Suomen ensimmäinen Joutsenmerkitty mökki rakentumassa Lokalahdelle

Uudenkaupungin Lokalahdelle on rakentumassa Suomen ja Pohjoismaiden ensimmäinen Joutsenmerkitty vapaa-ajan asunto.

Joutsenmerkittyjä taloja on rakennettu eri Pohjoismaihin jo liki kymmenen vuoden ajan, mutta Joutsenmerkittyjä vapaa-ajan asuntoja ei ole aiemmin tehty.

Tällä hetkellä Suomessa toimivat talotoimittajat eivät vielä toimita Joutsenmerkittyjä koteja ja mökkejä. Kun ekologisesta rakentamisesta kiinnostunut rakennusinsinööri lähti rakentamaan kolmen sukupolven mökkiä yhdessä perheensä ja appivanhempiensa kanssa, niin perheet päätyivät rakentamaan Joutsenmerkityn kesämökkinsä itse.

Haaste on melkoinen, joten kysyimme Joutsenmerkityn mökin rakentamisesta innostuneelta Rauli Lautkankareelta, miksi hän perheineen lähti moiseen urakkaan.

Kuka olet?

Olen Rauli Lautkankare. Perheeseeni kuuluvat vaimo ja kaksi lasta. Opetan työkseni rakennustekniikkaa Turun ammattikorkeakoulussa ja lisäksi minulla on rakennesuunnitteluun ja työmaavalvontaan erikoistunut rakennusalan toiminimi.

Mitä olet rakentamassa?

Rakennamme yhdessä appiukkoni kanssa perheelleni ja appivanhemmilleni kesämökkiä.

Miksi halusitte rakentaa nimenomaan Joutsenmerkittynä?

Monestakin syystä. Päällimmäinen syy on se, että haluan kehittää suomalaista rakentamista. Päädyin muutama vuosi sitten päätyöni kautta mukaan järviruo’on rakentamiskäyttöön liittyvään kansainväliseen hankkeeseen, jonka myötä ekologinen rakentaminen on tullut minulle tutuksi. Vuosien varrella olen havahtunut yhä enemmän vihreään ajatteluun ja siihen, että meidän tulisi elää ekologisemmin ja terveellisemmin. Rakentamisessa meillä on vielä paljon parannettavaa tällä saralla. Olen myös tutustunut Joutsenmerkkiin ja tiedän että Joutsenmerkitty rakennus on ympäristöystävällinen ja terveellinen. Siksi halusin itsekin rakentaa Joutsenmerkityn rakennuksen. Opetan työkseni rakennustekniikkaa, joten en halunnut rakentaa ”tavanomaista” mökkiä vaan halusin käyttää tämän rakennusprojektin hyödyksi, jotta voisin oppia uutta ja tehdä asioita hieman eri tavalla.

Mitä olet oppinut tästä projektista?

Paljonkin! Energiatehokkuus on minulle tuttua jo entuudestaan, mutta etenkin materiaalivalintojen osalta olen oppinut paljon uutta. Joutsenmerkin kautta olen saanut paneutua etenkin puutavaran jäljitettävyyteen ja metsän sertifiointijärjestelmiin, sekä rakennusmateriaalien kemiallisiin sisältöihin. Niiden suhteen Joutsenmerkki on tosi tarkka. Olen oppinut paljon myös eri materiaalien kulkeutumisesta luontoon ja siitä, mitä eri materiaalit pitävät sisällään. Olen ilokseni huomannut, että nykyään rakennustoimialalla on jo paljon yrityksiä ja toimijoita, jotka kiinnittävät huomiota luonnonmukaisiin materiaaleihin ja mahdollisimman ympäristöystävällisiin tuotteisiin.

Opettajana mietin myös paljon oppimista. Oppia voi ihan kaikesta mitä teemme, ja kaikkialla: koulussa, töissä, vapaa-ajalla, lapsia hoitaessa, missä vaan. Osaaminen kehittyy ja muovautuu koko ajan – ja se on hauskaa! Tämän projektin kautta olen saanut perehtyä moniin uusiin asioihin, olemme muun muassa perustamassa Joutsenmökki-blogia, jossa kerromme projektin etenemisestä ja tuomme esille projektissa mukana olevia tavarantoimittajia ja muita yhteistyökumppaneita.

