Ympäristömerkeissä on valtavia eroja – Joutsenmerkistä tunnistat turvallisen kosmetiikkatuotteen

Viherpesu on kosmetiikkamarkkinoilla harmillisen yleistä. Tuttu ja luotettu Joutsenmerkki on terveydelle ja ympäristölle tutkitusti turvallinen – siihen luottaa myös suomalaisten suosikkisaippua Bliw.

Vastuullisuus kuluttajien keskuudessa kasvaa jatkuvasti ja 81 %* suomalaisista pitää velvollisuutenaan valita ympäristölle ystävällisempiä tuotteita. Se ei kuitenkaan aina ole helppoa.

Yhä useampi yritys korostaa markkinoinnissaan tuotteidensa ympäristöystävällisyyttä, mutta jopa puolet tutkituista ympäristöväitteistä on Euroopan Unionin selvityksissä todettu harhaanjohtaviksi. Joukossa on kuitenkin myös pohjoismainen poikkeus.

Suomalaisille tutulla Joutsenmerkillä on jopa lainsäädäntöä tiukemmat kriteerit, joita päivitetään säännöllisesti uusimpaan tutkimustietoon perustuen.

– Kun valitsee Joutsenmerkin, voi luottaa siihen, että tuotteet ovat oikeasti hyvä valinta, Ympäristömerkintä Suomen asiantuntija Mari Åkerberg toteaa.

Bliw on Suomen markkinoiden ensimmäinen nestesaippua. Joutsenmerkki kertoo kuluttajille, että tuote on turvallinen terveydelle sekä ympäristölle ja tutkitusti tehokas.

Bliw on Joutsenmerkitty edelläkävijä

Bliw-nestesaippua on monelle suomalaiselle tuttu jo lapsuudesta. Vuonna 2009 tuotemerkki haki yhtenä ensimmäisistä käsisaippuamerkeistä Joutsenmerkkiä ja saikin sen. Nykyään Bliw-saippuaperheeseen kuuluu jo 16 Joutsenmerkittyä tuotetta.

– Meille on aina ollut tärkeää, että Bliw on sopiva koko perheelle, ja että sen ympäristökuorma on mahdollisimman pieni. Kuluttajan on helppo arvioida terveys- ja ympäristövaikutuksia, kun tuotteella on tuttu ja luotettava ulkopuolisen tahon valvoma sertifikaatti, Orkla Care Oy:n markkinointijohtaja Marita Hanhineva toteaa.

Pitkä yhteistyö Joutsenmerkin kanssa on Hanhinevan mukaan tuonut tullessaan paljon hyvää myös tuotekehityksen, myynnin ja markkinoinnin näkökulmista. Joutsenmerkki on avannut Bliwille ovia vähittäiskauppaketjuihin, joissa suositaan sertifioituja tuotteita. Merkki on saanut myös tiedostavat kuluttajat kiinnostumaan tuotteista.

– Kriteerejä tiukennetaan säännöllisesti, ja tuotekehityksemme reagoi tähän. Näin saamme markkinoille entistä parempia tuotteita. Myös tuotteista viestiminen on helpottunut, kun tuttu merkki tuotteen kyljessä kertoo kaiken tarvittavan. Se herättää kiinnostusta jo siinä vaiheessa, kun esittelemme tuotteitamme sisäänostajille, Hanhineva toteaa.

Joutsenmerkki edistää pakkausten materiaalitehokkuutta ja kiertotaloutta. Bliw toi viime vuonna markkinoille 90-prosenttisesti uusiutuvasta materiaalista valmistetut kartonkiset täyttöpakkaukset, joissa on pumppupulloon verrattuna 90 % vähemmän muovia.

Loppu viherpesulle

Kosmetiikka-alan viherpesulle on pian tulossa loppu. EU haluaa suojella kuluttajia, ja tulevaisuudessa vain EU:n hyväksymät ympäristömerkit, kuten Joutsenmerkki, sallitaan. Ympäristöväittämiä saa jatkossa esittää ainoastaan, jos ne ovat kolmannen osapuolen tarkastamia.

Vielä toistaiseksi kuluttajat joutuvat luottamaan omaan arviointikykyynsä. Pari vuotta sitten Joutsenmerkin asiantuntijana työskentelevä Åkerberg erehtyi ostamaan teini-ikäiselle pojalleen deodorantin summamutikassa. Vasta kotona hän huomasi, että ainesosaluettelossa oli epäilty hormonihäirikköyhdiste, joka oli Joutsenmerkityiltä tuotteilta kokonaan kielletty.

– Enhän minä sitä voinut pojalleni antaa. Seuraavana päivänä menin ostamaan uuden deodorantin, jossa oli Joutsenmerkki. Jos en minä ammattilaisena muista ulkoa kaikkia raaka-aineita ja niiden vaikutuksia, kuinka tavallinen kuluttaja voisi arvioida, hän toteaa.

*) Tutkimusyritys Opinion toteutti Pohjoismaisen ympäristömerkinnän toimeksiannosta laajan pohjoismaisen tutkimuksen kuluttajien ympäristöarvoista ja kulutustottumuksista. Tiedonkeruu toteutettiin verkkokyselyllä keväällä 2024 ja siihen osallistui 4 516 vastaajaa.