Lastenvaunut, kantokassit ja hoitoalustat voivat nyt saada Joutsenmerkin

Tekstiilejä sisältäville lastentarvikkeille, kuten lastenvaunuille, imetystyynyille, hoitoalustoille, turvaistumille ja kantokasseille voi nyt hakea pohjoismaista ympäristömerkkiä eli Joutsenmerkkiä. Lastentarvikkeissa on tiukat kemikaalivaatimukset.

Kun perheeseen syntyy vauva, hankittavia lastentarvikkeita riittää. Vanhemmille on tärkeää, että lapsi saa mahdollisimman turvallisia tarvikkeita.

Joutsenmerkin uuden tuoteryhmän – lastentarvikkeiden – kriteereissä on otettu huomioon se, että lapsi voi olla pitkään kosketuksissa tuotteen kanssa, joten kemikaalivaatimukset ovat tiukat.

– Kriteereissä on tiukat ympäristö- ja terveysvaatimukset tekstiilien ja täyteaineiden kemikaaleille. Esimerkiksi syöpää aiheuttavat, perimää vaurioittavat tai lisääntymisterveydelle vaaralliset aineet on kielletty, samoin kuin halogenoidut palonestoaineet ja fluoratut yhdisteet, Joutsenmerkin asiantuntija Heidi Vaarala kertoo.

Vanhemmat kiinnostuneita hankkimaan

Joutsenmerkin tekemän markkinatutkimuksen mukaan lastentarvikeala suhtautuu myönteisesti Joutsenmerkin nyt julkaisemiin kriteereihin. Useat pohjoismaiset toimijat ovat seuranneet kriteerien kehittämistä ja antaneet kommentteja kehitystyön aikana.

Myös pienten lasten vanhempien kiinnostusta on tutkittu. YouGovin Tanskassa tekemän kyselyn mukaan lähes kuusi kymmenestä pienten lasten vanhemmista on kiinnostunut ostamaan Joutsenmerkityt lastenvaunut.

Kuluttaja-lehti tutki vaunuja

Kuluttaja-lehti (4/2016) tutki kuudet lasten yhdistelmävaunut. Lähes kaikista vaunuista löytyi haitallisia kemikaaleja. Monissa vaunuissa oli paljon erilaisia myrkkyjä: eniten oli PAH-yhdisteitä, joista monet lisäävät syöpä- ja lapsettomuusriskiä. Joissakin vaunuissa oli myös niin ikään lisääntymiskykyä heikentäviä ftalaatteja ja epäilyttäviä palonestoaineita.

– Joutsenmerkki auttaa tekemään turvallisia valintoja. Toivomme, että valmistajat tarttuvat tilaisuuteen ja hankkivat Joutsenmerkin tuotteilleen. 88 prosenttia suomalaisista tuntee Joutsenmerkin ja Joutsenmerkkiin luotetaan, Vaarala sanoo.