Scandic haastaa ympäristötyötään Joutsenmerkin avulla

Scandic Hotels haluaa tehdä hotellialasta ympäristöasioiden edelläkävijän. Heidän tavoitteenaan on hakea Joutsenmerkkiä jokaiselle hotellilleen vuoden 2023 aikana.

Scandic Hotels on hakenut hotelleilleen Joutsenmerkkiä aivan ensimmäisten kriteerien julkaisusta saakka. Nyt he uusivat lupiaan jo neljättä kertaa.

Scandic kertoo tavoitteekseen tehdä hotellialasta kestävän kehityksen edelläkävijän. Se on jo pitkään keskittynyt laajoihin ympäristötoimenpiteisiin, resurssien tehokkaampaan käyttöön ja työntekijöiden kouluttamiseen, jotta organisaatio saadaan siirtymään kohti kestävää tulevaisuutta. He toivovat jatkossakin saavansa uusia haasteita kehittääkseen ympäristötyötänsä.

– Kestävä kehitys on meille tärkeää, ja se on ollut sitä jo pitkään. Joutsenmerkki lähestyy ympäristötyötä kokonaisvaltaisesti, joten pidimme luonnollisena askeleena hakea pohjoismaista ympäristömerkkiä, kun hotellien ensimmäiset kriteerit tulivat voimaan, Scandic Hotelsin kestävän kehityksen johtaja Magnus Ljungberg kertoo.

Kuvituskuva.

Ympäristötyö tuo haasteita, mutta myös mahdollisuuksia  

Scandicilla arvostetaan sitä, että Joutsenmerkki haastaa heidän ympäristötyötään. Uudet kriteerit nähdään myös mahdollisuuksina. Kriteereissä on huomioitu muun muassa energiankulutus, ruokahävikin vähentäminen sekä käytetyt kemikaalit.

– Arvostamme Joutsenmerkin suurta tunnettuutta markkinoilla. Ympäristömerkin hakeminen siis kannattaa, vaikka tiukkojen vaatimusten täyttäminen onkin vaikeaa, Scandic Hotelsin kestävän kehityksen analyytikko Sunita KC toteaa.

Joutsenmerkki on vaikuttanut Scandicin hankintapolitiikkaan, sillä he ovat voineet asettaa kriteerejä myös toimittajilleen muun muassa petivaatteiden sekä kemikaalien osalta. Lisäksi Joutsenmerkki on vaikuttanut suuresti Scandicin kulutukseen.

– Veden- ja energiankulutuksemme laski rajusti vuosina 1996–2019. Sama koskee hiilidioksidipäästöjä. Vedenkulutus on vähentynyt 27 prosenttia, energiankulutus 34 prosenttia ja hiilidioksidipäästöt 56 prosenttia yhtä hotelliyötä kohden, Sunita kertoo.

Vaativat kriteerit, tunnettu brändi ja kokonaisvaltainen lähestymistapa ympäristöasioihin tekevät Joutsenmerkistä ainutlaatuisen verrattuna muihin ympäristömerkkeihin.

Sunita KC, Scandic Hotels

Pienillä muutoksilla on merkitystä

Scandic on viime aikoina tehnyt paljon töitä täyttääkseen tiukentuneet Joutsenmerkin kriteerit. Jotkin osa-alueet ovat olleet haastavampia kuin toiset.

– Kun vaatimuksia tiukennetaan, se asettaa luonnollisesti myös meille entistä suurempia vaatimuksia. Se on meille tärkeää, jotta voimme pysyä markkinoiden kärjessä. Vedenkulutukseen ja lajittelemattomaan jätteeseen liittyvät vaatimukset ovat haastavia erityisesti syrjäisemmillä alueilla sijaitseville hotelleillemme. Mutta kuten sanoin, haluamme, että ympäristötyötämme haastetaan. Se, että asetatte tiukkoja kriteerejä toiminnallemme, on meille arvokasta, Magnus toteaa.

Scandicissa työntekijät on koulutettu huomioimaan ympäristöasiat työssään. Sen vuoksi esimerkiksi useampia öitä viipyvien huoneita ei siivota välissä, ellei vieras sitä erikseen toivo. Scandic on suunnitellut huolellisesti myös ravintolapalvelunsa muun muassa tarjoamalla luomuruokaa sekä vähentämällä ruokahävikin määrää pienempien lautasten avulla.

Pienillä muutoksilla on merkitystä, minkä vuoksi hotellin vieraita kannustetaan sammuttamaan valot huoneesta poistuessaan, lajittelemaan roskansa ja käyttämään pyyhkeitä useammin kuin kerran.

Joutsenmerkin matka kohti Eurooppaa

Scandic vie Joutsenmerkin kriteerit mukanaan Eurooppaan, sillä pohjoismaisten hotellien lisäksi sillä on hotelleja myös Puolassa ja Saksassa. Tähän asti he ovat käyttäneet vain Green Globe -sertifikaattia ja EU-ympäristömerkkiä.

– Olemme päättäneet, että myös Pohjoismaiden ulkopuolella sijaitsevissa hotelleissamme käytetään Joutsenmerkkiä. Pohjoismaita pidetään maailmanlaajuisesti johtavina kestävän kehityksen alueina, joten Joutsenmerkin käyttö takaa uskottavuutemme myös Pohjoismaiden ulkopuolella, Magnus kertoo.

Scandic lukuina

  • Vuonna 1999 Scandicin ensimmäinen hotelli sai Joutsenmerkin.
  • Vuonna 2004 Scandic Ruotsista tuli maailman ensimmäinen hotelliketju, jonka kaikille hotelleille on myönnetty Joutsenmerkki.
  • Vuosina 1996–2019 Scandicin vedenkulutusta vähennettiin 27 prosenttia, energiankulutusta 34 prosenttia ja hiilidioksidipäästöjä 56 prosenttia yhtä hotelliyötä kohden.
  • Nykyään Scandic Hotels on Pohjoismaiden suurin hotelliketju, jolla on noin 270 hotellia kuudessa maassa. Suomessa Scandicilla on 53 hotellia.