Kevyt, kestävä ja Joutsenmerkin arvoinen viinipullo tehdään Suomessa kierrätetystä muovista
Ensimmäinen Joutsenmerkitty muovipullo, ensimmäinen Suomessa valmistettava Joutsenmerkitty nestepakkaus. Juomatehdas Pramia on kierrätysmuovin edelläkävijä.
Litra vettä painaa kilon. Se ei ole uutinen, mutta paljonko painaisi pakkaus siinä ympärillä? Vastaus voi vaihdella kymmenistä grammoista kokonaiseen kiloon, materiaaleista riippuen.
Kurikan Ilvesjoella toimivan juomatehdas Pramian 0,75 litran kierrätysmuovipullo painaa 47 grammaa. Keveys pienentää myös kuljetusten päästöjä.
Pulloille myönnettiin juuri Joutsenmerkki tunnustuksena vähäisestä ympäristökuormituksesta. Kyseessä on Pohjoismaiden ensimmäinen merkin ansainnut muovipullo.
– Olemme Pramiassa tehneet merkittäviä vastuullisuustekoja aiemminkin. Meidät on valittu maailman vastuullisimmaksi alkoholijuomatehtaaksi ja olemme myös Suomen ensimmäinen hiilipäästötön tuotantolaitos. Juomatehtaan tarvitsema sähkö saadaan omasta tuulivoimalastamme, yrittäjä Marko Mäkinen kertoo.
Ensimmäisenä Joutsenmerkin voi bongata Pramian pullottaman Hilly Red -punaviinin takaetiketistä. Tästä viikosta alkaen tuotetta löytyy noin kolmenkymmenen Alkon myymälän hyllystä. Viiniä voi tilata kaikkiin myymälöihin.
Joutsenmerkki tulee löytymään lähes Pramian koko juomavalikoiman pulloista sitä mukaa kun juomia pakataan ja toimitetaan kauppoihin. Pramia on ensimmäinen Joutsenmerkittyjen nestepakkausten valmistaja Suomessa.
Pakkauksella tavallista suurempi merkitys
Useimmissa päivittäistavaroissa ja elintarvikkeissa pakkauksen osuus tuotteen ympäristökuormituksesta on suhteellisen pieni. Esimerkiksi viinin tai oluen hiilidioksidipäästöistä kuitenkin lähes puolet voi aiheutua pakkauksista.
Ympäristökuormitusta voidaan vähentää pakkausten materiaalivalinnoilla. Siksi Joutsenmerkki julkaisi nestepakkauksille omat kriteerinsä vuonna 2018.
Jos nestepakkauksen pääraaka-aine on muovi, Joutsenmerkin saadakseen sen on oltava vähintään 80 prosenttisesti kierrätysmateriaalia tai valmistettu uusiutuvista ja kestävästi tuotetuista raaka-aineista. Lisäksi on täytettävä useita muita vaatimuksia esimerkiksi tuotannossa käytettävien kemikaalien ja laadunvalvonnan osalta.
Kierrätysmuovia omalta tytäryhtiöltä
Pramia on tiettävästi maailman ainoa juomatehdas, joka tekee omat pullonsa alusta asti itse. Tytäryhtiö Pramia Plasticin kierrätysmuovi puhalletaan lopulliseen muotoonsa juomatehtaalla. Omien pullojen valmistus aloitettiin jo vuonna 2004 ja kierrätysmateriaaleihin siirryttiin, kun oma kierrätysmuovitehdas avattiin Toholammille vuonna 2012. Raaka-aine on peräisin Suomen palautuspullojärjestelmästä.
– Miljoona pulloa päivässä murskataan, värilajitellaan, pestään ja rakeistetaan, Marko Mäkinen kuvailee toiminnan kokoluokkaa.
Pramia Plastic valmistaa kierrätysmuovia myös muille pullovalmistajille. Värillisistä pulloista valmistetaan pakkaamiseen käytettävää muovivannetta.
– Aloitimme kierrätysmuovikokeilut jo yli kymmenen vuotta sitten, koska meitä kiinnosti alhaisempi hiilijalanjälki. Silloin moni ei vielä aavistanut, kuinka merkittävä asia on, jos pystyy pakkaamaan tuotteensa sataprosenttisesti kierrätysmuovista tehtyyn pakkaukseen, jonka voi tyhjänä pantillisena pullona palauttaa edelleen uudelleenkierrätykseen.
Pramia on investoinut myös uuteen pullojen aukipuhalluslinjastoon, jonka myötä yritys toi markkinoille maailman ensimmäisen kuohuviinille soveltuvan muovisen viinipullon. Paineenkestäviä viinipulloja valmistetaan viidessä eri koossa. Kierrätysmuovista tietenkin.
Omasta pullotuotannosta on ollut hyötyä myös korona-aikana: kun viime keväänä moni juoma-alan yritys alkoi valmistaa myös käsidesiä, sopivista pulloista alkoi olla pulaa.
Pramialla ei ollut.