Joutsenmerkitty vaippa auttaa kestävyystavoitteiden saavuttamisessa

Joutsenmerkitty vaippa on ympäristövalinta. Samalla kun se vähentää valmistuksen ja tuotannon ympäristövaikutuksia, on se myös mukavampi ja turvallisempi valinta vauvalle.

Joutsenmerkki vaipassa tarkoittaa, että tuote täyttää merkin tiukat ympäristövaatimukset, haitallisten kemikaalien käyttö on kielletty ja kestävyys on taattu. Libero on yksi ympäristömerkittyjen vaippojen luvanhaltijoista.

Eri tuotteiden vastuullisuuslupauksista on tullut arkipäivää, vaikka näitä lupauksia ei aina puolueettomasti lunastettaisikaan. Kuinka siis aidosti kestävä vaippa pystytään Joutsenmerkin avulla varmentamaan?

Ympäristötietoinen elinkaari

Joutsenmerkin kriteerit ottavat huomioon tuotteen vaikutukset ympäristöön koko elinkaaren ajalta. Vaippojen ympäristövaikutukset minimoidaan ensimmäisestä raaka-aineesta läpi koko tuotannon, kuljetuksen ja käytön, aina kierrätykseen saakka. Merkki asettaa vaatimuksia myös valmistajan jätehuollolle, ja esimerkiksi Liberon sekajätteeseen lajiteltavat kertakäyttövaipat suurimmaksi osin poltetaan energian hyödyntämiseksi.

– Kriteerien tarkoituksena on seuloa tiukalla otteella vain parhaimmat raaka-aineet. Näin voimme taata että vaippa on laadultaan sekä ympäristö- ja terveysominaisuuksiltaan varmasti sellainen tuote, jonka voi kaupasta luottavaisin mielin kotiuttaa, Joutsenmerkin asiantuntija Anna Sahlman kertoo.

Vaippojen paperimateriaali on valmistettu päästöjä ja energiankulutusta vähentäen. Vaipoissa käytetty muovi on valmistettu uusiutuvista raaka-aineista niin pitkälle kuin mahdollista ja sen tuotannon ympäristövaikutukset on minimoitu. Myös toimittajien vastuunkanto ympäristöstä, laadusta ja työoloista varmistetaan.

– Meille tärkeintä on lasten hyvinvointi ja tavoitteena on löytää pitkäaikainen tasapaino ihmisten tarpeiden ja ympäristön välillä. Joutsenmerkki tuotteissamme kertoo, että olemme onnistuneet työskentelemään entistä kestävämmin ja saavuttamaan samalla erinomaisia tuloksia, Liberon asiakasmarkkinointipäällikkö Mia Helenius toteaa.

Materiaalissa käytettävän puuvillan on oltava luomuviljeltyä tai viljelyssä tulee olla siirtymässä luomutuotantoon. Luonnonmukaisesti viljellyllä puuvillamateriaalilla on GOTS-sertifikaatti. Vaippojen hellävaraisuus varmistetaan kieltämällä terveydelle tai ympäristölle haitalliset kemikaalit sekä turhat hajusteita tai raskasmetalleja sisältävät väriaineet.

Tiukat tulevaisuuden tavoitteet

Libero etsii jatkuvasti uusia tapoja kestävämmän maailman edistämiseksi. Yrityksen tavoitteena on vuoteen 2030 mennessä parantaa tuotannon resurssitehokkuutta ja pienentää ilmastovaikutusta. Tämä saavutetaan hyödyntämällä 100% kaikista tuotantoon sisältyvistä resursseista sekä vähentämällä koko elinkaaren hiilijalanjälkeä 33%.

– Teemme parhaamme muuttamalla jätteiden käsittelyyn sekä älykkäämpien koneiden ja työprosessien suunnitteluun liittyvää käyttäytymistä sekä tekemällä investointeja kehittyäksemme edelleen.

Joutsenmerkin lisäksi Liberon vaipat ovat ansainneet muita laatuvaatimuksia. Tuotteiden hellävaraisuus varmistetaan Asthma Allergy Nordic -merkillä ja vaipat tukevat kestävää metsätaloutta FSC-sertifioinnin avulla.

Joutsenmerkin kriteerien vaatimuksia päivitetään jatkuvasti ja niistä voi lukea lisää täältä. Kaikkien ympäristömerkittyjen vaippamerkkien luettelon löydät täältä