Mitä ovat kosmetiikassa käytetyt siloksaanit?

Siloksaaneja käytetään useissa kosmetiikkatuotteissa, kuten shampoissa ja ihonhoitotuotteissa. Aineina ne hajoavat erittäin hitaasti ja ovat voimakkaasti biokertyviä. Tästä syystä ne voivat olla haitallisia niin ihmisille kuin ympäristölle.

Olet kenties joskus lukenut uutisen shampoon sisältämistä silikoneista tai törmännyt keskusteluun, jossa puhutaan silikonien haitoista? Kyseessä ovat piistä ja hapesta koostuvat synteettiset yhdisteet, siloksaanit.

Useista kosmetiikkatuotteista löytyviä siloksaaneja hyödynnetään niiden ominaisuuksien vuoksi: ne voivat esimerkiksi helpottaa tuotteen levittämistä, vähentää hiusten sähköisyyttä tai toimia pehmentävinä ainesosina. Siloksaaneja voi olla muun muassa shampoissa, hoitoaineissa, antiperspiranteissa, ihonhoitotuotteissa, meikeissä ja nestesaippuoissa. Niitä on käytetty myös puhdistusaineissa, autojen vahauksessa ja lisäaineena polttoaineissa.

Miksi siloksaanit ovat haitallisia?

Euroopan kemikaaliviraston (ECHA) mukaan 18 000 tonnia siloksaaneja päätyy ympäristöön vuosittain. Siloksaanit eivät kuitenkaan juuri hajoa luonnossa. Ne kertyvät helposti eliöiden kudoksiin ja edelleen ravintoketjuun. Joidenkin siloksaanien, kuten D4:n, epäillään olevan myös hormonitoimintaa häiritseviä. Tämän lisäksi siloksaanit haihtuvat helposti. Arviolta jopa 70 prosenttia siloksaanipitoisuudesta voi haihtua ihonhoitotuotteesta käytön aikana ja näin levitä ympäristöön.

Joutsenmerkityissä tuotteissa kiellettyjä

Joutsenmerkki on kieltänyt siloksaanien D4, D5 ja D6 käytön jo vuosien ajan. Merkki asettaa aina tiukat vaatimukset tuotteiden kemikaaleille – myös silloin kun niiden haittavaikutuksista on vain epäilyksiä. Joutsenmerkki kulkeekin usein lainsäädännön edellä. Siksi kosmetiikkakaupoilla kannattaa etsiä Joutsenmerkkiä.

Joutsenmerkityt kosmetiikkatuotteet täyttävät muiltakin osin tiukat ympäristö- ja terveysvaatimukset. Se tarkoittaa muun muassa monien haitallisten aineiden kieltoja sekä materiaalitehokasta ja kiertotaloutta tukevaa pakkaussuunnittelua.

Siloksaanien käyttöön puututaan lainsäädännöllä

EU kieltää D4-, D5- ja D6-siloksaaneja sisältävät tuotteet kesäkuussa 2026 ympäristö- ja terveysvaikutusten vuoksi. Vuodesta 2020 alkaen on ollut kiellettyä käyttää yli 0,1 prosenttia D4- ja D5-siloksaania poishuuhdeltavissa tuotteissa, kuten shampoissa, hoitoaineissa ja saippuoissa.