Joutsenmerkin voi nyt saada elintarvikkeiden nestepakkauksille

Elintarvikkeiden nestepakkaukset, kuten tölkit ja pullot, voivat nyt saada Joutsenmerkin. Pohjoismainen ympäristömerkki eli Joutsenmerkki osoittaa, että pakkaus on valmistettu kestävistä raaka-aineista, se on kierrätettävä eikä sisällä haitallisia kemikaaleja.

Nestepakkausten pohjoismaiset markkinat ovat suuret; markkinatutkimusyritys Grand View Researchin arvion mukaan jopa 1,7 miljardia dollaria vuonna 2018. Suurista markkinoista syntyy myös mahdollisuus vaikuttaa. Siksi Joutsenmerkki on kehittänyt kriteerit elintarvikkeiden nestepakkauksille.

Millaisia nestepakkauksia voidaan Joutsenmerkitä?

– Primääripakkauksia, joita valmistetaan juomille ja nestemäisille elintarvikkeille, kuten maidoille, mehuille, viineille, keitoille ja jogurteille. Pakkauksen sisältöä ei voi Joutsenmerkitä, Ympäristömerkinnän pohjoismainen tuoteryhmäpäällikkö Niina Tanskanen kertoo.

Juomien, kuten oluen ja virvoitusjuomien, ilmastovaikutuksista jopa 40 % on peräisin pakkauksista. Esimerkiksi Norjassa käytettävät muovipullot sisältävät keskimäärin 20 % ja alumiinitölkit 40 % kierrätysmateriaaleja. Jos kierrätysmateriaalien osuus pakkauksissa nousisi 80 prosenttiin, kasvihuonepäästöt vähenisivät 120 000 tonnilla vuodessa. Ilmastovaikutus vastaisi noin 85 000 auton poistamista liikenteestä.

Kuluttajat ovat valmiita Joutsenmerkittyyn nestepakkaukseen

Joutsenmerkki on Pohjoismaiden tunnetuin ympäristömerkki: 89 % tuntee merkin (IPSOS 2017).

74 % pohjoismaisista kuluttajista on huolissaan kulutusvalintojensa ympäristövaikutuksista, ja 76 % kokee Joutsenmerkityn tuotteen ympäristön kannalta hyväksi valinnaksi. Tanskalaisessa tutkimuksessa yli puolella kuluttajista olisi myös myönteisempi yleisvaikutelma elintarvikkeesta, jos sen pakkaus olisi Joutsenmerkitty (YouGov 2017).

Ympäristötyökaluja valmistajille ja kuluttajille

Joutsenmerkki on Pohjoismaiden virallinen ympäristömerkki. Merkki on perustettu tarjoamaan kuluttajille uskottavaa ympäristötietoa ja valmistajille ohjeita ympäristön kannalta paremmista tuotantomenetelmistä.

-Tarjoamme valmistajille mahdollisuuden merkitä nestepakkauksia Pohjoismaiden virallisella ympäristömerkillä. Toivottavasti tämä kiinnostaa. Tavoitteena on sekä vähentää ympäristövaikutuksia että tarjota hyvä työkalu kertomaan, että pakkaus on hyvä ympäristövalinta, Tanskanen sanoo.

Edistää kestävän kehityksen tavoitteita

Joutsenmerkin vaatimukset nestepakkauksille tukevat kestävän kehityksen ja kiertotalouden tavoitteita. Pakkaukset on suunniteltava kierrätettäviksi, eivätkä lakoissa, liimoissa tai musteissa käytettävät kemikaalit saa haitata materiaalin kierrätystä.

Vastuullinen tuotanto ja kulutus ovat YK:n kestävän kehityksen tavoitteissakin ratkaisevassa asemassa.

Vältä haitallisia kemikaaleja, ennakoi sääntelyä

Sekä kuluttajat että viranomaiset ovat huolissaan kemikaalien terveysvaikutuksista. Joutsenmerkki on 30-vuotisen historiansa aikana asettanut erittäin tiukkoja vaatimuksia kemikaaleille, joita Joutsenmerkitty tuote voi sisältää.

Joutsenmerkin vaatimukset ovatkin lainsäädäntöä tiukemmat ja ne sulkevat pois haitallisiksi epäiltyjä aineita varovaisuusperiaatteella.

Joutsenmerkitty elintarvikkeiden nestepakkaus:

  • koostuu vähintään 90 % uusiutuvista materiaaleista tai vähintään 80 % kierrätysmateriaalista, jotta maapallon resursseja säästetään ja kasvihuonepäästöjä vähennetään
  • täyttää tiukat kemikaalivaatimukset, mikä huomioi sekä terveysnäkökohtia että materiaalien kierrätettävyyttä
  • on kierrätettävä, mikä edistää kiertotaloutta

Logo ja ohjeet

Nestepakkauksille on selkeyden vuoksi tehty oma Joutsenmerkki-logo. Logoa ei myöskään saa sijoittaa pakkauksen etuosaan, kuten Joutsenmerkityissä tuotteissa yleensä. Näin pyritään välttämään väärinkäsityksiä, että pakkauksen sisältökin olisi Joutsenmerkitty.

Joutsenmerkittyjen nestepakkausten logo lisätekstillä "Täyttää tiukat kemikaali- ja materiaalivaatimukset"