Joutsenmerkityt kuukautissuojat eivät sisällä haitallisia kemikaaleja

Menkat, mensut, kuukkikset, puolukkapäivät, hilloviikot, se aika kuukaudesta… Kuukautisten aikana on tärkeää pitää hyvää huolta hygieniasta. Joutsenmerkityissä suojissa ei ole terveydelle eikä ympäristölle haitallisia kemikaaleja.

Joutsenmerkittyjä kuukautissuojia löytyy mm. Vuokkoset-, Pirkka- ja Rainbow -brändeiltä.

Joutsenmerkityt kuukautissiteet ja tamponit:

  • eivät sisällä terveydelle tai ympäristölle haitallisia kemikaaleja
  • käytetyt paperimateriaalit ovat sertifioiduista metsistä ja ne on valmistettu pienin päästöin sekä energiaa säästäen
  • käytetty puuvillamateriaali on ekologisesti viljeltyä
  • käytetty muovi on valmistettu uusiutuvista raaka-aineista niin pitkälle kuin mahdollista ja sen tuotannon ympäristövaikutukset on minimoitu
  • eivät sisällä turhia hajusteita, kosteusvoiteita tai raskasmetalleja sisältäviä väriaineita.

Suoja pitää vaihtaa säännöllisesti

Kuukautiset alkavat suomalaisella tytöllä 10–16-vuotiaana. Kuukautisten alkamiseen vaikuttavat perintötekijöiden lisäksi ravinto ja liikunta. Myös lapsuudessa sairastetut sairaudet tai niiden lääkehoito voivat vaikuttaa kuukautisten alkamisikään.

Kuukautisten aikana on tärkeää pitää hyvää huolta hygieniasta peseytymällä ja vaihtamalla kuukautissuojaa säännöllisesti. Kuukautisvuoto on hyvä kasvualusta bakteereille, jotka aiheuttavat hajuhaittoja sekä pahimmillaan tulehduksia.

Kertakäyttöiset kuukautissuojat tulee vaihtaa 4-8 tunnin välein, jolloin myös kannattaa tehdä alapesu vedellä. Side kannattaa vaihtaa aina, jos se tuntuu ihoa vasten kostealta tai se haiskahtaa pahalta. Jos kuukautiset ovat runsaat, täytyy sidettä vaihtaa huomattavasti useammin, jopa joka toinen tunti. (lähde: Väestöliitto)

Jokainen 15–49-vuotias nainen käyttää elämänsä aikana noin 11 900 kuukautissuojaa (lähde: SCA).