luokkaa. Joutsenmerkitty talo on aina A-luokkaa. Rakennusten pieni energiankulutus halutaan varmistaa paitsi energialuokalla, myös energiatehokkailla kodinkoneilla.
Kierrätys on tehty helpoksi
Joutsenmerkityssä talossa jätteiden kierrätys on helppoa. Tämän takaa tarvittava määrä keräysastioita niin keittiössä kuin talon jätepisteessä.
Joutsenmerkki kannustaa rakentajia myös moniin muihin ympäristöä kunnioittaviin toimenpiteisiin. Talosta voikin löytyä katettuja pyöräpaikkoja, asukkaiden käytössä oleva pyöräverstas, viljelylaatikoita tai pesäpaikkoja linnuille ja hyönteisille.
Nämä kaikki seikat yhdessä muodostavat kokonaisuuden, joka katsotaan Joutsenmerkin arvoiseksi ja jolla varmistetaan asukkaalle ympäristön ja terveyden kannalta parempi koti.
Kirjoittaja Heidi Vaarala on Joutsenmerkin johtava asiantuntija rakentamisessa.