Ekta Helsingin suomenlampaanvillasta valmistetuille neuleille, asusteille ja kodintekstiileille on myönnetty Joutsenmerkki. Kuvassa mies ja nainen Ekta Helsingin neuleisiin pukeutuneena. Kuva: Ekta Helsinki / Woolove

Ekta Helsingin villaneuleille ja -asusteille Joutsenmerkki – ensimmäisenä vaatevalmistajana Suomessa

Ekta Helsingin suomenlampaan villasta valmistetuille vaatteille, asusteille ja kodintekstiileille on myönnetty Joutsenmerkki. Mallistossa yhdistyvät pehmeät materiaalit ja kauniit, luonnolliset värit.

Suomenlampaan villa on ominaisuuksiltaan verrattavissa jopa arvostettuun merinovillaan, mutta tekstiilien materiaalina sitä on viime vuosina hyödynnetty vain vähän. Ekta Helsinki perustettiin, jotta siihen tulisi muutos.

Soveltuvaa lankaa ei ollut markkinoilla, joten kehitystyö lähti kehräämisestä asti. Lopputuloksena syntyi sataprosenttisesti suomalaisesta lampaanvillasta valmistettu neuleiden, asusteiden ja kodintekstiilien mallisto, jolle on myönnetty myös Joutsenmerkki.

– Olemme niin iloisia, että Suomesta löytyy tällainen kuitu ja osaamista vaatteiden valmistuksesta, josta nyt pääsemme ottamaan osaa, luonnon ehdoilla, Ekta Helsingin perustaja Mikaela Larma iloitsee.

Ekta Helsinki on ensimmäinen Joutsenmerkittyjen tekstiilien valmistaja Suomessa. Merkki edellyttää tuotteilta esimerkiksi uusiutuvia tai kierrätettyjä raaka-aineita, kemikaaliturvallisuutta ja testattua laatua.

– Vaateteollisuuden päästöistä puhutaan nykyään paljon, syystäkin. Muutos parempaan vaatii kestävämpiä tuotteita ja ekologisempia tuotantotapoja, mutta myös vähemmän kertakäyttökulutusta. Tätä Joutsenmerkki edistää niin raaka-aineille, tuotannon päästöille kuin tuotteiden laadullekin asetetuilla vaatimuksilla. Joutsenmerkittyjen tekstiilien tuominen markkinoille ensimmäisenä toimijana Suomessa on pieneltä ja nuorelta yritykseltä hieno saavutus, Joutsenmerkin pohjoismainen ympäristöasiantuntija Niina Tanskanen sanoo.

Luonnollisia värejä värjäämättömästä langasta

Ekta Helsinki perustettiin vuonna 2021 ja koostuu sen perustajista Mikaela Larmasta ja Nicolina Zilliacuksesta. Valikoimaan kuuluu suomalaisesta lampaanvillasta valmistettuja neuleita, hameita, kaulahuiveja, pipoja ja peittoja – niin miehille, naisille kuin lapsillekin.

Kaikki Ekta Helsingin käyttämä villa tulee lammastiloilta ympäri Suomea. Villa kehrätään langaksi Keski-Suomessa, jonka jälkeen se kudotaan tai neulotaan tuotteiksi eri puolilla maata. Täysin värjäämättömissä tuotteissa toistuvat lampaiden luonnolliset värit. Tutustu tuotteisiin täällä!

Lisätietoa Joutsenmerkin vaatimuksista löydät tekstiilien kriteerisivulta.