Myös lemmikit voivat kärsiä kemikaalikuormituksesta

Kemikaalikuorman yhteydestä ihmisten terveyteen on keskusteltu jo pitkään. Myös lemmikkieläinten kemikaalialtistukseen tulisi kiinnittää nykyistä enemmän huomiota, sanoo Joutsenmerkin kriteeripäällikkö ja aktiivinen koiraharrastaja Karin Bergbom.

Monet arkiset tuotteet sisältävät aineita, jotka saattavat pahimmillaan rasittaa niin ihmisiä kuin ympäristöäkin. Esimerkiksi hormonihäiritsijöille ja allergeeneille altistuminen voi pidemmän päälle tuottaa haittoja.

Kemikaalikuorman minimoiminen jää usein kuluttajan harteille, mutta pahinta kemikaalialtistusta pyritään hillitsemään myös lainsäädännöllä. Esimerkiksi EU:n kosmetiikkalainsäädäntö edellyttää kosmetiikaksi luokiteltavilta tuotteilta läpinäkyvää ainesosaluetteloa ja kieltää tiettyjen kemikaalien käytön.

Lemmikkituotteita eivät kuitenkaan koske samat säännöt. Koirien ja kissojen pesuun tarkoitetut shampoot ja hoitoaineet voivat sisältää ainesosia, jotka ihmisille suunnatussa kosmetiikassa ovat kiellettyjä.

– On hyvä pitää mielessä, että lemmikin lisäksi kemikaaleille altistuu pidemmän päälle myös omistaja. Itse käytän koirani pesuun ihmisille suunnattua ympäristömerkittyä shampoota ja hoitoainetta, sillä tiedän niiden olevan turvallinen vaihtoehto meille molemmille, Joutsenmerkin kriteeripäällikkö Karin Bergbom kertoo.

Lemmikinpesuaineet eivät suinkaan ole ainoita kemikaaliansoja: jopa lemmikeille tarkoitetuista leluista voi löytyä haitallisia kemikaaleja, sillä ne eivät ole lelulainsäädännön piirissä.

Ympäristölle parempi on usein myös turvallisempi

Toimivana nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että ekologinen on usein turvallisempi. Pelkkä lupaus ekologisuudesta ei kuitenkaan vielä merkitse mitään, joten katsaus ainesosaluetteloon on paikallaan, mikäli tuotteella ei ole luotettavaa ympäristömerkkiä. Pakkauksen kyljestä löytyvä Joutsenmerkki tai EU-ympäristömerkki puolestaan takaa, että kemikaaliturvallisuus on otettu huomioon niin tuotantovaiheessa kuin käytön aikana.

Lemmikin ja lemmikinomistajan kemikaalikuormaa voi helposti pienentää kiinnittämällä huomiota muutamaan olennaiseen tuoteryhmään. Koirien ja kissojen pesussa kemikaaliturvallisuudesta voi huolehtia käyttämällä ympäristömerkittyjä, hajusteettomia tuotteita. Vaihtoehtoja löytyy esimerkiksi vauvoille suunnatuista tuoteperheistä.

– Ihmisille tarkoitetut pesuaineet eivät tietenkään sovi kaikille eläimille. Tuotteiden soveltuvuus riippuu lemmikkieläimestä ja esimerkiksi turkin laadusta, Karin Bergbom tarkentaa.

Lemmikille voi löytyä ympäristömerkitty täsmätuotekin, sillä Joutsenmerkki ja EU-ympäristömerkki voidaan myöntää myös eläintenhoitotuotteille.

Pehmolelut ja lemmikin tekstiilit kannattaa puolestaan puhdistaa hajusteettomalla ja ympäristöä kuormittamattomalla pesuaineella. Myös kodin pinnoille käytettäviin puhdistusaineisiin on hyvä kiinnittää huomiota, jotta haitallisia kemikaaleja ei kulkeudu esimerkiksi tassujaan tai turkkiaan puhdistavan lemmikin ruoansulatuskanavaan.

Joutsenmerkityt eläintenhoitotuotteet sisältyvät kosmetiikkatuotteiden kriteereihin. EU-ympäristömerkin kosmetiikkakriteerit on juuri uudistettu, ja eläintenhoitotuotteille on nyt omat kriteerinsä.