Tampere-talo Sorsapuiston suunnasta

Joutsenmerkitty Tampere-talo: Suomen ensimmäinen hiilineutraali kongressi- ja konserttikeskus

Tampereelle on syntymässä Tampere-talon ja Marriott-hotellin muodostama energiankulutukseltaan hiilineutraali kortteli. Joutsenmerkitty Tampere-talo on nyt kiinteistönä Suomen ensimmäinen hiilineutraali kongressi- ja konserttikeskus.

Tampere-talon kiinteistön käyttämä energia on ollut uusiutuvaa 1. marraskuuta 2019 alkaen. Hotelli siirtyy käyttämään uusiutuvaa energiaa vuoden 2019 loppuun mennessä. Uusiutuvan energian käyttäminen kiinteistöissä on keskeinen tekijä fossiilivapaan yhteiskunnan tavoittelussa.

Tampere-talon ja hotellin energian toimittaa Tampereen Sähkölaitos. Sähkölaitos-konsernin tekemät merkittävät investoinnit uusiutuvien energialähteiden käytön lisäämiseen energiantuotannossa ovat osaltaan mahdollistaneet kiinteistöjen hiilineutraaliuden. Sähkölaitoksen toimittama energia tulee läheltä, Tampereen ja Pirkanmaan alueelta. Tampere-talo hyödyntää lisäksi aurinkovoimaloidensa energiaa.

Tampere-talon ja Marriott-hotellin hiilineutraali energia:

  • Tampere-talo siirtyi käyttämään Tammerkosken vedellä tuotettua sähköä vuonna 2012 ja Näsijärven veden viileyden avulla tuotettua kaukojäähdytystä vuonna 2015.
  • Vuosina 2017 ja 2019 taloon asennettiin aurinkopaneelit, joilla talo ryhtyi tuottamaan osan sähköstään itse.
  • Talosta tuli kokonaan hiilineutraali käyttämiensä energioiden osalta marraskuussa 2019, kun taloa alettiin lämmittää metsähakkeella. Hake on energiamuotona laskennallisesti hiilineutraali ja EU-tasolla hyväksytty päästötön energiamuoto. Hakkeen kuljetuksesta ja poltosta syntyy kuitenkin jonkun verran päästöjä.
  • Marriott-hotelli, Courtyard by Marriott Tampere City, siirtyy käyttämään vuoden 2019 loppuun mennessä Tammerkoskesta tuotettua sähköä sekä metsähakkeella tuotettavaa kaukolämpöä. Hotelli on ensimmäinen uutena rakennettava kansainvälisen hotelliketjun hiilineutraali kiinteistö Suomessa.
  • Hotellikiinteistön omistaa Keva. Kevan tavoite on, että vuoden 2020 alusta kaikki sen uutena rakennettavat kiinteistöt ovat hiilineutraaleja. Hotellista tulee Kevan ensimmäinen uutena rakennettava hiilineutraali kiinteistö.

Kulttuuri- ja kongressikeskus Tampere-talo Oy juhlii ensi vuonna 30-vuotisjuhlavuottaan. Talo sai Joutsenmerkin vuonna 2014 ensimmäisenä kongressikeskuksena Pohjoismaissa. Kiinteistöön on tehty vuosien varrella useita energiatehokkuutta lisääviä parannuksia sekä uudistettu laitteita elinkaarensa aikana. Kiinteistön energialuokitus nousi E:stä C:hen tänä vuonna.

Tampere-talon kortteli. Kuva: Mikko Valtonen & Tampere-talo

– Alamme seuraavaksi hakea keinoja vähentää entisestään tapahtumiemme ja liiketoimintamme hiilijalanjälkeä ja sitä, miten vähentää päästöjen syntymistä tai kompensoida niitä. Meillä on jo nyt paljon erilaisia ympäristökuormitusta vähentäviä, vähähiilisiä tuotteita ja ratkaisuja. Esimerkiksi ravintolassa tarjotaan vähähiilistä ruokaa ja jätehuollossa on tehokkaat kierrätysratkaisut. Muutokset energiankulutuksessa ovat tuoneet meille myös taloudellisia säästöjä. Kulutuksemme on lähes puolittunut 30 vuodessa, kertoo Tampere-talon toimitusjohtaja Paulina Ahokas.

– Vastuullisuus on kärkiteemoja ensi vuoden juhlavuodessamme, kun Tampere-talo täyttää 30 vuotta, Muumipeikko 75 vuotta, Tampere Filharmonia 90 vuotta sekä hotelli avautuu.

Tampere hiilineutraaliksi 2030

Eri laskelmien mukaan rakennuksissa käytetään lähes 40 prosenttia kaikesta Suomessa kulutettavasta energiasta, ja ne aiheuttavat yli 30 prosenttia päästöistä. Rakennetun ympäristön päästöjen vähentäminen vaikuttaa olennaisesti siihen, että Suomesta voidaan tehdä hiilineutraali. Tampereen tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä. Tätä tavoitetta tukee kaupungin talousarvion osana oleva ilmastobudjetointi, joka otetaan Tampereella käyttöön ensimmäisenä kuntana koko Suomessa.

Tampere-talo on ollut toimialallaan ympäristövastuullisuuden etujoukkoa yhtiön perustamisajoista lähtien. Talo alkoi rakentaa omaa ympäristöohjelmaa vuonna 1992 ensimmäisenä kongressitalona maailmassa.

– Suurimmat päästölähteet ovat rakennusten lämmitys, liikenne ja sähkönkulutus. Muutos näissä vaikuttaa. Tampere-talon korttelin hiilineutraalisuus on yksi esimerkki, miten näitä voidaan toteuttaa käytännössä, sanoo Tampereen pormestari Lauri Lyly.

Joutsenmerkin vaatimukset ohjaavat vähähiilisyyteen

Joutsenmerkin kriteerit hotelleille, ravintoloille ja kongressikeskuksille ohjaavat vähähiilisyyteen mm. tiukoilla energiankulutusvaatimuksilla.

Kriteerit ovat parhaillaan uusittavana, jolloin vaatimukset mm. energiankulutukselle kiristyvät. Uusitut kriteerit ovat lausunnolla keväällä 2020.

Hyväksy seuraavat evästeet, jotta voit katsoa videon: statistics, marketing.