Teijo-Talot Hyvinkää Joutsenmerkki havainnekuva

Teijo-Talot rakentaa Joutsenmerkkiä tavoittelevaa päiväkotia Hyvinkäälle

Rakenteilla oleva Kenttäkadun päiväkoti Hyvinkäällä tavoittelee Joutsenmerkkiä ensimmäisenä päiväkotina Suomessa. Päiväkodin rakentaa Teijo-Talot.

Teijo-Talojen Heidi Karlsson vastasi Joutsenmerkin kysymyksiin.

Mikä sai Teijo-Talot lähtemään mukaan Joutsenmerkki-projektiin?

– Olemme tehneet pitkään hyvää yhteistyötä tilaajan kanssa, joten oli luontevaa lähteä mukaan myös keskusteluihin uudentyyppisestä rakentamisesta, jossa on vahvasti mukana ympäristöarvot. Tutustuimme Joutsenmerkki-kriteereihin ja vertailimme niitä talotuotantomme mahdollisuuksiin ja päätimme lähteä vastaamaan asetettuun haasteeseen.

Mitä Joutsenmerkin kriteerit tarkoittavat Teijo-Taloille: vaativatko ne esimerkiksi kehitystyötä?

– Joutsenmerkin kriteereistä on noussut uutena tekijänä esiin mm. päivänvalokerroin-laskenta, mutta siihen saimme ulkopuolista asiantuntija-apua. On pitänyt löytää itsestään sisäinen kemisti ja uppoutua rakennustarvikkeiden ja -kemikaalien materiaalimereen ja niiden ympäristövaikutuksiin, tutustua puutavaran jäljitettävyysketjuun sekä elinkaariajatteluun.

Rakennustapamme on teollinen ja tuotannon tekijät lähes vakioituja, joten sinänsä projektin hallinta on varmasti yksinkertaisempaa kuin ketjutettujen aliurakoiden kenttätyömaalla, jossa materiaalien hankinta ei välttämättä ole keskitettyä vaan hyvinkin hajautettua. Projekti on aikaansaanut kehitystyötä meillä kommunikaatiossa ja tiedonvälityksessä, jotta tietoisuus Joutsenmerkin tavoittelusta ja sen asettamista vaatimuksista on sisäistetty. Myös muutamia rakentamisen detaljeja on kehitetty kriteerien asettamaan suuntaan.

Millainen tuotantokonsepti Hyvinkään päiväkoti-projektissa on käytössä?

– Hyvinkään Kenttäkadun päiväkoti rakentuu noudatellen Teijo-Talojen tuotantokonseptia eli rakennus valmistetaan kokonaisuudessaan perustuksineen päivineen talotehtaalla. Rakennus koostuu kaikkiaan 29 tehdasvalmisteisesta moduulista sekä paikalla rakennettavasta väestönsuojasta. Moduulit toimitetaan tontille, kunhan ne on valmistettu ulkoa ja sisältä valmiiksi. Tontilla tapahtuu ainoastaan moduulien asennus, talotekniikan yhdistäminen, loppusiivous sekä järjestelmien mittaus ja testaaminen käyttöönottoa varten. Tontilla kulutetaan aikaa viimeistelytöihin noin kaksi kuukautta tämän mittakaavan kohteessa.

Missä Hyvinkään päiväkotirakennus käytännössä tehdään?

– Kenttäkadun päiväkoti valmistetaan kahden tehtaan tiloissa eli 18 moduulia valmistetaan Teijo-Talot Oy:n Perniön tehtaalla ja loput 11 moduulia Teijo-Talot Oy:n Tuuloksen tehtaalla. Jokainen moduuli on numeroitu ja sijoitetaan tontilla järjestyksessä omalle paikalleen kuljetus- ja asennustiimimme toimesta.

Rakennatteko tämän projektin jälkeenkin Joutsenmerkittyjä rakennuksia?

– Muutkin asiakkaamme ovat olleet kiinnostuneita ympäristöystävällisestä rakentamisesta ja todennäköisesti tulevaisuudessa tulemme jatkamaan Joutsenmerkki-rakentamista, kun se on huolellisesti tässä projektissa opeteltu.