Nokkalan Majakka

Lähituotteita ja hävikin seurantaa – Joutsenmerkki tukemassa Nokkalan Majakan ympäristötyötä

Alkuvuodesta 2024 Joutsenmerkin saaneessa Nokkalan Majakassa huomioidaan ympäristö kokonaisvaltaisesti aina energiankulutuksen vähentämisestä hävikin minimoimiseen.

Espoon Matinkylässä sijaitseva kahvila-ravintola Nokkalan Majakka tarjoilee kahvilatuotteita ja herkullisia annoksia meren äärellä ympäri vuoden. Talvella järjestetään suosittuja kello viiden tee -hetkiä sekä fondueiltoja, kun taas kesällä tarjoillaan grilliruokia ja nautitaan livemusiikista kattoterassilla.

Vuonna 2016 avattu Nokkalan Majakka on osa Kassiopeia Hotels & Restaurantsia. Se sai Joutsenmerkin yhdessä usean Kassiopeian ravintolan ja hotellin kanssa alkuvuodesta 2024.

– Haimme Joutsenmerkkiä, sillä meidän päämäärämme on tarjota vastuullisesti ja kestävästi tuotettuja palveluita ja elämyksiä. Siinä Joutsenmerkki on apuna. Merkin kautta saamme myös vastuullisuustyötämme näkyväksi niin asiakkaille kuin muille yrityksille, Nokkalan Majakan ravintolapäällikkö Salla Eräkare kertoo.

Joutsenmerkki ympäristötyötä kirittämässä

Joutsenmerkki kertoo ravintolan kokonaisvaltaisesta ympäristötyöstä, joka kattaa veden- ja energiankulutuksen vähentämisen, hävikin minimoinnin ja kierrätyksen. Lisäksi ravintola tarjoaa luomua ja kestävää ruokaa, kuten sertifioitua kalaa, käyttää ympäristömerkittyjä tuotteita ja kouluttaa työntekijöitä ympäristöasioissa.

Nokkalan Majakalla Joutsenmerkin vaikutukset näkyvät erityisesti hävikin seuraamisessa, jonka avulla sen määrää pyritään minimoimaan. Myös asiakkaat ovat ilahtuneet myönnetystä Joutsenmerkistä, joka on näkynyt heille konkreettisesti muun muassa lajittelupisteiden kasvaneessa määrässä.

– Joutsenmerkin kautta olemme lisänneet myös lähituotteiden valikoimaa, vaikka olemme aina halunneet suosia espoolaisia yrityksiä. Lisäksi käytössämme on ResQ-sovellus, jossa myydään hävikkiruokaa, jota ei pystytä myöhemmin hyödyntämään, Eräkare toteaa.

Nokkalan Majakan ravintolapäällikkö Salla Eräkare ravintolan kattoterassilla.

Joutsenmerkki kannustaa myös muihin vastuullisuustekoihin

Joutsenmerkin lisäksi Nokkalan Majakassa on pidetty tärkeänä sosiaalisen vastuun toteutumista. Kahvila-ravintola onkin monen nuoren ensimmäinen kesätyö. Monet työntekijät ovat aloittaneet jäätelökioskilla ja siirtyneet myöhemmin tarjoilijoiksi.

– Meistä on mukava työllistää sellaisia, joilla ei ole välttämättä aiempaa työkokemusta, sillä tällaisessa työssä oppii paljon tekemällä. Nokkalan Majakka on tykätty työpaikka ja esimerkiksi itse olen aloittanut täällä tarjoilijana ja edennyt lopulta ravintolapäälliköksi, Eräkare sanoo.

Eräkareen tavoitteena on Joutsenmerkin myötä lisätä entisestään luomutuotteiden määrää sekä parantaa hävikin hyötykäyttöä. Myös saadusta Joutsenmerkistä ollaan ylpeitä niin Kassiopeian kuin Nokkalan Majakan työntekijöiden kesken.

– Saamamme Joutsenmerkki osoittaa, että yritystoiminnassamme on oikeasti pyritty toimimaan vastuullisemmin. Meillä jokainen työntekijä edustaa merkin kriteerejä työllään ja voi siksi kertoa ylpeästi asiakkaille, mitä ympäristövastuullisuus meillä käytännössä tarkoittaa, hän summaa.