Tietokoneelle kaatunut kahvikuppi

Korjaaminen kannattaa – Joutsenmerkki tietokoneiden ja puhelimien korjauspalvelulle

Tanskalainen Techsave on ensimmäinen yritys, joka on saanut kastuneen pienelektroniikan korjauspalvelulleen Joutsenmerkin. Suomessa Joutsenmerkittyä korjauspalvelua on saatavilla Techsave-menetelmää käyttävistä Mcare-liikkeistä.

Techsaven mukaan 20-30 prosenttia kaikista älypuhelimista ja kannettavista tietokoneista vahingoittuu vuoden sisällä ostamisesta. Noin 10 prosenttia näistä on kosteusvaurioita. Pelkästään Tanskassa on kymmeniä tuhansia kosteusvaurioituneita älypuhelimia, jotka voisi korjata ja ottaa uudelleen käyttöön.

Techsaven järjestelmä puhdistaa vaurioituneen laitteen ultraäänen, Joutsenmerkityn pesuaineen ja veden yhdistelmällä. Menetelmä täytti Joutsenmerkin tänä vuonna julkaisemat kriteerit.

– Haluamme olla hyödyksi ympäristölle, ihmisille ja maapallolle ja saimme siitä nyt virallisen tunnustuksen. Hylättyjen älypuhelimien ja kannettavien tietokoneiden määrä kasvaa jatkuvasti ja se on maailmanlaajuisesti yksi suurimmista jäteongelmista. Meidän on keskusteltava siitä, miten voimme vähentää hiilidioksidipäästöjä ja kierrättää tärkeitä raaka-aineita, Techsaven toimitusjohtaja Henrik Rafn sanoo.

Laitteiden korjaaminen säästää luonnonvaroja ja vähentää päästöjä sekä elektroniikkajätteen määrää. Suomessa Joutsenmerkittyä pienelektroniikan korjauspalvelua tarjoaa Techsaven yhteistyökumppani Mcare.

Joutsenmerkin vaatimukset kastuneen pienelektroniikan korjauspalvelulle

  • Korkea kierrätysaste: korjattavaksi tulleista kannettavista tietokoneista ja älypuhelimista voidaan pelastaa vähintään 65 prosenttia, tableteista ja älykelloista vähintään 50 prosenttia.
  • Laitteen korjaus saa kestää vain yhden työpäivän, jotta tuotteen korjauttaminen olisi asiakkaalle houkutteleva ja vaivaton vaihtoehto uuden ostamiselle.
  • Energian- ja vedenkulutusta korjaustyön aikana rajoitetaan.
  • Kaikkien palvelun yhteydessä käytettävien kemikaalien on oltava Joutsenmerkittyjä tai EU-ympäristömerkittyjä.
  • Palveluun kuuluu elektroniikkajätteen asianmukainen käsittely.