Ympäristöystävällinen kesätyö

Olin ensimmäistä kertaa elämässäni kesätöissä – Joutsenmerkissä. Tässä viisi asiaa, jotka opin ja jäivät parhaiten mieleen kesäaherruksesta.

  1. Joutsenmerkki edistää kestävää kehitystä ja auttaa kuluttajaa valitsemaan ympäristön kannalta oikein. Jo ensimmäisenä päivänä kesäharjoittelussa opin paljon Joutsenmerkistä. Esittelyn jälkeen pystyin helposti aloittamaan harjoittelun työt.
  2. Muoviastioita ei kannata laittaa mikroon, sillä niistä voi irrota kemikaaleja. Toisena päivänä kuvattiin kemikaalivideota, johon pääsin esiintymään. Videossa kerrotaan, miten kodista voi tehdä ympäristöystävällisen ja terveellisen. Tuo lause jäi parhaiten mieleeni, sillä se koskettaa eniten itseäni. Olen aina ennen laittanut mikroon muoviastian. Nyt asia pitää muuttaa.
  3. Energiansäästöviikko ajaa tärkeää asiaa ympäristön kannalta, mutta se on myös hauska viikko tokaluokkalaisille oppia ympäristöstä ja kulutuksesta enemmän. Koko kesätyöharjoittelun ajan tein kakkosluokkalaisille tehtäviä energiansäästöviikkoa varten –> syntyi ristikko ja joutsenbongaus, jossa lähdetään kauppaan bongailemaan Joutsenmerkittyjä tuotteita.
  4. Joutsenmerkityt talot edistävät mm. energiatehokkuutta, hyvää sisäilmaa, terveellisiä ja ympäristöystävällisiä rakennusmateriaaleja. Harjoittelussani tutustuin Joutsenmerkittyihin taloihin. Tehtäväni oli keksiä haastattelukysymyksiä ihmisille, jotka rakentavat itselleen Joutsenmerkittyä taloa. Mitä Joutsenmerkitty talo sinulle merkitsee?
  5. Popparit kannattaa tehdä kattilassa. Mikropopparipusseissa on ihmiselle haitallisia aineita. Nämä kaksi lausetta toistuivat monta kertaa videon editoinnissa. Videon editoinnissa piti valita musiikki, valotus, kuvakulma ja paljon muuta. Editointi vei aikaa, mutta oli sen arvoista! Video julkaistaan syksyllä…

PS. Kattilassa tehdyt popparit ovat paljon parempia kuin mikropopparit 🙂

Siiri Kinnari