Kuluttaja-lehti testasi Joutsenmerkityt nenäliinat

Suomen kuuden myydyimmän ja samalla Joutsenmerkityn nenäliinan ominaisuudet pääsivät Kuluttaja-lehden syyniin. Testivoittajaksi ylsi 72 pisteellä Serla Silkinpehmeä.

Testattavat nenäliinatuotteet olivat Lidlin Floralys Soft & Strong, Lambi Ultra Soft, Lotus Nessu Hellä­varainen, K-ketjun Pirkka Nenäliina, S-ryhmän Rainbow Nenäliina sekä Serla Silkinpehmeä. Kuluttaja-lehti testasi nenäliinojen imukyvyn ja repeytymiskestävyyden sekä mittasi mikrobiologista ja kemiallista laatua.

Nelikerroksiset Floralys, Lambi ja Pirkka imivät laboratoriomittauksissa vähemmän nestettä kuin kolmikerroksiset Lotus Nessu tai Serla. Lotus Nessu ja Serla imivät painoonsa verrattuna yli 8-kertaisen määrän vettä, Rainbow-nenäliinan imukyky oli joukon huonoin, vaikka sekin imi kuitenkin 6-kertaisen määrän painoonsa verrattuna. Repeytymistestin voitti kolmikerroksinen Serla.

Vähiten bakteereita löytyi Pirkasta ja Serlasta. Kaikki testatut nenäliinat saivat erittäin hyvän arvosanan kemiallisen laadun suhteen. Nenäliinoista mitattiin muun muassa formaldehydipitoisuus, joka suurissa määrin saattaa ärsyttää silmiä tai hengityselimiä. Mitatut formaldehydipitoisuudet olivat todella alhaisia, eikä testatuista nenäliinoista löytynyt myöskään biosidejä eli vahingollisten eliöiden torjunta-aineita.

Optisia kirkasteita on olemassa satoja erilaisia, joista osalla on arvioitu olevan haitallisia kuten syöpävaarallisia tai ihoa ärsyttäviä vaikutuksia. Kirkasteen määrää tärkeämpi asia on kuitenkin se, että kirkaste ei leviä paperista. Pehmopaperin valkaisuun käytettäviä optisia kirkasteita ei päässyt testatuista nenäliinoista leviämään.

Ympäristömerkki pehmopaperituotteessa edellyttää, että raaka-aine on joko FSC- tai PEFC-sertifioitua. Kumpikin sertifikaatti kertoo, että raaka-aine on peräisin kestävästi hoidetuista metsistä. Metsäsertifiointimerkeistä ympäristöjärjestöjen suosima on Forest Stewardship Council -kansalaisjärjestön myöntämä FSC-sertifiointi.

Kaikki testatut paperinenäliinat on valmistettu valkaistusta selluloosasta. Ympäristöystävällisin valkaisutapa on TCF-valkaisu, jossa toimenpiteeseen ei ole käytetty lainkaan klooria, vaan valkaisu on hoidettu hapettavalla vetyperoksidiliuoksella. Testin nenäliinoista Lambi ja Rainbow on valkaistu kloorittomasti ja loput ECF-menetelmällä, jossa valkaisuaineena käytetään klooridioksidia.

Neljä hyvää, kaksi tyydyttävää

Voiton kotiin vei 72 pisteellä Serla Silkinpehmeä. Hyvään kokonaisarvosanaan ylsi Pirkka, Floralys ja Lambi. Lotus Nessun ja Rainbow’n loppuarvosanaksi muodostui tyydyttävä. Nenäliinojen arvosanojen skaala vastaa kohtalaisen hyvin muiden samassa yhteydessä testattujen Euroopan maiden arvosanoja.

Kuluttaja-lehden arvostelun voi lukea kokonaisuudessaan täällä.