Käsiastianpesuaineet

Joutsenmerkki voidaan myöntää kuluttaja- tai ammattikäyttöön tarkoitetuille nestemäisille käsiastianpesuaineille.

Joutsenmerkitty käsiastianpesuaine kuuluu ympäristön kannalta parhaimpiin pesuaineisiin ja on käyttäjälle terveellinen. Samalla se on yhtä tehokas kuin muut pesuaineet. Tuotteen kemikaaleille ja pakkauksille asetetaan ympäristövaatimuksia ja myös tuotteen käyttö ja raaka-aineiden tuotanto huomioidaan vaatimuksissa.

Tuotteen koko elinkaari on käyty läpi ja vaatimuksia on asetettu elinkaaren niihin vaiheisiin, joilla on ympäristön kannalta suurin merkitys. Näitä ovat muun muassa:

 1. Raaka-aineet: Raaka-aineiden kestävä tuotanto on tärkeä maailmanlaajuinen kysymys, jolla on suuri ympäristövaikutus. Vaadimme yrityksiltä tavoitteellista politiikkaa kestävästi tuotettujen uusiutuvien raaka-aineiden hankinnasta. Lisäksi käytetyn palmuöljyn pitää olla sertifioitua (RSPO tai vastaava).
 2. Käyttö: Ympäristövaikutukset riippuvat myös siitä, miten tuotetta käytetään. Siksi tarvitaan annosteluohjeita ja tehokkuustestivaatimuksia osoittamaan, että tuote on tehokas suositellulla annostuksella. Yliannostelu lisää ympäristövaikutuksia kaikissa tuotteen elinkaaren vaiheessa.
  Herkistävien aineiden kiellot ja rajoitukset tekevät tuotteesta käyttäjälle turvallisemman.
 3. Käytön jälkeen: Käsiastianpesuaineet päätyvät käytön jälkeen vesistöihin ja siksi ainesosien hajoavuus ja myrkyllisyys vesieliöille on oleellista.
 4. Kiertotalous: Pakkausvaatimukset edistävät resurssitehokkuutta ja kiertotaloutta, kun pakkausmateriaalin määrää rajoitetaan ja pakkaus on suunniteltava kierrätykseen sopivaksi.

Joutsenmerkitty astianpesuaine:

 • täyttää tiukat ympäristölle haitallisten aineiden vaatimukset, mm. ainesosien myrkyllisyydestä vesieliöille ja biohajoavuudesta
 • täyttää tiukat terveydelle haitallisten kemikaalien vaatimukset, mukaan lukien MIT ja muut herkistävät aineet kielletty
 • auttaa säilyttämään maapallon resursseja olemalla riittoisa
 • pakkausvaatimukset tukevat kiertotaloutta, muun muassa vaatimukset pakkauksen muotoilulle ja materiaalivalinnoille
Versio 6.1 Voimassa 14.03.2018 - 31.10.2022

Kriteeridokumentit

Täytettävät liitteet

DID-listat ja CDV-laskelmat

Aikaisemmat kriteeridokumentit

Joutsenmerkin maksut

Uusi hakemus:                      3 000 €,  sis. 4 reseptiä, ylimenevät 750€/resepti
Uusintahakemus:                 1 500 €,  sis. 4 reseptiä, ylimenevät 375 €/resepti
Laajennus/muutos tuntiveloituksena:

 • < 4 h -> 375 €
 • 4-8 h -> 750 €
 • ≥ 8 h -> 1 500 €

Pohjoismaiden ulkopuolisten matkojen tarkastuskäyntimaksut:

Eurooppa 1 500 € , muu maailma 2 500 €. Mahdolliset lisäpäivät 1 000 €/ per päivä, myös erityiset lisäkustannukset laskutetaan asiakkaalta. Pohjoismaissa lisätarkastuksesta laskutetaan 500 € per käynti.

Mikroyrityksille (alle 10 työntekijää ja lvv alle 2 M€) myönnetään 50 % alennus hakemusmaksusta. Sekä hakijan että valmistajan on oltava mikroyritys.

Vuosimaksu on 0,3 % Joutsenmerkittyjen tuotteiden liikevaihdosta Pohjoismaissa. Minimimaksu on 2 000 € ja maksimimaksu  on 100 000 € Pohjoismaissa.

Pohjoismaiden ulkopuolisen myynnin osalta perusmaksuksi tulee 2 000 €, jos myynti Pohjoismaiden ulkopuolella ylittää 300 000 €.

Kaikkiin hintoihin lisätään alv 24 %. Maksettuja maksuja ei palauteta.

Lisätietoja

Heidi Vaarala 09 6122 5119 040 5288 597

Myynti ja markkinointi

Sari Korteniemi 045 205 5662