Äiti, lapsi ja pyykinpesukone

Allergiaviikko käynnistyi: Pese uusi vaate ennen käyttöä

Allergia- ja astmaliiton jokakeväinen Allergiaviikko keskittyy tänä vuonna tekstiilikemikaaleihin. Joutsenmerkin asiantuntija Terhi Uusitalo neuvoo pesemään vaatteet ennen käyttöä, etteivät mahdolliset haitalliset aineet päädy iholle.

Allergia- ja astmaliiton mukaan tekstiiliteollisuudessa käytetään noin 3500 ainetta, joista 10 prosenttia on mahdollisesti terveydelle haitallisia.

Kemikaalien avulla tekstiilille saadaan haluttuja ominaisuuksia, kuten helppohoitoisuus ja käyttömukavuus. Toisaalta niistä poistetaan ei-toivottuja ominaisuuksia, kuten kutistuminen tai rypistyminen.

Tekstiilikemikaalien tyypillisimpiä haittavaikutuksia ovat ihoärsytys ja allergiset ihoreaktiot.

Joutsenmerkityt tekstiilit tulevat

Joutsenmerkittyjä tekstiilejä on alkanut tulla kauppoihin entistä enemmän. Kun ostaa Joutsenmerkityn tekstiilin, voi olla varma, että kemikaaliasiat ovat kunnossa. Joutsenmerkki vähentää haitallisten kemikaalien käyttöä sekä itse tuotteessa että sen valmistuksessa. Kaikkein pahimpien tai tarpeettomien aineiden käytön Joutsenmerkki kieltää kokonaan.

Esimerkiksi vaateketjut Cubus ja Carlings ovat nyt tuoneet markkinoille Joutsenmerkittyjä farkkuja. Cubuksella on myös Joutsenmerkitty newborn-mallisto, jonka bodyt, haalarit, housut, mekot, tossut, myssyt, peitot ja unirievut on valmistettu hellävaraisesta luomupuuvillasta.

– Jos tuote ei ole ympäristömerkitty, etsi muita kemikaaleista kertovia merkkejä. Esimerkiksi Ökotex-merkki tekstiileissä tarkoittaa, että niissä on käytetty vähemmän ja turvallisempia kemikaaleja valmistuksessa, Uusitalo vinkkaa.

Uusitalo neuvoo välttelemään vaatteita, joissa on muoviprinttejä. Myös voimakkaasti tuoksuva vaate kannattaa jättää kauppaan.

Joutsenmerkityt tekstiilit pähkinänkuoressa

  • eivät sisällä haitallisia kemikaaleja
  • ovat hyvälaatuisia
  • eivät päästä väriä
  • valmistetaan pääosin luomupuuvillasta
  • valmistetaan hyvissä työolosuhteissa