Joutsenmerkin lippu Etelä-Karjalan Jätehuollon sertifikaatin luovutustilaisuudessa 2.6.2022. Kuva: EKJH

Etelä-Karjalan Jätehuollon BIG-biokaasulle Joutsenmerkki

Etelä-Karjalan Jätehuollon Kukkuroinmäen biokaasulaitoksessa tuotetaan kaasua biojätteistä ja jätevesilietteistä. BIG-biokaasulle on juuri myönnetty Joutsenmerkki.

Joutsenmerkin kriteerit takaavat, että Etelä-Karjalan Jätehuollon BIG-biokaasu on ympäristön kannalta hyvä valinta ja kiertotaloutta parhaimmillaan. Merkin vaatimuksissa huomioidaan tuotteen koko elinkaari, monista eri näkökulmista.

– Meille itsellemme on itsestään selvää, että tuottamamme biokaasu on ympäristön kannalta huipputuote. Joutsenmerkillä voimme osoittaa sen nyt myös kaikille muille, iloitsee Etelä-Karjalan Jätehuollon toimitusjohtaja Mika Suomalainen.

Ilmasto, luonnon monimuotoisuus sekä kemikaaliturvallisuus ovat kriteerien keskeisiä painopisteitä.

– Polttoaineissa Joutsenmerkin elinkaariajattelu ja kokonaisvaltainen ote näkyy selkeästi. Uusiutuvat raaka-aineet eivät yksin riitä merkin saamiseen, vaan hakijan on täytettävä myös joukko muita kriteerejä. Esimerkiksi palmuöljyä ei sallita raaka-aineeksi, koska sen tuotanto uhkaa sademetsiä. Jätteistä valmistettu biokaasu sen sijaan on aidosti kestävä vaihtoehto, Ympäristömerkintä Suomen toimitusjohtaja Riikka Holopainen sanoo.

Lappeenrannan Kukkuroinmäellä tuotettua BIG-biokaasua on saatavilla viidellä biokaasun tankkausasemalla Etelä-Karjalassa. Joutsenmerkki tulee näkymään tankkausasemilla sekä muissa biokaasun viestintä- ja markkinointimateriaaleissa.