Pirkanmaan Voimia: ”Ei mitään viherpiipertäjien kohkaamista”
Pirkanmaan Voimia ansaitsi puhtauspalvelulleen Joutsenmerkin ensimmäisenä julkisena palveluntuottajana Suomessa. Yhtiön tuotevastaava uskoo ympäristömerkittyjen julkisten hankintojen kasvuun.
– Tässä vaiheessa kukaan fiksu toimija ei voi ohittaa ympäristöasioita ja kestävää kehitystä toiminnassaan. Kestää vain hetken oivaltaa, ettei se ole vain viherpiipertäjien kohkaamista, tuotevastaava Elina Ahtiala-Huotari tiivistää.
Pirkanmaan Voimia tuottaa ateria- ja puhtauspalveluja Tampereen kaupungille ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirille. Yhtiön oman tuotannon siivouspalveluille myönnettiin Joutsenmerkki huhtikuussa 2019.
– Joutsenmerkin hakeminen oli meidän johtoryhmän ajatus. Haluttiin nimenomaan selkeästi määrämitattu ympäristömerkki.
Ahtiala-Huotari kiitteleekin kriteerien selkeyttä. Esimerkiksi kriteerien kohta ”Tuotteen sisältämien fluoritensidien fluoratun hiiliketjun pituus saa olla enintään viisi hiiliatomia” ei ehkä sano maallikolle mitään, mutta juuri siksi Joutsenmerkki onkin olemassa. Monimutkaisista asioista on otettu selvää kuluttajan ja toisaalta valmistajankin puolesta.
Hankintalaki mahdollistaa ympäristömerkin asettamisen julkisten hankintojen kriteeriksi. Ahtiala-Huotari uskoo, että yhä useampi julkinen hankkija voisi vaatia hankkimiltaan tuotteilta ja palveluilta puolueetonta ympäristömerkintää.
– Puhtausalalla se on varsinkin helppoa, koska aineita ja välineitä on hyvin saatavilla. Helppoudesta huolimatta mahdollisuutta käytetään vielä vähän arkaillen.
Ilosanomaa asiakkaille
Siivouspalvelussa Joutsenmerkki näkyy paitsi tietysti käytettävissä puhdistusaineissa, myös muun muassa henkilöstön perehdytyksissä ja koulutuksissa.
Koronakevät on edellyttänyt siivoukselta aiempaakin enemmän suunnitelmallisuutta.
– Toimipaikoissa tehdään tehostettua siivousta etenkin kosketuspintoihin ja siivouksen kohdistaminen on lisääntynyt. Tietysti nyt käytetään normaalia enemmän desinfektioaineita.
Ympäristötyössä huomiota kiinnitetään myös yhtiön omiin toimitiloihin. Omasta toiminnasta voi löytää keinoja rohkaista asiakastakin tilojen ympäristöystävällisempään käyttöön.
Ahtiala-Huotari esimerkiksi kertoo vuosi sitten huomanneensa, että Pirkanmaan Voimian toimiston monet sekajäteastiat olivat varsin vähällä käytöllä. Astiat päätettiin korvata käytävälle sijoitetulla suuremmalla säiliöllä, jolloin jätesäkkejä kuluu vähemmän. Pian paperinkeräyskin keskitettiin työpisteiltä kopiohuoneeseen.
– Me Voimiassa tehdään esimerkiksi näin ja mietitään, miten tätä ilosanomaa saataisiin vietyä käyttäjäasiakkaisiinkin.
Roskien vientiin voi yhdistää pienen istumatyössä kaivatun taukojumpan, ja samalla säästyy siivoojan aikaakin.
Ympäristömerkeistä ja julkisista hankinnoista voi lukea lisää esimerkiksi tästä artikkelista.