Autopesubisnes vastaa kuluttajien vaatimuksiin – ProWashilta toinen Joutsenmerkitty pesula Suomeen
Myös Espoosta löytyy nyt Joutsenmerkin kriteerit täyttävä autopesula. Pesulaitteita ja pesukemikaaleja maahantuovan ProWash Oy:n projektijohtaja uskoo asiakkaiden ympäristötietoisuuden kasvavan tulevaisuudessa.
– Meillä Suomessa pestään todella likaisia autoja sääolosuhteiden takia, ProWashin projektijohtaja Jyrki Lasonen kertoo.
Niin, Suomen talvi. Se asettaa kovat laatuvaatimukset myös autopesuloille, ja siksi pesuloiden sesonkikin on tietysti talvella. Kesällä autot likaantuvat vähemmän ja moni pesee auton kotipihassa, jos pesee.
Lasonen kuitenkin muistuttaa, että auton peseminen pesulassa on ympäristön kannalta parempi vaihtoehto. Autosta voi irrota kaikenlaista matkan varrella mukaan tarttunutta, esimerkiksi öljyjä tai raskasmetalleja. Pesuun käytettävät kemikaalit eivät siis ole ainoa rasite ympäristölle. Pesulassa nämä ainekset saadaan talteen.
Ja tietenkin on vielä parempi, jos pesu tapahtuu ympäristömerkityssä pesulassa. Joutsenmerkityissä autopesuloissa esimerkiksi vedenkulutus on huomattavasti tavanomaista pienempi, pesussa käytetään ympäristömerkittyjä aineita ja pesulan energiatehokkuuteen panostetaan.
ProWashin Jyrki Lasonen uskoo ympäristöä vähemmän kuormittavien pesuloiden suosion kasvavan entisestään.
– Kuluttajien ympäristötietoisuus tulee lisääntymään. Ekologisuuteen liittyvät odotukset ja toiveet kasvavat, ja ne ohjaavat nykyistä voimakkaammin hankintapäätöksiä.
Pienempi vedenkulutus ja kohdennetummat kemikaalit
ProWashin toimittamalle ABC Nihtisillan autopesulalle myönnettiin juuri Joutsenmerkki. Pesula on varustettu vedenkierrätysjärjestelmällä, jossa käytetty pesuvesi puhdistetaan biologisesti, jonka jälkeen se käytetään uudelleen. Järjestelmän ansiosta pesulan vedenkulutus putoaa sadoista litroista alle 90 litraan pesukertaa kohti.
Nihtisillan pesula on toki muutenkin nykyaikainen ja hyvin varusteltu. Pesukadulle erikoisempia varusteita ovat esimerkiksi lineaariset pesuharjat.
– Lineaarinen tarkoittaa käytännössä, että tietyt osat kulkevat tietyn matkan auton mukana, jolloin työskentelyaikaa auton kimpussa on enemmän, Lasonen kuvailee.
Vuosien varrella autopesuloiden pesukemikaalien valikoima on laajentunut, mutta hyvällä tavalla. Ylettömästä liuottimilla läträämisestä on siirrytty tarkoituksenmukaisempaan ainevalikoimaan ja tarkempaan annosteluun.
– Aikoinaan kemikaaleja oli liuotin, shampoo ja vaha, nykyään kemikaaleja on kymmeniä. Annostelusta on tullut tarkempaa. Oikeita kemikaaleja oikeaan paikkaan.
Esimerkiksi auton katto harvemmin likaantuu erityisen pahasti. Siksi se voidaan pestä miedommalla pesuaineella.
Uusi konsepti kehitteillä
Vettä kierrättävän ja ympäristömerkityn pesulan investointikustannus on toki perinteistä pesulaa suurempi. Ensimmäiset ympäristömerkkiä tavoittelevat pesulat on siis rakennettu paikkoihin, joissa asiakkaitakin on paljon, jolloin esimerkiksi pienemmän vedenkulutuksen taloudellisetkin hyödyt toteutuvat nopeammin.
ProWashin Joutsenmerkityt pesulat ovat tyypiltään pesukatuja, joissa auto liikkuu pesutunnelin läpi ikään kuin liukuhihnalla. Järjestelmässä voidaan siis pestä useita peräkkäin kulkevia autoja yhtaikaa.
Suomalaisille ehkä tutummissa järjestelmissä pesulaitteisto pyörii paikallaan pysyvän auton ympärillä. ProWashilla on kehitteillä myös tällaisille pienemmän kapasiteetin pesuloille soveltuva järjestelmä, joka täyttää Joutsenmerkin kriteerit, mutta on myös taloudellisesti kannattava.
– Konsepti on olemassa ja laskelmia tehdään muutamissa projekteissa, Lasonen kertoo.
Vaikka kaupungistumisen myötä autojen pesu kotipihoissa todennäköisesti vähenee, monet edelleen haluavat pestä autonsa itse. ProWashilla on myös heille sopiva ratkaisu, sillä yrityksen tuotevalikoimassa on myös itsepalvelujärjestelmiä. Lasonen odottaakin itsepalvelupesuloiden suosion kasvavan tulevaisuudessa.
Suomen ensimmäinen Joutsenmerkin nykyisten kriteerien mukainen autopesula, Helsingin Kannelmäessä sijaitseva ABC Kaari, sai merkin muutama viikko sitten. Myös Kaaren pesula on ProWashin toimittama, ja tekniikka onkin kohteissa pitkälti samanlaista. Molemmat pesulat käyttävät myös uusiutuvaa energiaa.
Kaaren pesulaan voi tutustua KaaraTV:n testivideolla.