Iin Alarannan koulu kuvattuna parkkipaikalta kesällä 2021. Kuva: Samuli Hanhisalo

Alarannan koulun lukuvuosi alkoi Joutsenmerkityissä puitteissa

Yksi Suomen ensimmäisistä Joutsenmerkityistä kouluista rakennettiin sopivasti ympäristö- ja ilmastotyöstään tunnettuun Iihin.

Syksyllä 2020 valmistuneelle Alarannan koululle myönnettiin Joutsenmerkki vuodenvaihteessa. Noin 120 oppilaan koulussa on kuusi isoa ja pari pienempää luokkatilaa.

– Kyläläisiltä tuli tahto, että täällä halutaan edelleen pitää koulu. Alueella oppilaita kuitenkin riittää. Mietittiin, miten rakentaminen sujuisi kunnan arvoihin sopivalla tavalla, ja Joutsenmerkki osui hyvin yksiin sen kanssa, koulunjohtaja Samuli Hanhisalo kertoo.

Joutsenmerkin kriteereissä kiinnitetään huomiota esimerkiksi energia- ja materiaalitehokkuuteen, kemikaaliturvallisuuteen, kierrätykseen, rakentamiseen laatuun ja tilojen viihtyisyyteen. Alarannan koulun rakensi Rakennusyhtiö Observo.

Valoisia tiloja ja hyvää sisäilmaa

Ensimmäisen lukuvuoden kokemukset uudesta koulusta ovat olleet positiivisia. Erityisesti valoisuus ja sisäilman laatu on pantu merkille.

– Eräs aiemmin haitta-aineille altistunut ja herkistynyt henkilökin on pystynyt oleskelemaan tässä talossa. Siitäkin hoksattiin, että varmaan tämä sitten on vähän erilainen, Hanhisalo sanoo.

Joutsenmerkki asettaakin vaatimuksia paitsi esimerkiksi rakentamisen energiatehokkuudelle, myös esimerkiksi sisäilmalle ja päivänvalon määrälle. Kokonaisvaltaisilla kriteereillä varmistetaan, että rakennukset ovat paitsi ympäristön kannalta tehokkaita, myös käyttäjilleen terveellisiä.

Alarannan koulussa on runsaasti luonnonvaloa, mutta esimerkiksi suurehkojen räystäiden ansiosta aurinko ei kuitenkaan porota sisätiloihin liikaa. Näin kaihtimia tai verhoja ei tarvitse pitää aina kiinni, ja ympäröivästä luonnostakin voi nauttia.

Hanhisalon mielestä hyvän koulun resepti on lopulta melko yksinkertainen. Rakentamisen laatu on tärkeää, mutta muuten monenlaisiin tiloihin kyllä sopeudutaan.

– Kunhan koulu on terve ja turvallinen, se on se tärkein. Lapsilähtöinen ja toiminnallinen oppiminen onnistuu hyvin erilaisissakin tiloissa.

Alarannan koulu ja Joutsenmerkitty rakentaminen ovat esillä myös vuoden 2021 IlmastoAreenassa. Perjantaina 20.8. klo 14 aiheesta keskustellaan tapahtuman päälavalla ja lauantaina 21.8. klo 13 Ilmatar-lavalla. Suoraa lähetystä voi seurata IlmastoAreenan sivuilta.

Yle Radio Suomi tutustui kouluun viime marraskuussa.