Vähän viisaampaa kosmetiikkaa – Joutsenmerkitty tuote on monipuolisesti parempi

Kuluttaminen kuormittaa ympäristöä. Kosmetiikka ei ole tässä poikkeus, vaikka sen osuus kokonaiskulutuksesta onkin pieni. Ympäristökuormitusta voi kuitenkin helposti vähentää.

Kun valitset kaupan hyllystä tai verkkokaupan valikoimasta kosmetiikkaa, tuletko pohtineeksi sen ympäristövaikutuksia?

Voisi ajatella, että kosmetiikka on niin pieni osa kulutusta, ettei siitä koidu merkittävää haittaa. Kuitenkin miljoonat suomalaiset käyttävät päivittäin monenlaisia kosmetiikkatuotteita aina partavaahdosta ripsiväriin, ja se myös näkyy esimerkiksi vesistöissä kuten Itämeressä.

Esimerkiksi kuorintavoiteiden ja glitterin mikromuovirakeet päätyvät viemäriin huuhtouduttuaan lopulta kalojen syötäväksi, sillä vedenpuhdistusprosesseja ei ole suunniteltu mikromuovien suodattamiseen. Erityisen ongelmallisia ovat aurinkovoide ja peseytymiseen mökillä käytettävät tuotteet, jotka huuhtoutuvat suoraan vesistöön. Näiden kohdalla onkin vielä tärkeämpää valita tuote, joka kuuluu ympäristön kannalta vähiten haitallisiin – ja sellaisen tunnistaa tietysti Joutsenmerkistä.

Vähemmän on enemmän

Vaikutukset vesistöihin eivät tietenkään ole ainoa kosmetiikkaan liittyvä ongelma. Siinä missä monet muutkin tuotteet, kosmetiikka on useimmiten pakattu muoviin, joskus moninkertaisesti. Myös kuljetuksesta koituu haittavaikutuksia ympäristölle.

Siispä helpoin tapa vähentää kosmetiikasta aiheutuvaa kuormitusta ympäristölle on ylipäätään vähentää sen kulutusta. Esimerkiksi kesäiset päivät mökillä tai sunnuntait oman kodin rauhassa ovat oivia mahdollisuuksia antaa sekä iholle että ympäristölle tauko meikistä.

Varsinaisen kulutuksen vähentämisen lisäksi voi tehdä muitakin fiksuja valintoja, kuten vaihtaa spray-deodorantin roll-on-versioon tai suihkutettavan kuivashampoon jauheeseen. Myös pakkaukseen voi kiinnittää huomiota: täyttöpakkaukset ovat ympäristön kannalta viisaampia, ja suurempi pakkaus on yleensä pienempää tehokkaampi – kunhan tuote tulee myös käytettyä, eikä jää kaapin pohjalle lojumaan.

Parempi ympäristölle, parempi sinulle

Entä Joutsenmerkki kosmetiikkatuotteessa? Mistä se kertoo ja miksi sellaista kannattaisi etsiä, kun valikoi uutta shampoota, hoitoainetta, suihkugeeliä, aurinkosuojaa tai käsivoidetta?

  • Joutsenmerkityille tuotteille asetetaan tiukkoja kriteerejä esimerkiksi käytettyjen raaka-aineiden alkuperää ja ainesosien ympäristövaikutuksia koskien. Muun muassa palmuöljyn tulee olla RSPO-sertifioitua, ja vesieliöille haitallinen sinkkioksidi on kielletty aurinkovoiteissa.
  • Vaatimuksia on myös tuotteiden toimivuudelle eli tuotteiden tulee olla yhtä tehokkaita käytössä kuin verrokkiensa. Tämä tekee Joutsenmerkitystä tuotteesta luotettavan: ympäristöystävällisyyttä ei saavuteta tuotteen toimivuuden kustannuksella.
  • Joutsenmerkityt tuotteet ovat läpäisseet tiukat vaatimukset ympäristölle ja terveydelle haitallisten kemikaalien suhteen, eikä niissä sallita aineita, joita edes epäillään hormonihäiritsijöiksi. Lisäksi säädellään ainesosien hajoavuutta ja biokertyvyyttä.
  • Aineiden kieltämisessä noudatetaan varovaisuusperiaatetta. Esimerkiksi EU kielsi 3-BC-lyhenteellä tunnetun UV-filtterin vasta vuosia Joutsenmerkkiä myöhemmin. Merkki kulkeekin usein lainsäädännön edellä.
  • Joutsenmerkityt tuotteet ovat ympäristölle parempi valinta myös pakkausmateriaalien osalta. Vaatimukset rajoittavat materiaalien käyttöä ja edistävät resurssitehokkuutta.
  • Kaikkiin Joutsenmerkittyihin tuoteryhmiin kuuluu olennaisesti elinkaariajattelu, niin myös kosmetiikkaan. Esimerkiksi vaatimukset pakkauksen täyttöasteelle ja helpolle tyhjennettävyydelle rajoittavat hävikkiä. Näin saavutetaan ympäristöhyötyjä tuotteen koko elinkaaren aikana, tuotannosta käyttöön ja lopulta kierrätykseen.

Joutsenmerkityn tuotteen valitsemalla tekee monipuolisesti paremman valinnan itselleen ja ympäristölle. Kosmetiikan kulutuksen vähentämisellä sen sijaan säästää myös selvää rahaa: ota esimerkiksi tavoitteeksi käyttää puolityhjät purnukat loppuun, ja uusia hankkiessa pysähdy pohtimaan:

  1. Tarvitsetko sitä todella?
  2. Voitko ostaa tuotteen Joutsenmerkittynä?
  3. Onko jokin toinen tapa tehdä ympäristölle suotuisa valinta, kuten valita hajusteeton tuote?

Kesää kohden huomionarvoisia tuotteita ovat erityisesti aurinkovoide ja mökille hankittavat saippuat, suihkugeelit, shampoot ja hoitoaineet. Valitse vähintään näistä Joutsenmerkityt vaihtoehdot, ja pyydä niitä myös mökkikunnan lähikauppaan.

Viisasta ja vähäisesti ympäristöä kuormittavaa kesää!