Joutsenmerkitty Päiväkoti Martta Wendelin Tuusulassa 30.8.2022

Joutsenmerkki Tuusulan kunnan Päiväkoti Martta Wendelinille

Tuusulan Hyrylään valmistunut Päiväkoti Martta Wendelin on saanut Joutsenmerkin. Merkistä kertova kyltti kiinnitettiin päiväkodin julkisivuun tänään.

Luovutustilaisuudessa Tuusulan kunnan edustajat korostivat kunnan sitoutumista kestäviin ja ympäristökuormaa minimoiviin ratkaisuihin.

– Tuusulassa on meneillään historiallisen suuri panostus kunnan palveluverkon kehittämiseen ja ajanmukaistamiseen. Kaikessa otetaan huomioon ratkaisujen vaikutukset sekä käyttäjien että ympäristön kannalta, sanoo pormestari Kalle Ikkelä.

Elokuun alussa käyttöön otettu päiväkoti on rakennettu Joutsenmerkin kriteerien mukaisesti. Valituilla rakennusmenetelmillä ja -materiaaleilla tavoitellaan energiatehokkuutta, ekologisuutta ja hyvää sisäilmanlaatua. Valintojen tarkoituksena oli saada rakennus, jossa on terveellistä ja turvallista oleskella ja työskennellä.

– Kunnilla ja kaupungeilla on tärkeä rooli rakennusalan suunnannäyttäjinä. Energiatehokkuuteen ja tilojen terveellisyyteen todella kannattaa panostaa. Sen ovat huomanneet myös monet Joutsenmerkittyjen koulujen ja päiväkotien käyttäjät. Tiloissa on helppo hengittää, ja samalla voi luottaa, että energia- ja ympäristöasioista on huolehdittu, sanoo Joutsenmerkkiä hallinnoivan Ympäristömerkintä Suomen toimitusjohtaja Riikka Holopainen.

Päiväkoti Martta Wendelinin Joutsenmerkki-sertifikaatti luovutettiin Tuusulan kunnalle 30.8.2022.

Martta Wendelin on 10-ryhmäinen päiväkoti, jossa päivähoitopaikkoja on noin 200 lapselle. Tarkkaan harkittujen tilaratkaisujen ansiosta lapset voivat toimia heille tärkeissä omissa pienryhmissä. Samalla iso päiväkotiyksikkö tekee sijaisjärjestelyiden toteuttamisesta helpompaa. Tiloissa on myös esimerkiksi liikuntasali, ateljee, ruokahuone ja toimistotiloja. Päiväkodilla on lisäksi iso piha.

Kaikki rakennuksen tilat on suunniteltu monikäyttöisiksi ja muuntojoustaviksi, joten niistä on iloa sekä päiväkodin henkilökunnalle ja lapsille että muille kuntalaisille.

– Koska rakennus on alun perin suunniteltu päiväkodiksi, käytännön vaatimukset ja toiveet on voitu ottaa hienosti huomioon, toteaa Päiväkoti Martta Wendelinin johtaja Piia Malkki.

Alusta loppuun ympäristö huomioiden

Päiväkodin runkomateriaalina käytetään massiivipuisia CLT-elementtejä, ja rakennuksen ulkovuoraus on sään vaihteluja kestävää lehtikuusipaneelia. Työmaa huputettiin rakentamisen ajaksi, jotta rakenteiden kostumisriski työmaa-aikana saatiin mahdollisimman pieneksi. Rakennuksen sijainti on tarkkaan harkittu. Ilmanlaatu- ja melututkimuksilla varmistettiin, että paikka on hyvä ja turvallinen lapsille.

– Tavoitteenamme on ollut kokonaisuus, joka varmistaa lasten hyvinvoinnin ja antaa parhaat mahdolliset lähtökohdat oppimiseen, kertoo sivistysjohtaja Tiina Simons.

Joutsenmerkki on Suomen ja Pohjoismaiden tunnetuin ympäristömerkki. Se voidaan myöntää ympäristön kannalta parhaimpiin kuuluville tuotteille ja palveluille. Rakennuksissa arvioidaan esimerkiksi energiankulutusta, sisäilmastoa, äänimaailmaa sekä yksittäisten rakennusmateriaalien ympäristö- ja terveyskuormitusta. Myös rakennusprosessin kokonaisvaltainen laadunvarmistus on tärkeää.

Päiväkodin pihaa koristaa myös Joutsenmerkistä kertova lippu.