Joutsenmerkittyjen sähköpöytien CO2-päästöt vähenevät

Joutsenmerkin huonekalukriteereitä ollaan päivittämässä. Analyysi osoittaa, että Joutsenmerkin uudet vaatimukset täyttävien sähköpöytien CO2-päästöt vähenevät yli 30 prosenttia verrattuna vastaavaan ei-ympäristömerkittyyn pöytään.

Joutsenmerkki arvioi tuotteen elinkaaren kaikki merkitykselliset ympäristövaikutukset – mukaan lukien ilmastovaikutukset. Tanskalaisen Implement Consulting Group -yrityksen tekemä analyysi sähköpöydistä osoittaa Joutsenmerkin tuovan ilmastohyötyjä.

– Joutsenmerkki on myös ilmastomerkki. Ilmastovaikutusten laskeminen ei kuitenkaan aina ole helppoa. Joutsenmerkittyjen huonekalujen lausunnon yhteydessä selvitimme, miten voimme laskea ilmastovaikutukset ja mikä Joutsenmerkin vaikutus on. Kasvihuonekaasupäästöjen vähetessä yli 30 prosenttia näemme, että Joutsenmerkki tuo huomattavia ilmastohyötyjä, Joutsenmerkin asiantuntija Niina Tanskanen selvittää.

– Halusimme laskelmien olevan luotettavia. Siksi laskelmiin sisällytettiin vain lähtötiedoiltaan varmimmat vaatimukset.

Laskelmaan sisällytettiin:

• Vaatimus siitä, että vähintään 70 % metallista on kierrätettyä
• Vaatimus MDF-levyjen valmistuksen energiankulutuksesta
• Vaatimus sähköpöydän standby-tilan energiankulutuksesta

Uudessa kriteeriehdotuksessa on myös useita vaatimuksia, joita ei otettu mukaan laskelmaan, mutta jotka myös vähentävät ympäristö- ja ilmastovaikutuksia. Näitä ovat esimerkiksi vaatimus vähintään 10 vuoden takuusta, kemikaalivaatimukset sekä se, että vähintään 70 % puuraaka-aineesta on oltava peräisin sertifioiduista, kestävästi hoidetuista metsistä.