Miksi rakennatte itse?

Itse rakentaminen oli selvä valinta, kun ympärillä on ihmisiä, jotka osaavat itse rakentaa ja porukka joka jaksaa sitoutua pitkään projektiin. Appiukko on eläkkeellä oleva sähkömies, joka on rakentanut elämänsä aikana jo useammankin talon ja remontoinut muutamia kohteita. Myös oma taustani rakennusinsinöörinä on houkuttanut yhdistämään oman teoriaosaamisen käytännön tekemiseen. Yritimme ensin selvittää löytyisikö joltain toimijalta Joutsenmerkki-kelpoinen runkorakenne, jonka olisimme itse viimeistelleet. Mietimme tässä ajansäästöä, mutta kun sopivaa yhteistyökuviota ei löytynyt, päädyimme rakentamaan mökin itse. Totta kai tähän vaikutti myös projektin hinta. Itse pitkästä tavarasta tekemällä saamme mökin selvästi halvemmalla, varsinkin kun perheestä löytyy rakentamisesta sekä käytännön että teorian osaamista.

Mitä kaikkea teette itse?

Olemme tehneet itse lähes kaiken – suunnittelun, vastaavan mestarin työt, materiaalien kilpailutuksen ja hankinnan, perustukset sekä rungon pystytyksen ja muut rakennustyöt. Apua olemme tarvinneet vain sellaisiin töihin, joihin itsellä ei ole laitteita kuten kaivuutöihin.

Eroaako Joutsenmerkityn rakentaminen tavanomaisesta?

Kyllä. Energiatehokkuuden suhteen joudumme tekemään hieman kalliimpia ratkaisuja kuin mitä olimme alun perin ajatelleet. Toisaalta energiatehokkaat ratkaisut maksavat itsensä takaisin ajan myötä. Rakennusmateriaalien ja – tuotteiden hankinta on erityisen tarkkaa ja vaativaa (ja myös aikaa vievää), sillä emme voi käyttää mitään materiaaleja ennen kuin olemme hyväksyttäneet ne Joutsenmerkillä. Lisäksi Joutsenmerkki edellyttää asioiden huolellista suunnittelemista ja dokumentoimista, joten kansio näille asioille on hyvä olla olemassa heti projektin aluksi. Esimerkiksi kosteussuojauksen suhteen on pitänyt toimia hyvin määrätietoisesti.

Milloin mökki on valmis?

Rakentamisen vaiheisiin menee aikaa paljon, silloin kun kaiken työn tekee itse. Tämä on sekä omalle että appivanhempien perheelle yhdistelmä vapaa-ajan työtä ja harrastusta. Lapsetkin viihtyvät tontilla hyvin, välillä pohjatilassa piilosta ja kotileikkiä leikkien, välillä alapohjarungon päällä tasapainoillen ja välillä tietysti merenrannassa kahlaten. Rakennamme pikkuhiljaa, ensi kesänä toivottavasti saamme jo nauttia ensimmäisistä löylyistä rantasaunassa, vaikkei mökki muuten vielä valmis olekaan.

Liehuuko silloin salossa Joutsenmerkin lippu?

Ainakin se on tavoitteena. Toki pitää myöntää että onhan tässä vielä monta vaihetta jäljellä, eikä missään vaiheessa saa tehdä virheitä esimerkiksi materiaalien suhteen. Teemme lujasti töitä sen eteen, että tämä olisi Pohjoismaiden ensimmäinen Joutsenmerkitty vapaa-ajan asunto!

Voiko projektianne seurata jotenkin?

Kyllä, Joutsenmökki –blogi (www.joutsenmokki.fi) avautuu piakkoin. Ja tietysti täällä Joutsenmerkin sivuillakin voi seurata projektin etenemistä.