Lindström tarjoaa käsien kuivaamiseen roskattoman vaihtoehdon
Yhdellä käsipyyherullalla voi kuivata kädet vähintään 11 000 kertaa sen elinkaaren aikana. Tekstiilipalveluyritys Lindströmin käsipyyherullajärjestelmä täyttää Joutsenmerkin tiukat kriteerit.
Lindström on 166-vuotias perheyritys, jonka käsipyyherullajärjestelmällä on ollut Joutsenmerkki jo vuodesta 1997. Käsipyyherullajärjestelmä on kaikille tuttu muun muassa työpaikkojen, koulujen, ravintoloiden, lentokenttien ja tapahtumapaikkojen wc-tiloissa.
Joutsenmerkki kattaa koko tekstiilipalveluprosessin, ei pelkästään tuotetta. Se asettaa tiukkoja vaatimuksia muun muassa pesuprosessin energiankulutukselle ja hiilidioksidipäästöille, pesukemikaaleille, vedenkulutukselle sekä tekstiilien ja pesuaineiden pakkaukselle ja jakelulle.
Perusarvona vastuullisuus
Lindström on historiansa aikana kasvanut kankaiden värjäämöstä pesulaksi ja siitä tekstiilivuokrauksen palveluyritykseksi, joka työllistää noin 2 900 henkilöä kotimaassa, Euroopassa ja Aasiassa.
Hygieniapalvelun – johon käsipyyherullajärjestelmä kuuluu – lisäksi Lindström tarjoaa Suomessa työvaate-, ravintolatekstiili-, teollisuuspyyhe-, matto- ja henkilönsuojainpalveluita.
– Lindströmin perusarvoihin kuuluu vastuullisuus, joka sisältää muun muassa ympäristö- ja sosiaalisen vastuun. Vastuullisuus on meillä tapa toimia eikä vain sanoja raporteissa, menetelmä- ja ympäristöpäällikkö Marjo Mäntylä kertoo.
Oulussa käytetään biokaasua
– Puuvillapyyhejärjestelmämme ennaltaehkäisee jätteen syntyä. Yksi kangaspyyherullamme tarjoaa elinkaarensa aikana vähintään 11 000 käsien kuivausta. Tänä aikana rullapyyhettä ehditään pestä noin 100 kertaa. Vastaava määrä käsienkuivauskertoja tuottaisi käytettävien paperipyyhkeiden määrästä riippuen 35-72 kiloa jätettä, Lindströmin tuotepäällikkö Juha Karnasaari kertoo.
Kun asiakas tilaa käsipyyherullajärjestelmän, Lindström antaa laitteelle ikuisen takuun.
– Me haluamme pitää laitteet hyvässä kunnossa ja jos vikoja ilmenee, ne korjataan. Jos laitetta ei voi korjata, osat kierrätetään, Karnasaari kertoo.
Lindströmin jakeluautot hakevat likaiset pyyhkeet pestäväksi Ouluun tai Hämeenlinnaan. Autot täytetään aamulla puhtailla pyyhkeillä ja palatessa autot ovat täynnä likaista tavaraa.
– Joutsenmerkin tasaisin väliajoin kiristyvät kriteerit kannustavat meitä aina parempiin suorituksiin. Merkki tekee myös ympäristötyömme näkyväksi, Karnasaari ja Mäntylä kertovat.
Esimerkiksi Oulun rullapyyhepesula on siirtynyt käyttämään energianlähteenään biokaasua, mikä on vähentänyt pesuprosessin hiilidioksidipäästöjä yli 60 prosenttia. Biokaasu saadaan Oulun pesulaan Ruskon jätekeskukseen rakennetusta talteenottolaitoksesta. Hiilidioksidipäästöttömän biokaasun ansiosta Lindströmin käsipyyhejärjestelmän prosessi alittaa selvästi Joutsenmerkin asettamat vaatimukset.
Vuonna 2014 Hämeenlinnan palvelukeskuksessa taas tehtiin suuri lämmön talteenottoon liittyvä investointi, joka on tähän mennessä tuonut 10 prosentin energiansäästön.
Myös pesukemiassa on huomioitava ympäristömerkin kriteerit. Kangasrullapyyhkeiden pesussa käytetään vain Joutsenmerkittyjä tai Joutsenmerkittyyn prosessiin soveltuvia pesuaineita.
Mutta mitä tapahtuu pyyherullalle, kun se tulee tiensä päähän?
– Jos pyyherullaan tulee tahroja, jotka eivät lähde pesussa, kohta leikataan pois ja tilalle ommellaan vastaava määrä uutta kangasta. Kun rullaa ei voi enää ollenkaan käyttää, se leikataan rasuiksi eli teollisuusräteiksi. Elinkaaren lopussa teollisuusrätit voi polttaa energiajakeena, Karnasaari kertoo.
Vaikka taloudellinen tilanne tällä hetkellä yleisesti on huono, käsipyyherullajärjestelmällä menee hyvin. Karnasaari arvioi vuoden 2014 kasvun olevan viiden prosentin luokkaa.