GreenStarin kaikki hotellit ovat nyt Joutsenmerkittyjä – tulokkaina Lahti ja Vaasa
Ympäristöpääkaupunki Lahdesta löytyy nyt Joutsenmerkitty hotelli, GreenStar Lahti. Merkki on juuri myönnetty myös GreenStar Vaasalle.
Hotelliketju GreenStarin laajentuessa myös Joutsenmerkittyjen hotellien tarjonta kasvaa. Neljää GreenStaria yhdistää sama ajattelu, jossa taloudellinen tehokkuus ja ympäristöarvot kulkevat käsi kädessä.
– Pyritään korkeampaan käyttöasteeseen, ei korkeampaan hintaan. Esimerkiksi veden- ja energiankulutus per asiakas on onnistuttu paikoin jopa puolittamaan. Siinä säästää sekä kukkaroa että ympäristöä, toimitusjohtaja Kristian Ikonen tiivistää.
– Operointi on tehokasta ja tätä kautta sekä kustannukset että ympäristövaikutukset jäävät pienemmiksi. Mitään turhaa ei tehdä, mutta kaikki tarpeellinen tehdään ja kestävästi. Se näkyy asiakkaille myös edullisena hintana.
Joutsenmerkitty GreenStar Lahti on nyt toiminut noin kaksi vuotta. Olemassa ollutta hotellikiinteistöä on onnistuttu kehittämään aiempaa tehokkaammaksi, ja työ jatkuu edelleen. Jo nyt energiankulutusta on saatu pienennettyä 30–40 prosenttia.
– Hintoja on myös tiputettu suunnilleen saman verran. Samalla esimerkiksi kaikki kylppärit on rakennettu alusta uudestaan, ikkunat on uusittu, on auringonsuojakalvot ja aurinkovoimala.
Luotettava ja tinkimätön Joutsenmerkki
GreenStarin perheyhtiön historia matkailualalla ulottuu 60-luvun lopulle. Vuosien varrella pyöritettiin ja paranneltiin kymmeniä ennestään olemassa olleita ravintoloita ja hotelleja Itä-Suomessa. Vuosituhannen alussa Kristian Ikonen alkoi hahmotella kokonaan uutta hotellikonseptia, ja kehittelyn lopputuloksena syntynyt ensimmäinen GreenStar-hotelli avattiin vuonna 2008 Joensuuhun.
Vuonna 2011 hotellille myönnettiin Joutsenmerkki. Kristian Ikosen mielestä merkki oli uskottavin ja luotettavin vaihtoehto ympäristötyön kirittämiseen ja yrityksen arvoista viestimiseen.
– Joutsenmerkki on paitsi hyvin tunnettu, myös kriteereiltään melko tinkimätön. Se on meille tärkeää. Ilman kunnianhimoa mikään asia ei mene eteenpäin. Toisaalta merkki on myös erotteleva tekijä. Kaikki eivät kriteereihin yllä, eivätkä kaikki haluakaan.
Ikosen mukaan oli selvää, että GreenStarin laajentuessa myös uusille kohteille haetaan Joutsenmerkkiä. Toimistorakennukseen saneerattu Jyväskylän hotelli avattiin vuonna 2018 ja merkki myönnettiin jo samana vuonna. Seuraavina vuosina avattiin Lahden ja Vaasan hotellit.
Kotimaan matkailu kasvussa
GreenStar-hotellien keskeinen sijainti, huoneiden taso ja edulliset hinnat houkuttelevat asiakkaita laidasta laitaan. Vihreät arvot ovat GreenStarin ytimessä, olivat ne sitten asiakkaankin mielessä tai eivät.
– Asiakaskunta on tosi laaja. Huonetuote on sen verran hyvä ja laadukas, monella paikkakunnalla ihan parhaimmistoa.
Viimeinen vuosi on tietenkin ollut matkailualalle erittäin haastava. Jo viime kesänä nähtiin kuitenkin ilonpilkahduksiakin kotimaan matkailun paikatessa hieman turistien puutetta. Talvi oli GreenStarillakin hiljainen, mutta kuluva kesä näyttää jo paremmalta. Hotellit tarvitsisivat kuitenkin myös muuta elämää ympärilleen.
– Iso miinus on tapahtumien peruuntumiset. Majoitustoimijat ja aika monet kaupungitkin elävät tapahtumien ympärillä, Ikonen sanoo.
Ennen koronaa Suomen suosio matkailukohteena oli vahvassa kasvussa, ja esimerkiksi Helsingissä käynnistettiin monien suurten hotellien rakennushankkeita. Uskoa tulevaan riittää yhä, vaikka kansainvälisen matkailun elpyminen ottaa aikansa. Suomen mainetta turvallisena matkakohteena ei ainakaan heikennä se, että koronaepidemiasta on täällä selvitty suhteellisen hyvin.
– Ilman kansainvälistä turismia Suomessa ei ole toimivaa matkailuinfraa. On kuitenkin positiivista, että alalla riittää uskoa eikä isoja hotellihankkeita olla peruttu.
Ikosenkin mielestä Suomi on paitsi turvallinen, myös sopivalla tavalla erikoinen kohde. GreenStarillakin on jo suunnitelmia laajentumiselle. Kiikarissa ovat Suomen muut kasvukeskukset, mutta paikkakunnista ei ole vielä päätetty.
Joutsenmerkitty hotelli pähkinänkuoressa
- alhainen energian- ja vedenkulutus
- jätteet lajitellaan ja niiden määrää vähennetään
- ravintolassa runsaasti kasviksia ja luomua
- hankinnoissa suositaan ympäristömerkittyjä tuotteita
- henkilökuntaa koulutetaan ympäristöasioista
Tutustu Joutsenmerkittyjen hotellien kriteereihin tarkemmin täällä.