Mikrokuitupohjaiset siivoustuotteet

Joutsenmerkki voidaan myöntää kuluttajille tai ammattilaisille tarkoitetuille siivoustuotteille, jotka on valmistettu mikrokuidusta (eli enintään yhden desitexin paksuisista kuiduista). Joutsenmerkki voidaan myöntää myös muille siivoustuotteille, kuten puhdistussienille, jos ne ovat pestäviä, sisältävät mikrokuituja ja ovat tarkoitettu siivouskäyttöön. Joutsenmerkin vaatimukset koskevat myös muita siivousvälinesarjaan kuuluvia siivousvälineitä, kuten mopin vartta, telinettä ja muita kiinnityslaitteita. Jos välineet kuuluvat kriteerien määritelmän mukaisiin mikrokuitupohjaisiin siivoustuotteisiin ja ne on pakattu yhteen itse siivoustuotteiden kanssa, niiden on täytettävä materiaaleja koskevat vaatimukset.

Mikrokuitupohjaisissa siivoustuotteissa saa olla myös muita kuituja. Kriteerit käsittävät sekä teko- että luonnonkuitumateriaalit. Kuitumateriaalien on täytettävä kriteerien tekstiilivaatimukset. Kriteereissä on vaatimuksia myös muille materiaaleille, kuten metallille ja muoville sekä kemikaaleille. Siivousvälineet ja kiinnityslaitteet eivät voi saada Joutsenmerkkiä ilman, että ne kuuluvat siivousvälinesarjaan.

Kriteerit on laadittu elinkaarinäkökulmasta, ja niiden tarkoituksena on varmistaa ympäristöystävällisyys tuotannon, käytön ja jätehuollon ajalta. Mikrokuituiset siivoustuotteet ovat alansa vähiten ympäristöä kuormittavia tuotteita ja ne täyttävät tiukat materiaali-, ympäristö- ja terveys sekä laatu- ja tehokkuusvaatimukset. Laatuvaatimukset takaavat, että tuotteen käyttöikä on pitkä. Kun tuote täytyy uusia harvemmin, pienentyvät valmistuksen aikaiset ympäristövaikutukset verrattuna liinaan, jonka käyttöikä on lyhyempi. Laadukas ja monia pesuja kestävä tuote ei myöskään vapauta niin paljon mikromuoveja.

Joutsenmerkityt mikrokuitupohjaiset siivoustuotteet:

  • puhdistavat tehokkaasti ilman puhdistuskemikaaleja
  • ovat kestäviä (eli niiden käyttöaika on pitkä)
  • sisältävät vain rajoitetusti ympäristölle ja terveydelle vahingollisia aineita
  • auttavat vähentämään ilmasto- ja vesipäästöjä
  • eivät vahingoita puhdistettavaa pintaa
Versio 2.5 Voimassa 12.10.2010 - 31.03.2023

Kriteeridokumentit

Täytettävät liitteet

Joutsenmerkin maksut

Uusi hakemus:                      3 000 €
Uusintahakemus:                 1 500 €
Laajennus/muutos tuntiveloituksena:

  • < 4 h -> 375 €
  • 4-8 h -> 750 €
  • > 8 h -> 1 500 €

Pohjoismaiden ulkopuolisten matkojen tarkastuskäyntimaksut:

Eurooppa 1 500 € , muu maailma 2 500 €. Mahdolliset lisäpäivät 1 000 €/ per päivä, myös erityiset lisäkustannukset laskutetaan asiakkaalta. Pohjoismaissa lisätarkastuksesta laskutetaan 500 € per käynti.

Mikroyrityksille (alle 10 työntekijää ja lvv alle 2 M€) myönnetään 50 % alennus hakemusmaksusta. Sekä hakijan että valmistajan on oltava mikroyritys.

Vuosimaksu on 0,3 % Joutsenmerkittyjen tuotteiden liikevaihdosta Pohjoismaissa. Minimimaksu on 2 000 € ja maksimimaksu  on 100 000 € Pohjoismaissa.
Voimassa 31.12.2020 saakka.

Vuosimaksun muutos 1.1.2021 alkaen:

  •  0,3 %  alle 30 M€ Joutsenmerkittyjen tuotteiden liikevaihdosta Pohjoismaissa
  • 0,05 %  yli 30 M€ Joutsenmerkittyjen tuotteiden liikevaihdosta Pohjoismaissa

Tuotteiden minimimaksu on 2 000 € ja maksimimaksu 100 000€ Pohjoismaissa.

Pohjoismaiden ulkopuolisen myynnin osalta perusmaksuksi tulee 2 000 €, jos myynti Pohjoismaiden ulkopuolella ylittää 300 000 €.

Kaikkiin hintoihin lisätään alv 24 %. Maksettuja maksuja ei palauteta.

Lisätietoja

Niina Tanskanen 050 598 2252

Myynti ja markkinointi

Riikka Holopainen 040 5710 364