Kestävästä ja Joutsenmerkitystä Accoya-puusta tehty laituritalo

Joutsenmerkittyä puuta terasseille, julkisivuihin ja kaikkeen rakentamiseen

Haluatko terassista tai julkisivulaudoituksesta mahdollisimman ympäristöystävällisen? Accoya- ja Kebony-puu ovat Joutsenmerkittyjä ja ne on tuotettu kestävän metsänhoidon periaatteiden mukaisesti.

Novenberg Oy on suomalainen maahantuontiyritys, joka edustaa puu- ja tiilituotteita. Tuotteet ovat ekologisia, pitkäikäisiä, huoltovapaita sekä näyttäviä. Accoya- sekä Kebony-puu ovat myös Joutsenmerkittyjä.

Accoya on täysin myrkytön ja ekologinen valinta kaikkiin kohteisiin, joissa vaaditaan säänkestävyyttä, mittapysyvyyttä ja edullisia ylläpitokustannuksia. Kyseessä ei ole eksoottinen puulajike, vaan pääosin radiatamännystä asetyloimalla eli vahvalla etikkakäsittelyllä modifioitu puutuote.

Accoyaa voidaan käyttää oviin, ikkunoihin, ulkokalusteisiin- ja välineisiin, terassi- ja julkisivulaudoituksiin. Se on myös turvallinen valinta ihmisille ja lemmikeille, esimerkiksi terassilautana Accoya-puu ei ole märkänäkään liukas eikä siitä tule tikkuja.

Accoyalla voidaan korvata uhanalaiset puulajit sekä kaikki myrkyillä käsitellyt puut, joita perinteisesti on käytetty vaativissa kohteissa. Accoya-puuta on testattu kaikentyyppisissä sääolosuhteissa. Accoya-puulla on 50 vuoden takuu.

Accoya voidaan pintakäsitellä niin halutessa. Pintakäsittely pysyy Accoyassa 2-3 kertaa kauemmin kuin tavallisessa puussa.

Accoya terassilautaa myyvät tilauksesta mm. K-rauta ja Stark.

Accoya-puusta tehty penkki.

Kebony on kestävä vaihtoehto uhanalaisille trooppisille kovapuille. Myrkytön ja ekologisesti tuotettu Kebony on kovaa, kestävää ja kaunista. Se on sekä terassipuu että julkisivumateriaali, joka kestää säätä, rasitusta ja käyttöä. Materiaalina käytetään pääosin pohjoismaista FSC-sertifioitua mäntyä.

Kebony-puu kyllästetään sokerituotannon sivutuotteena syntyvällä biopohjaisella alkoholilla. Käsittelyn lopputuloksena on kestävämpi ja lähes täysin vettä imemätön tuote, joka voidaan kuitenkin kierrättää tai polttaa aivan kuin käsittelemätönkin puu. Käsittely muuttaa puun molekyylirakennetta, muttei jätä jälkeensä ympäristöä rasittavia kemikaaleja.

Kebony sopii niin sisä- kuin ulkokäyttöön ja sitä saa sekä läpi- että pintakäsiteltynä. Kebony on kauniin syvän ruskeaa, ja altistuessaan auringolle se saa reilussa vuodessa kauniin hopeanharmaan patinan. Kebonya käytetään laitureissa, terasseilla, ulkoverhoilussa, ulkohuonekaluissa, ikkunoissa, ovissa ja jopa hienotyöstetyissä käyttöesineissä, kuten aterimissa. Puuta suositellaan leikkiympäristöihin sen myrkyttömyyden takia.

Kebonyn terassilautaa saa tilattua K-raudoista kautta maan.

Pohjois-Tapiolan päiväkodin julkisivussa on käytetty Kebony-puuta.

Ei ongelmajätettä

Joutsenmerkki voidaan myöntää kestävälle puutavaralle, joka täyttää kosteudelle ja/tai säälle alttiiden puurakenteiden kestävyysvaatimukset. Kestävä puutavara on vaihtoehto perinteisesti kyllästetylle puutavaralle.

Kriteerit on laadittu elinkaarinäkökulmasta, ja niiden tarkoituksena on varmistaa ympäristöystävällisyys tuotannon, käytön ja jätehuollon ajalta. Joutsenmerkityn kestävän puutavaran lämpökäsittelyn yhteydessä ei käytetä mitään kemikaaleja, ainoastaan vesihöyryä ja korkeita lämpötiloja. Näin puusta ei vapaudu myrkyllisiä aineita, tuote on kierrätettävä ja jätepalat voi polttaa normaalisti.

Lisätietoa Kebony- ja Accoya-puutuotteista sekä muista uusista puun käsittelymenetelmistä löytyy esimerkiksi tästä Puuinfon oppaasta.

Joutsenmerkitty kestävä puutavara:

  • biologinen kestävyys on testatusti hyvä
  • on tuotettu kestävän metsänhoidon periaatteiden mukaisesti
  • siihen ei ole lisätty raskasmetalleja tai torjunta-aineita
  • ei ole ongelmajätettä