Lisää osaamista ravintolan johtamiseen

Mikkelin ammattikorkeakoulun kampusalueella ruokitaan päivittäin 1 000–1 500 henkilöä. Monesta muusta opinahjosta poiketen ravintolatoimintaa ei ole ulkoistettu, vaan ammattikorkeakoulu pyörittää ravintoloita itse. Vielä poikkeuksellisempaa on, että kampusalueen ravintoloilla on Joutsenmerkki.

Mikkelin ammattikorkeakoulun kampusalueella toimii kolme ravintolaa. Ravintola Talli on ollut Joutsenmerkitty jo vuodesta 2008 alkaen, ravintola DeXi muutaman vuoden vähemmän ja ravintola Kasarminalle hankitaan Joutsenmerkki kevään 2015 aikana.

Kampusalueen ravintolat eivät ole aivan tavanomaisia ravintoloita. Talli toimii myös opetusravintolana ja DeXi monialaisena oppimisympäristönä. Ravintoloiden toiminta onkin integroitu vahvasti ammattikorkeakoulun opetukseen.

– Kun ryhdyimme selvittämään mikä olisi ravintola Tallille sopivin ympäristöjohtamisen järjestelmä, päädyimme Joutsenmerkkiin. Se on käytännönläheinen järjestelmä jonka pääpaino on konkreettisissa toimenpiteissä ja tavoitteissa. Joutsenmerkin tiukat vaatimukset sopivat Mikkelin ammattikorkeakoulun ympäristöohjelman tahtotilaan. Emme halunneet ainoastaan kirjoittaa toiminnan kuvauksia jotka jäisivät pölyttymään mappihyllylle, palvelupäällikkö Minna-Mari Mentula kertoo.

Joutsenmerkin suurin hyöty on osaamisessa

Joutsenmerkistä voi saada monenlaista hyötyä niin markkinointiin, myyntiin kuin toiminnan kehittämiseenkin. Yksi suurimmista hyödyistä Mikkelissä on ollut Joutsenmerkin kautta hankittu osaaminen.

– Joutsenmerkki on osa laatujärjestelmäämme. Se tukee laatutyötämme ja tulee esille monessa prosessikuvauksessa, Mentula sanoo.

Joutsenmerkki on tuonut toimintaan kokonaisvaltaista laatu-ajattelua ja hyviä toimintamalleja, jotka ovat nivoutuneet hyvin sekä koko ammattikorkeakoulun kestävän kehityksen tavoitteisiin että opetukseen.

Konkreettisesti osaamisen kehittymien on näkynyt niissä lukuisissa hankkeissa, joihin ravintola on osallistunut vuosien varrella, mm. Energiatehokas ammattikeittiö -hankkeeseen. Joutsenmerkin innoittamana ravintoloissa tehtiin laitekohtaista seurantaa, jonka ansiosta on pystytty vähentämään energiankulutusta muuttamallatoimintatapoja.

Onnistunut markkinointi vaatii osaamista

Joutsenmerkki on myös tuonut osaamista markkinointiin.

– Meidän ravintoloille Joutsenmerkki-logo ei ole se tärkein asia. Toki käytämme logoa materiaaleissamme, mutta suurempi arvo meille on siinä, että henkilökuntamme osaa kertoa Joutsenmerkin taustalla olevista asioista. Me olemme jo vuosien ajan käyttäneet paljon paikallisia raaka-aineita ja luomua. Nyt on hienoa nähdä kuinka koko henkilökuntamme osaa keskustella asiakkaiden kanssa myös muista Joutsenmerkin takana olevista asioista, kuten energian kulutuksesta, kemikaaleista ja jätteistä.

Tulevaisuus jatkuu Joutsenmerkin siivellä

Mikkelissä kehitystyön ja uusien hankkeiden tahti on hämmästyttävä. Viimeisimpänä työn alla on ravintola Kasarminan älylinjasto, joka kertoo ruokailijoille tietoa ruoka-annoksen ravintosisällöstä. Osa hankkeista jää ravintoloiden arkeen, kuten Joutsenmerkki.

– Olemme kokonaisuudessaan hyvin tyytyväisiä Joutsenmerkkiin. Ravintoloiden kriteerit ovat juuri uudistuneet, joten haemme Tallin ja DeXin osalta uudelleen merkin käyttöoikeutta. Samalla Joutsenmerkki laajennetaan ravintola Kasarminaan. Tulevaisuudessa ehkä myös Metsolan kampuksen opiskelijaravintola Junnuun Kotkassa, Mentula visoi.